Din care Europă vor politicienii noștri să facem parte?

Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor.

Întâmplarea a făcut să fiu la Bruxelles, capitala Europei, în ziua istorică în care Germania legaliza parteneriatul civil între persoanele de același sex, iar la Madrid avea loc o săptămână de evenimente sub egida World Pride. Sute de mii de oameni au mărșăluit în capitala Spaniei pentru drepturile persoanelor LGBT din întreaga lume, iar în Germania și în restul Europei milioane de oameni au sărbătorit decizia Bundestagului.

În timpul ăsta, la Cluj avea loc primul Pride din istoria capitalei Ardealului, aprobat, după îndelungi tergiversări, la periferia centrului. În ciuda șicanelor Primăriei, ale presei locale și ale organizațiilor extremiste, peste 500 de oameni au participat la acest eveniment, de asemenea, istoric.

Pentru că istorice nu sunt doar finalurile, ci întotdeauna și începuturile.

Peste cincizeci de ani, când străzile și felinarele și balcoanele Clujului vor fi pline de curcubeul LGBT în timpul Pride-ului, când primarul orașului va sărbători în stradă, împreună cu clujenii, egalitatea în dragoste și în drepturi în fața legii a tuturor cetățenilor Clujului, când nepoții lui Emil Boc vor evita jenați povestea bunicului lor care nu a știut să vadă sensul istoriei, atunci copiii și nepoții celor 500 de clujeni care au ieșit în stradă la primul Pride din istoria Transilvaniei se vor mândri cu faptul că părinții și bunicii lor au făcut istorie pe 1 iulie la Cluj.

Când mai merge la Bruxelles să ceară fonduri europene pentru dezvoltarea orașului, îl sfătuiesc pe Emil Boc să-și lase șoferul și să traverseze pe jos bulevardul care separă sediul Comisiei Europene de sediul Consiliului Europei. Și să ia aminte la curcubeul LGBT pe care guvernul regiunii Bruxelles l-a pictat pe trecerea de pietoni de la poarta Europei ca să le reamintească tuturor statelor membre (și mai ales celor ca România) că Uniunea Europeană este în primul rând o comunitate de valori, iar apartanența la Uniune înseamnă îmbrățișarea acelorași drepturi și libertăți.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, social-democratul Frans Timmermans a făcut o distincție foarte importantă între patriotism și naționalism. Diferența e foarte simplă, a spus el: Ești mândru de țara în care te-ai născut? Atunci ești patriot. Te uiți de sus la alte națiuni? Atunci ești naționalist.

Aș vrea să le ofer politicienilor români care nu știu cum să împace religia personală cu valorile europene o distincție la fel de simplă între creștinism și fascism:

Crezi că divorțul, sexul extraconjugal și homosexualitatea sunt un păcat? Atunci probabil ești un creștin. Crezi că e de datoria statului să interzică divorțul, sexul extraconjugal sau relațiile homosexuale? Atunci probabil ești un fascist*, iar valorile tale sunt incompatibile cu valorile europene.

Nu cred că Liviu Dragnea nu mai doarme noaptea gândindu-se la cum îl va percepe istoria, iar dacă o face, cu siguranță are pe cap probleme oleacă mai serioase decât faptul că, în chestiunea referendumului, s-a declarat mai „tradițional” (adică divorțat, ca tot românul, și recăsătorit cu secretara de 23 de ani, cum e datina la noi).

Dar Ludovic Orban, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc și alți lideri politici de astăzi se întreabă uneori cum îi vor percepe generațiile următoare? Și își dau oare seama că, hrănind demonii unei națiuni în loc s-o educe, își asigură locul în subsolul manualelor de istorie, alături de Ion Antonescu, George Wallace, P. W. Botha și alți mari perdanți ai pariurilor istorice? (Dacă n-ați auzit de ultimii doi, îi veți găsi în subsolul biografiilor lui Martin Luther King și ale lui Nelson Mandela.)

Iar când merg la Bruxelles, se întreabă oare vreunul dintre acești politicieni din care Europă vrea să facem parte? Din Europa subvențiilor sau din Europa valorilor?

*

Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor.

(Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană)

* pentru detalii privind aceste aspecte ale ideologiei fasciste, vezi capitolul Age and gender roles din articolul Fascism pe Wikipedia.

  1. Chiar crezi că le pasă ăstora de i-au enumerat de cum îi va percepe istoria? Pentru ei e important să-și asigure niște electorat pentru a-și asigura puterea pentru a-și asigura mai departe banii. Dacă electoratul ar vrea LGBT și ei s-ar replia, cu siguranță

Leave a Reply