In seara aceasta il sustin pe Eliade la “Mari romani”, intr-o dezbatere cu Dan C. Mihailescu, sustinatorul lui Brancusi.
Documentarul despre Brancusi e realizat de Cornel Mihalache, iar cel despre Eliade de Andrei Morosanu.
In comunicatul TVR, Dan C. Mihailescu povesteste cum a distribuit la Targu-Jiu fluturasi cu indemnul “Votati Brancusi, cel mai mare roman!”, iar eu rememorez “sambata neagra”, cand am filmat pe strada Mantuleasa la ora 2 dupa-amiaza. Erau vreo 44 de grade si eu purtam sacou. Din fericire, in documentar nu se simte canicula 🙂 Alta poveste din timpul filmarii documentarului puteti citi aici.
Dezbaterea incepe la 22:10 pe TVR1. Modereaza Irina Pacurariu, Radu Naum si Florin Iaru.
Puteti vota online pe www.mariromani.ro/voteaza.php!
Din pacate, nu-ti pot ura succes fiindca nu vreau ca Eliade sa ocupe un loc pe podiumul pe care merita sa stea cei mai “mari” romani.
Interesul fata de ezoteric/mistic si activitatea sa in miscarea legionara l-au impiedicat sa contribuie in mod esential la evolutia sociala si cultura a Romaniei. Fara a-i contesta eruditia, prestigiul academic si calitatile intelectuale, as prefera sa fim reprezentati de o alta personalitate, poate de mai mica anvergura internationala, dar cu un parcurs etic mai clar si mai legitim.
Prezenta lui Antonescu in acest top este o rusine, dar asta este, trebuie sa ne asumam istoria, cu bune si cu rele. Iar regulile jocului (carora se supune si emisiunea asta) permit astfel de deraieri temporare si de prezente insalubre impotriva carora antidoturile democratiei nu si-au facut inca efectul.
Eu l-am votat pe Eminescu, desi nici convingerile sale politice nu erau tocmai kosher. Insa opera lui a modificat profund felul in care privim lumea si pe noi insine.
Oricum, iti urez bafta! N-o sa pot urmari emisiunea pe TVR1 insa am o presimtire ca va prilejui una din cele mai interesante dezbateri din istoria recenta a audiovizualului romanesc.
P.S.: Daca Eliade ar fi reprezentat doar un exemplu despre “cum să-ţi refaci viaţa după ce ţi-ai dat singur foc la valiză şi cum să ajungi cel mai cunoscut român din întreaga lume” (potrivit unui scurt citat din argumentatia ta care apare pe site-ul TVR), n-ar fi fost bai. Dar prin colaborarea directa cu legionarii nu a dat foc doar la valiza lui proprie, ci si (indirect) la trenurile cu evrei deportati in Transnistria.
Nu mi-as dori ca opera lui Eliade sa fie ignorata din cauza erorilor din tinerete, dar nici n-as vrea ca el sa fie Zeul Suprem in Pantheonul Marilor Romani (ca sa ma exprim in termeni atat de dragi lui Eliade).
eliade vs. brancusi…!daca as sta sa deliberez intr-un mod profund si obiectiv intre cele doua “caractere” ale “grupului” Mari Romanai , cred ca nu as renunta la nici unul ci as incerca sa-i privesc din perspective diferite:rational as inclina spre eliade, iar spiritual spre brancusi.ciudat nu!? oricum felicitari pentru emisiune, pentru modul de argumentare si pentru faptul ca aceasta emisiune a reusit sa ma “provoace” la o cerecetare mai pe indelete a Marilor Romani!
Am vazut emisiunea! Votez pentru Eliade!
