Leslie Hawke despre problema romilor în The Economist

Leslie HawkeAs France and Romania play human ping-pong, hundreds of thousands of children are getting even less schooling than their parents received a generation ago.  Another whole generation of Roma is going to be unemployable unless they start school at the same age as other European children.

:: în The Economist, Leslie Hawke semnează o scrisoare în care prezintă o soluţie eficientă la problema romilor. Citeşte textul integral aici.

Mie unul mi se pare hilar că un stat care cheltuie aiurea o groază de bani în poliţie, justiţie şi în sistemul penitenicar pentru a controla problema romilor nu investeşte într-o soluţie care ar lucra la rădăcina problemei: copiii romi sunt prea săraci ca să meargă la şcoală.

Voi ce părere aveţi?

  1. Ei bine, aici nu ai dreptate. problema este ca nu vor sa mearga la scoala si ca incercarea de a-i convinge se face aiurea.
    Scoala generala pe care am facut-o a adoptat o minune din asta de program si a bagat tigani murdari si vulgari peste olimpici. Rezultatul a fost ca scoala s-a dus naibii ca rezultate in comparatie cu altele, iar copiii au devenit tinta micilor tigani care-i amenintau si ii corupeau la furat, baut, huliganism.
    O alta problema o vad acum in facultate: locurile gratuite pentru romi. Eu ma simt discriminata. De ce eu cu o nota mai mare la admitere trebuie sa platesc taxa si tiganca din grupa nu? si asta doar pe baza unei declaratii ca e tiganca, nu ca nu are bani. Plus ca are o multime de restante si abia face numarul de credite sa treaca anul. Si tot la fara taxa.
    Judeca tu situatia asta si spune-mi care-i castigul pentru ei ca minoritate si pentru noi romanii ca popor. Pe mine ma scoate din minti toata tevatura asta.

  2. Exista tigani si tigani. Unii sunt cu adevarat saraci si nu au nici o sansa. Altii sunt putred de bogati si au retele criminale in toata Europa. Cam cum credeti ca si-au facut palate gen cele din Buzescu? Pe youtube sunt destule clupuri cu palate tiganesti.

    Occidentalii sa nu ne dea lectii, sa ne dea exemple de cum ii integreaza ei.

  3. Dragoş, hilar nu e.

    Normal, da, este. Pentru noi toţi, cei care aruncăm banii în repararea problemelor în loc de a investi în întâmpinarea lor. De fapt, cred că avem de-a face cu două probleme majore aici:

    1. Sângele nostru de român: câţi dintre noi se duc periodic la stomatolog să-şi verifice dantura ca să evite să dea o groază de bani pe repararea ei ulterior? Ca să nu mai vorbesc de restul avantajelor. Acesta e doar un exemplu despre cum nu reuşim să înţelegem prin educaţia pe care o avem că prevenirea e mai “ieftină”.

    2. Rasismul şi discriminarea cruntă. Ai văzut “Gentleman’s Agreement”? Se aplică extraordinar şi în cazul ţiganilor. Uită-te la comentariile de mai sus. Este oare posibil să vină cineva în România şi să implementeze un program de discriminare pozitivă? Eu zic că ar fi linşaţi.

    Dacă faci doar o politică prin care oferi locuri gratuite la şcoală pentru ţigani şi gata, ţi-ai luat mâna după caz, nu faci nimic. Este nevoie de o strategie complexă, care nu ne este specifică.

    În concluzie, eu cred că da, ideea este bună, dar dacă o pun în practică nişte novici şi nu oameni care să cunoască subtilităţile unei asemenea politici, riscul de a aprofunda ruptura socială creşte. Şi vina nu este numai a ţiganilor. Ăsta cred că e singurul lucru pe care îl putem face noi. A, şi unde sunt ONG-uri serioase şi puternice care să trateze această problemă? Îmi pare rău, dar eu nu le cunosc şi presupun eu că tot un rezultat al discriminări este şi acesta.

  4. daca banii din uniunea europeana ar fi investiti corect si am avea un sistem de asistenta sociala asa cum ar trebui copii romi ar fi integrati asa cum trebuie…
    ar fi simplu sa ai asistenti sociali bine platiti care sa se duca peste familiile de romi care isi cresc copii la modul barbar….dar acesti oameni ar trebui sa se riste si sa fie platiti pe masura….
    oricum in aceasta tara in care mircea basescu este nasul unui interlop de etnie roma la ce sa te astepti…
    si plus de asta de unde sa mai fure baietii daca banii ar fi distribuiti corect

Leave a Reply