Cum am devenit voluntar SMURD

Pentru ediţia „Voluntar de profesie” dedicată serviciilor de prim ajutor, am ales să fiu chiar eu voluntarul şi m-am înscris într-un program de voluntariat derulat de SMURD Bucureşti, care cuprinde două luni de pregătire şi şase luni de practică în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca şi pe ambulanţă. Colegii mei în acest program sunt alţi nouă voluntari, recrutaţi aici pe blog.

După experienţa din prima noapte la Urgenţă, am mai făcut o gardă “de pregătire”, iar duminica trecută am fost împreună cu echipa de filmare. Doctorul Cristian Pandrea a coordonat o gardă aglomerată, care a demarat cu preluarea unui pacient adus cu elicopterul (victima unui accident de maşină) şi a continuat, cu o cazuistică diversă şi deloc puţini pacienţi în stare gravă şi foarte gravă, până a doua zi dimineaţă.

Invitaţii speciali ai acestei ediţii sunt fondatorul SMURD, doctorul Raed Arafat (v-am mai povestit despre admiraţia pe care i-o port) şi Coordonatorul SMURD Bucureşti, doctorul Bogdan Opriţa, care, fiind făcut din aceeaşi plămadă, îi face un pandant excelent doctorului Arafat.

Ce-a ieşit puteţi vedea în noaptea asta, de la 12.30 pe Prima TV sau mâine, duminică, de la 12.30 ziua pe acelaşi canal. Vizionare plăcută şi sănătate de fier!

Foto: Vlad Bâscă

 

SMURD a început ca o structură voluntară profesionistă, formată dintr-un singur echipaj, cu sprijinul pompierilor militari. După 20 de ani de activitate, SMURD a devenit cel mai respectat serviciu de prim-ajutor din ţară, cu aproape 4.000 de pompieri paramedici, medici şi asistenţi medicali din cadrul structurilor Ministerului Sănătăţii şi ale Ministerului Administraţiei si Internelor, dotat cu tehnică medicală de ultimă generaţie, toate puse în slujba celor a căror viaţă se află în pericol.

“Voluntar de profesie” este produsă de Asociaţia MaiMultVerde cu sprijinul Fundaţiei Vodafone. Prin programul “Voluntar de profesie”, Fundaţia Vodafone sprijină 12 tineri români pentru ca ei să se poată dedica unei cauze sociale în care cred.

O listă cu organizaţii unde poţi face voluntariat găseşti aici.

 1. cristina banciu

  Excelent! bravo si pt urmarea programului la SMURD, si pt rabdare, si pt vointa si pt emisiune:)
  Putere iti doresc si sanatate!
  cel mai valoros mi se pare ca ai reusit sa inspiri oameni in jur…
  Sarbatori frumoase!

 2. ma uit la tine ca la un extraterestru,ce nervi tari trebuie sa ai si cat timp iti trebuie ca sa faci tot ce faci !!!dar inainte de toate cred ca trebuie sa ai disponibilitate sufleteasca…tot respectul meu !

 3. Ma bucur mult ca proiectul functioneaza. Te felicit, pe tine si pe cei care te sprijina in acest demers, pentru ca ceea ce faceti voi este un lucru tot mai rar in tara noastra, cuprinsa parca de sindromul ignorantei, lasitatii si lipsei de implicare. Cine stie, poate si voi veti salva lumea…Bravo!
  In emisiunea de azi noapte spui, chiar la sfarsit, ca cei care vor sa se implice in ceea ce inseamna SMURD, se pot adresa oricaror unitati din orasele de resedinta. S-a mai schimbat ceva in ultima perioada? Intreb asta pentru ca atunci cand m-am interesat eu, cursuri de pregatire in cadrul SMURD puteau face doar “halatele albe” si pompierii. Daca s-a mai schimbat ceva, din suflet te rog, nu ma uita si pe mine.
  Multumesc mult si inca o data FELICITARI!

 4. Spune-mi te rog cum pot deveni si eu volntar Smurd? Sunt studenta la medicina,anul I .Tot incerc sa aflu cum pot deveni volntar dar nu am gasit nimic pe internet. Astept un raspuns.Multumesc.

 5. @bogdan, @denis, @catifea – cel mai bine ar fi să vă adresaţi celor de la SMURD. Decizia de a organiza noi sesiuni de voluntariat le aparţine în întregime. Îmi imaginez că, dacă vor primi multe cereri, cei de la SMURD Bucureşti vor lua în considerare redeschiderea programului pentru voluntarii nemedicali.

  Pe de altă parte, fiecare SMURD din ţară are autonomie, aşa că cel mai bun răspuns îl veţi obţine dacă vă veţi adresa unităţii SMURD din oraşul sau din judeţul vostru.

Leave a Reply