Artă pentru viață

Nu știu când ai fost ultima dată într-un spital, dar probabil că îți este familiară atmosfera deprimantă, de Purgatoriu, care domnește în cele mai multe dintre aceste așezăminte.

Dacă stai să te gândești, e complet anapoda, pentru că la spital te duci ca să te vindeci, iar scenografia sumbră nu are darul să accelereze acest proces. Ba dimpotrivă.

Explicații pentru această stare de fapt sunt destule. În condițiile în care în spitalele românești fondurile nu sunt destule nici pentru a asigura întreg instrumentarul medical necesar ori medicamentele de care pacienții au nevoie, e greu să le mai ceri să se ocupe și de amenajarea unei atmosfere mai plăcute.

Aici intră în scenă (sau, mai bine zis, în salon) Servier Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din Franța, cu o prezență de 20 de ani în România. În perioada 15 iulie – 15 august, pe site-ul proiectului www.artapentruviata.ro se desfășoară un concurs de proiecte de terapie prin artă, organizat de Servier Pharma. Artiștii sunt invitați să își înscrie pe site ideile de proiecte care să contribuie la îmbunătățirea stării de spirit a pacienților din spitale, ajutându-i să își descopere potențialul artistic.

Juriul concursului va alege cinci proiecte câștigătoare dintre proiectele înscrise ce vor fi finanțate cu 3.000 Euro fiecare pentru a fi implemetate în beneficiul pacienților din următoarele spitale: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic de Urgență Timișoara și Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

Din juriul concursului fac parte: Cătălin Ștefănescu, prezentator al emisiunii Garantat 100% de pe TVR 1., dr. Ciprian Băcilă, medic psihiatru în cadrul Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, inițiator al unui proiect de terapie prin artă, Horea Murgu, profesor UNATC și coach, Irina Ștefănescu, fondator al Centrului de Sociodramă din România.

Succes și sănătate!

Leave a Reply