Mari romani – recolta de toamna

Reincepe campania “Mari romani”, cu o serie de confruntari si documentare despre primii 10 clasati. Mai jos comunicatul TVR si aici prima parte a unui dezbaterii initiate de Suplimentul de Cultura.

Foto: Mirelamiada

Vlad Craioveanu, Bogdan Naumovici, Adrian Cioroianu, Ioan T. Morar, Andrei Gheorghe, Mircea Diaconu, Dragos Bucurenci, Dan C. Mihailescu, Sandra Pralong si Stejarel Olaru vor fi ,,avocatii” celor 10 Mari Romani. Din 14 septembrie, o noua serie de dezbateri anunta intrarea in linie drepta a campaniei Mari Romani. TVR 1 lanseaza seria de cinci dezbateri X vs. Y, in care sustinatorii celor 10 personalitati din top 10 vor incerca sa-i convinga pe telespectatori ca merita sa acorde personalitatii sustinute de ei votul pentru cel mai mare roman.

Astfel, in prima dezbatere, cea din 14 septembrie, realizatorul de programe radio Vlad Craioveanu il va sustine pe Stefan cel Mare, iar istoricul Adrian Cioroianu este sustinatorul lui Ion Antonescu.

Cea de-a doua dezbatere va porni de la documentarele realizate despre Alexandru Ioan Cuza (al carui sustinator este jurnalistul Ioan T. Morar) si despre Nadia Comaneci (sustinuta de Bogdan Naumovici).

A treia dezbatere (din 28 septembrie) ii va pune fata in fata, prin intermediul documentarelor si cu ajutorul sustinatorilor, pe Constantin Brancusi si pe Mircea Eliade. Sustinatorii lor vor fi criticul literar Dan C. Mihailescu si jurnalistul Dragos Bucurenci.

In 5 octombrie, istoricul Stejarel Olaru il va sustine pe Richard Wurmbrandt, iar omul de presa Andrei Gheorghe va fi sustinatorul lui Mihai Eminescu.

Cea de-a cincea dezbatere ii va pune fata in fata, tot prin intermediul filmelor documentare si sustinatorilor, pe Carol I si pe Mihai Viteazul. ,,Avocatii” acestora, la editia din 12 octombrie, vor fi Sandra Pralong, Regional Communications Adviser Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite si actorul Mircea Diaconu.

Pentru potentarea confruntarii, fiecare dintre cei doi avocati ai fiecarei serii de dezbateri X vs. Y vor avea de partea lor, mai exact in spatele lor, cate o tabara de sustinatori (galerie). Cei doi sustinatori (avocati) se vor afla fata in fata in studio, avandu-i langa ei liderii de galerie Irina Pacurariu si Radu Naum, gazde ale programului Mari Romani. Florin Iaru, numit si omul grafic, va avea rolul de amfitrion al evenimentului. El le va spune telespectatorilor cum se vor desfasura cele cinci dezbateri, care sunt regulile jocului, cum se voteaza si, daca va fi cazul, va fi si arbitru al celor doua galerii.

In data de 21 octombrie, Televiziunea Romana va difuza show-ul final al proiectului Mari Romani, in care va fi desemnat cel mai valoros roman al tuturor timpurilor.

  1. Eu sunt curios sa il vad pe Andrei Gheorghe sustinandu-l pe Mihai Eminescu… Cred ca va fi tare amuzant, avand in vedere ca singurul “numitor comun” pe care il vad intre cei doi este ca sunt la fel de “overrated”.

  2. carmen, cred ca stejarel olaru se va achita de sarcina, pare un tip serios astfel incat sa nu se impiedice de impedimente precum “wurmbrand a fost evreu, e protestant si nu ortodox” etc. sunt curios totusi cum va decurge discutia dintre el si andrei gheorghe.

Leave a Reply