Cand am aflat ca Brancusi va fi reprezentat de catre Dan C.Mihailescu si Eliade de catre Dragos Bucurenci am crezut ca s-a facut o greseala, primul fiind unul dintre cei mai obiectivi exegeti ai lui Eliade de pe la noi. Si ma gandeam cu groaza, ca istoricul religiilor va fi facut mat, batut cu propriile arme de un critic care il cunostea pana in cele mai mici amanunte. Spre surprinderea si bucuria mea m-am inselat. Felicitari pentru felul in care s-a realizat documentarul despre Eliade, despre modul dinamic in care s-au succedat secventele si pentru prezentarea antrenanta. S-a simtit si “mana” lui Valentin Protopopescu acolo si asta a fost un plus. Totusi mi s-a parut putin exagerata maniera de a-l “vulgariza“, de a-l prezenta sub forma unui bun de consum pentru ca, pana la urma, Eliade este recuperat de catre publicul mediu mai mult prin prisma beletristicii decat a operei stiintifice, in rest el ramanand la de fel de inaccesibil ca si Brancusi.
Cat despre referirea la Jurnalul lui Sebastian e o chestie destul de subiectiva, pentru ca nu trebuie uitat ca, paralel cu insemanarile pe care Sebastian le facea acolo, de felul, ca Mircea a devenit mai legionar ca oricand si ca nu-l mai poate vedea, nu-i mai poate suporta prezenta, dedicatiile pe cartile pe care i le daruia ”prietenului Mircea“ erau foarte calduroase si apropiate. Si nu trebuie uitat ca ruptura dintre ei a aparut in momentul in care Eliade s-a casatorit cu prietena lui Sebastian, Nina Mares.
Ma intreb oare cati dintre cei care il acuza acum ca nu si-a facut “mea culpa” pentru alunecarea ideologica din tinerete au incercat sa se puna in locul celor care au trait acele vremuri?! Si sa nu uitam ca gen’ 30 a fost prima generatie neconditionata istoric, a fost prima generatie care a avut propria libertate spirituala de creatie. E foarte fain sa stai acum linistit si sa arati cu degetul…
Am votat pentru Eliade pentru ca dezvoltarea mea spirituala i se datoreaza in totalitate si pentru ca, in urma cu ceva ani, cand m-am prezentat ca fiind din Romania, un om pe care il vedeam pentru prima data in viata mea mi-a zambit, si mi-a intins mina: “Romania. I know. Mircea Eliade’s country, isn’t it?”. Am votat pentru Eliade pentru ca sunt mandra ca nu a uitat niciodata tara pe care a lasat-o, pentru ca in paginile Jurnalului sau nu exista fila in care sa nu faca referire la Romania, loc pe care l-a purtat in suflet si in minte toata viata. Tara si Bucurestiul pe care il visa strada cu strada.
Legat de Brancusi si Eliade, dupa tot ce s-a discutat aseara, e super de reluat Arhaic si universal de Sergiu Al-George, care ii aduce la un loc pe cei doi si incearca sa decripteze simbolistica operei lor. Este uimitor cat de multe au avut in comun cei doi!
Felicitari!!!!!!
Poate ca acest comentariu nu e tocmai potrivit, pentru ca, spre deosebire de ale celoralalti, al meu nu e de expectativa, ci de impresie. Eu l-am sustinut de Eliade inca de la inceput, cand nu erau alesi nici macar cei 100 si asta pentru ca l-am descoperit intr-un moment pot spune curcial din viata mea si mi-a placut atat de mult incat a ramas preferatul meu si pana azi. De fiecare data cand ii citesc scrierile simt ca pot fi mai mult decat mi-am imaginat ca sunt. E exact ce spuneai aseara in documentar, despre cum Eliade a dovedit ca dincolo de material exista acel ceva inefabil al omului.
Cat despre documentar, cred ca i-ai facut dreptate lui Eliade si l-ai aratat asa cum era el, cu bune si rele, cu momente geniale si decizii regretabile, iar aici trebuie felicitat si regizorul filmuletului.
Tocmai de aceea este Eliade cel mai mare roman, pentru ca a ramas roman pana la capat, chiar si atunci cand nu i-a fost usor sa se numeasca asa; pentru ca si-a depasit impulsul omenesc de a gresi, prin vointa si pentru ca, pe alocuri, stratagema asta nu i-a iesit; pentru ca e om in primul rand, roman in al doilea si maret intr-un al treilea si perfect rand.