Teatru prin batistă

M-am gândit de câteva ori la savurosul text al lui Andrei Pleșu, Români în Japonia, în vreme ce urmăream la Sibiu spectacolul “Keisei Hangonko” (Iubita ieșită din fumul bețigașelor de ceară) în regia lui Masahiro Yasuda. Zice eseistul:

În Japonia însă alteritatea e radicală. Te miști în spațiul unei alte umanități, al unei lumi paralele. Nimic nu seamană cu ce știi. Nici măcar asemănătorul.

Așa și cu reprezentația trupei Yamanote Jijosha, care nu seamănă cu nimic din ce știam eu despre artele spectacolului. La prima vedere, pare o combinație între teatru și dans, dar, de fapt, nu e nici una, nici cealaltă. La fiecare replică, actorii încremenesc într-o complicată poziție statuară și declamă țipător, ca și cum ar face exerciții de dicție și de intonație. Tot spectacolul este o extraordinară performanță tehnică, exsangvinată însă de orice emoție.

Pentru un spectator amator, ca mine, care vine la teatru în primul rând pentru a-și clăti sufletul, și abia mai apoi mintea sau ochiul, succesiunea de statui vii de pe scenă a părut obscură și fără miză.

Nu mi-a părut rău că am rămas în sală până la sfârșit, dar nu cred că voi repeta experiența prea curând. Experiența alterității extrem-orientale, fie ea culinară sau teatrală, îmi aduce de fiecare dată aminte că sunt mai obtuz decât îmi place să cred.

  1. Dragos, iti multumesc din suflet pentru martrisirea neadaptarii sufletesti la acest tipar de spectacol teatral. Prin ea, imi diluezi sentimentul de stranietate proprie, pe care l-am incercat intr-o imprejurare similara, la Chisinau, intr-o sala coplesita de emotie (!), marturisita in aplauze si induiosare, fata de “ceva” cu care, eu si Fiul meu n-am rezonat o clipa. Nenorocirea este ca am intrat intr-o reactie paradoxala, in care fie si un degetel de se misca pe scena -in situatie ce trebuiau a fi receptate ca dramatice !-, noi doi, eram contaminati de un ras de neinfrant … si crede-ma, iubesc Teatrul ca nimic altceva pe lumea asta, iar Bucurestiul la fel de mult pentru spectacolele pe care cu greu le regasesti pe alte meleaguri …
    …………..
    p.s. pe cand vei aduna ceea ce scrii intre doua coperti de carte ?!… Gandul astfel asternut, nu prea are legatura cu exprimarea lui pe cai virtuale, fiindca o carte frumoasa, iti sta de regula alaturi, pe noptiera … iar tu scrii tare bine …

Leave a Reply