Auditul Național al Serviciilor Sociale

HHC România a început în parteneriat cu instituțiile statului primul audit național transparent al serviciilor sociale. Rezultatele studiului vor arăta care este situația reală a sistemului de protecție a copilului. Pentru prima dată în evaluarea sistemului serviciilor sociale vor fi implicați și copiii.

În cadrul auditului, va fi evaluată fiecare Direcție de Asistență Socială din consiliile județene  și fiecare instituție de tip vechi din sistemul de protecție a copilului.  La finalul lunii octombrie vor fi publicate concluziile și raportul final. Cele trei chestionare, care vor fi aplicate au ca temă: analiza instituțiilor de tip vechi, capacitatea instituțională de ansamblu și eficiența financiară a sistemului.

Noutatea studiului, pe lângă transparența procesului de auditare, este faptul că și copiii instituționalizați sunt implicați direct. Li se cere părerea despre sistemul actual, precum și sugestii pentru un sistem de protecție pe care ei l-ar dori. În plus, participanții la audit, manageri din serviciile sociale, vor veni cu ideile și sugestiile lor pentru un sistem social mai bun, iar aceste propuneri vor forma o componentă aparte a auditului social național.

Pe baza rezultatelor Auditului, HHC România, ARK și Ministerul Muncii vor elabora un plan național strategic pentru închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România în următorii ani și  o politică publică de prevenire a abandonului.

Puteți urmări aici un interviu video cu Ștefan Dărăbuș, directorul național al HHC România, pentru a afla mai multe informații despre starea actuală a serviciilor sociale românești, despre auditul început săptămâna aceasta și despre impactul pe care se preconizează ca acesta îl va avea asupra copiilor ce riscă să intre în grija statului.

 1. Buna seara, Dragos!

  Imi plac foarte mult proiectele in care esti implicat si ma tin de multa vreme sa-ti scriu pentru a te felicita si, nu in ultimul rand, pentru a-mi oferi serviciile juridice in oricare dintre proiectele tale.
  Daca tu si colegii tai aveti nevoie de consultanta/asistenta juridica te rog sa-mi spui. Chiar as vrea sa ajut si eu cu ceva…
  Suntem o echipa destul de bine inchegata, chiar mai mult, am avut de curand cateva proiecte pe dreptul mediului.

  O seara buna iti doresc!

 2. Dragos, nu am absolut nimic impotriva.
  Am citit ce fac si m-as bucura sa-i putem ajuta.
  Nu trebuie sa-ti mai spun ca vorbim tot de servicii pro bono.
  Oferta ramane in continuare deschisa si pentru MaiMultVerde.
  Zi frumoasa in continuare!

Leave a Reply