Contabilitate de familie bună

Dragos Bucurenci Otilia Schwartz RSM

Întrucât singurele lucruri sigure pe lumea asta sunt moartea și taxele, mi-am ales compania de consultanță contabilă cu aceeași minuțiozitate cu care îmi aleg doctorii.

I-am cunoscut acum 8 ani pe cei de la RSM Romania (se numeau pe atunci SCOT) și, mulțumită lor, am trecut cu bine, atât eu, cât și organizațiile la care am lucrat, prin hățișul fiscal românesc. M-au câștigat de la bun început cu rigoarea sfaturilor pe care le oferă și cu refuzul de a încuraja practicile dubioase care funcționează până la prima inspecție.

Firma fondată în 1994 de Dan și Otilia Schwartz în apartamentul lor din Drumul Taberei este una dintre poveștile frumoase din grădinița capitalismului românesc. Deși a devenit între timp filiala românească a rețelei globale de audit și contabilitate RSM (a șaptea din lume, ca mărime), a reușit să-și păstreze aerul de mică afacere de familie pentru care fiecare client contează.

Pe Dan Schwartz îl mai știți poate de la televizor și din paginile publicațiilor de business, unde este un comentator foarte vocal și extrem de articulat al politicii fiscale, cu vederi de dreapta destul de pronunțate și frecvent încruntate.

La RSM eu lucrez mai mult cu Otilia Schwartz (foto), pe care n-am văzut-o încruntându-se niciodată, dar care practică o întreagă paletă de surâsuri:

surâsul budist, atunci când îmi explică „ce cere legea”, surâsul interior, atunci când îi explic că legea nu are foarte mult sens, și surâsul socratic, atunci când îmi dă dreptate și conchide că, „noi, totuși, trebuie să facem cum zice legea”.

Acum două săptămâni au sărbătorit 21 ani de activitate în România și m-am bucurat să-i văd adunați în jurul lor pe cei mai mulți dintre cei pe care i-au consiliat în toți acești ani, începând cu cel mai vechi client al lor, RFI România. Calitatea unei firme e dată și de clienții săi, iar la RSM clienții sunt toți de familie bună.

Leave a Reply