Cine era fata și ce treabă avea ea cu reacțiunea?

„Reacțiunea a prins iar la limbă. Ca un strigoi în întunerec,
ea stă la pândă ascuțindu-și ghearele
și așteptând momentul oportun
pentru poftele ei antinaționale… Națiune, fii deșteaptă!”
(I. L. Caragiale, „Conu Leonida față cu reacțiunea”)

Am început să țin traininguri de comunicare interpersonală mai mult ca un hobby, dar, în timpul recesiunii din 2008 – 2010, hobby-ul s-a transformat într-o sursă deloc ignorabilă de venituri, așa că m-am trezit în situația de a tăia facturi, de a plăti taxe și în general de a-mi prinde urechile în infernul fiscal românesc. Deși am avut norocul să lucrez cu unii dintre cei mai buni consultanți fiscali din România, era ca și cum înaintam printr-o junglă înfricoșătoare, iar faptul că ghidul îmi descria cu mult calm și cu lux de amănunte fiarele ucigașe, plantele otrăvitoare și șerpii veninoși, nu avea deloc darul să mă liniștească.

După ce reglementările privind PFA-ul s-au schimbat de vreo trei ori într-un singur an și după ce am stat o zi întreagă la coadă la ANAF pentru preschimbarea nu mai știu cărui cod pentru ca la finalul zilei să fim anunțați că s-a prelungit termenul de preschimbare și că nu era nevoie să stăm ca proștii la coadă o zi întreagă, m-am pierdut cu firea și am făcut un gest nebunesc – m-am hotărât să-mi fac firmă.

Era fix acum șapte ani, știu asta pentru că dovada disponibilității numelui firmei din actul de înființare poartă data 29 iulie 2010. Primele nume pe care mi le-am dorit n-au fost disponibile.

Mi s-a spus că pentru SC RICĂ VENTURIANO SRL îmi trebuie acordul d-lui Venturiano. La fel și pentru d-nii Brânzovenescu, Farfuridi și alții ca ei.

Așa că, exasperat de faptul că fusesem împins la a-mi face firmă de o fiscalitate reacționară și capricioasă, mai puțin predictibilă chiar și decât timpul probabil, am întrebat dacă firma se poate numi SC FAȚĂ CU REACȚIUNEA SRL. Da, se poate, a venit răspunsul. Și așa i-a rămas numele.

Când clienții făceau ochii mari la vederea lui, le explicam că numele vine de la faptul că firma a fost creată în timpul reacțiunii fiscale de la finalul crizei. O vreme a fost o bună găselniță de conversație. Apoi lumea a mai uitat de criză, de schimbările fiscale peste noapte, iar într-o Românie în care până și avocații scriu fără diacritice, oamenii au început să citească anapoda numele firmei și să mă întrebe cine e fata și ce treabă are ea cu reacțiunea?

„Față!”, îi corectam eu și fața mea se schimonosea într-o chinuită aducere aminte a motivelor care m-au determinat să aleg acest nume ca o migrenă.

După ce m-am întors din America și m-am făcut antreprenor full-time, am hotărât să schimb și numele firmei în ceva mai serios. Așa s-a născut Khastalia Consulting, dar asta e altă poveste. Când și când, mai cu seamă atunci când guvernul schimbă fiscalitatea peste noapte, mi se face dor de SC FAȚĂ CU REACȚIUNEA SRL și de fronda naivă a începuturilor.

Nu, din păcate, odată cu schimbarea numelui firmei, fiscalitatea din România n-a încetat să se schimbe de la o zi la alta mai ceva ca timpul probabil. Schimbările astea sunt încă una dintre nenumăratele griji care dau bătăi de cap antreprenorilor.

Așa că, într-o țară în care taxele, care ar trebui să fie predictibile, sunt perfect impredictibile, nu pot decât să salut inițiativa Băncii Transilvania de a transforma ceva îndeobște variabil într-o cifră constantă care să ne dea mai puține bătăi de cap. E vorba de pachetul de cont curent NELIMITAT in reteaua BT, care îți oferă un număr #nelimitat de operațiuni plus încasări fără comision pentru un cost fix de 21 de lei pe lună. Asta înseamnă zero comisioane și transfer nelimitat în cea mai mare rețea de IMM-uri din România pentru un cost perfect predictibil în fiecare lună.

Eu fac deja banking cu Banca Transilvania și le-am cerut să-mi schimbe pachetul de cont curent al firmei într-unul NELIMITAT in reteaua BT, ceea ce vă doresc și vouă!

Leave a Reply