Mumia de partid şi de stat

Rusia îşi pune din nou problema îngropării rămăşiţelor lui Lenin, păstrate din 1924 şi până astăzi sub formă de mumie în cadrul mausoleului din Piaţa Roşie.

Deşi au trecut 87 de ani de la moartea ideologului bolşevic, fostul preşedinte Mihail Gorbaciov consideră încă prematură îngroparea sa:

Cred că vom ajunge aici, dar consider că, pentru moment, nu trebuie să luam măsuri pentru a-l îngropa.

Dincolo de prostul gust absolut al mumificării lui Lenin, gestul politic în sine e pur şi simplu ridicol. E incredibil că un regim profund ateist a putut să aleagă o formă de legitimare simbolică cu rădăcini directe în hagiografia creştină. Venerarea moaştelor, un obicei pe cât de necreştinesc, pe atât de îndrăgit de bisericile răsăritene, porneşte de la mai multe legende legate de mumificarea naturală a cadavrelor sfinţilor, care ar fi fost descoperite peste zeci şi chiar sute de ani în stare aproape intactă.

Lipsit de o istorie la fel de lungă ca a creştinismului, care să-i permită întreţinerea unor astfel de naraţiuni fondatoare, comunismul sovietic şi-a îmbălsămat singur înainte-mergătorul, dovedind astfel superioritatea necrofiliei ştiinţifice, de partid şi de stat, asupra necrofiliei obscurantiste, religioase şi populare. Ei, bravos!

Citind opinia lui Mihail Gorbaciov, care crede că încă nu e prea târziu ca mumia lui Lenin fie îngropată sau incinerată, mi-am adus aminte despre cum caracteriza acum nişte ani Mircea Dinescu existenţa Mausoleului funerar din Piaţa Roşie: Rusia, spunea poetul, a uitat să tragă apa la closetul istoriei.

  1. Hm, mă întreb în ce măsură mumia mai are de a face cu fosta ființa vie. Creierul știu sigur că nu mai e la locul lui, a fost tăiat în feliuțe și transformat în preparat microscopic pe care s-au făcut decenii de cercetări ca să se afle cum poate cineva să fie atît de genial. Rezultatul a fost nul, și rușii se întreabă nu numai ce să facă cu mumia din mausoleu, ci și cu preparatul microscopic de la morgă. Marele Conducător nu era, pînă la urmă, decît un om oarecare.

  2. cineva care a vizitat locul unde este tinuta mumia lui lenin a spus ca a simtit ca se afla in prezenta raului pur. precizez ca omul n-a trait anterior intr-un regim comunist, deci era obiectiv.

  3. DOVEDESTI DOMNULE, extrem de putine informatii privind Crestinsmul si tot ceea ce e legat de cinstirea moastelor! E o diferenta ABSOLUTA intre MUMIFICARE si moaste!! Exista si sfinti contemporani, care nu au fost mumificati asa cum considerati(puteti cerceta fara nicio problema)…dar care nu au putrezit. Va inteleg neputinta de a intelege aceste lucruri….

Leave a Reply