Ce facem cand n-avem ce face

(raspuns la ancheta “Locuri de loisir in Bucuresti”, realizata de Catalin Sturza pentru revista Cultura)

Stiu ca nu suna tocmai spectaculos, dar pentru mine «loisir» inseamna o dupa-amiaza de weekend petrecuta pe terasa, cu o carte in mana si castile in urechi. Nu doar ca nu suna spectaculos, dar nu as vrea in nici un caz ca aceste randuri sa se transforme intr-un indemn la recluziune. Vreau doar sa spun ca ceea ce voi detalia in continuare este un traseu monden, care are, dupa mintea mea, prea putine de-a face cu loisirul. Asa ca o sa reformulez onest intrebarea tematica si o sa va spun unde cred ca poate merge bucuresteanul in orele binecuvantate cand n-are treaba.

In primul rand, sa faca bine si sa mearga pe terasa la MNAC, unde-i poate epata pe parlamentarii care (inca) joaca tenis pe terenul viitoarei Catedrale a Manturii Neamului. Cu putin noroc, loisiristul nostru poate sa prinda la MNAC si un vernisaj, unde-i va cunoaste pe funkyshetzi si pe alti artisti contemporani si va recunoaste o gramada de lume buna.

Inainte de vernisaj poate sa bea o cafea in La Scena, ocazie cu care nu trebuie sa uite sa ceara programul reprezentatiilor de teatru care au loc la mansarda. Dupa vernisaj, daca nu se lasa cu petrecere chiar la MNAC, poate sa arunce un ochi in Frame, clubul de la Piata Romana, sau in Embryo, clubul deschis acum aproape un an pe Ion Otetelesanu. Cu putin noroc, va nimeri fie la o lansare «Omagiu», fie la o petrecere «Re:publik». Alti funkysheti, alta lume buna.

Daca-i place muzica electronica, omul nostru se va bucura sa afle ca se redeschide clubul B52, care-si va relua, sper, traditia serii (si a noptii) de miercuri. E, din pacate, prea tarziu ca sa mai prinda petrecerile The Ark, care au umplut in fiecare miercuri din lunile de vara terasa Cabaret din Herastrau, dar e bine sa stie de ele, pentru ca vor ramane, probabil, subiect de discutie si la toamna. Dupa noaptea de miercuri, cea de joi poate fi mai linistita: se poate merge, de exemplu, la Ota, in Cotroceni. Mai multi funkyshetzi decat in alte parti si extra-optiunea conversatiei la o farfurie de supa, totul pe fundal sonor electronic. Daca-i place, losiristul va reveni si in weekend, la petrecerile gustate de acelasi public. Tot in toamna, ar trebui sa revina in forta si brand-ul Tralala, cu petrecerile din casa parasita de pe Lascar Catargiu, foarte populare, foarte d’n’b si foarte atractive pentru grupa de varsta 18-20. Mearga cui i-o place!

Diminetile de weekend trec mai usor la sosea, la Muzeul Taranului Roman, unde se intampla mai mereu cate ceva. Ba un taraf, ba un targ, ba un atelier, ba o lansare de CD sau de carte. Nu stie amatorul de etno ce si cand are loc? Sa scrie atunci la mtr@digicom.ro si sa se aboneze la lista de mail. Si, pentru ca tot suntem la liste de mail, sa afle vanatorul de loisir ca exista si lista «incepem» (pentru abonare: incepem-subscribe@yahoogroups.com,), un buletin electronic al evenimentelor de arta contemporana.

Si ce faci, totusi, in diminetile sau dupa-amiezele cand te loveste nevoia de relache? Abia atunci recurgi la exercitiul de recluziune de care vorbeam in primul paragraf. Si nu-i musai sa ai terasa. Stiu cel putin doua locuri unde atmosfera e propice lecturii, si poti sa-ti chemi si prietenii, ca variatiune. Unul e Planters Café, la Cismigiu, celalalt e Memento Café, langa fostul cinema Floreasca. Ambele de frecventat, repet, dimineata si dupa-amiaza, nu seara, cand clientela se schimba radical.

Asadar, cum stam fata de celelalte capitale europene? Stam bine, adica stam acolo unde ne e locul. Suntem mult dupa Londra, Paris, Amsterdam, daca vrem sa punem asa problema. Dar stam mult mai bine decat Brusselul, de exemplu. Cred ca semanam cel mai mult cu Budapesta. N-avem noi o garla ca a lor si ne mai lipsesc si niste bai, dar in mare oferta noastra seamana bine cu cea budapestanta. A, si sa nu uit. Stam mult mai bine ca Sofia.

  1. Buna..”Semnez anononima”pentru ceea ce spun intrucat is atehnica rauuuu Ce laptopista sau macintoshista?? Asa se scrie? Cert e ca l-am auzit si zarit pentru prima oara pe DRAGOS BUCURENCI la ..Mari romani si mi-a placut! Asta e! Asa ca am_n-am timp…ii voi urmari blogul. Interesante sugestiile pentru loisir. Am fost si eu o data ,mai bine zis odata la inceputurile ei..LA SCENA Super interiorul..iar de exterior m-am izbit vreo 3 ani in drumul spre Facultae de….Litere, pardon..de Limbi si Literaturi Straine…..Ce vremuri!!1996-2000!!! Sporr in tott!!

  2. Sa fie optimism aceasta incercare de a compara Bucurestiul cu Budapesta? Mie mi se pare usor exagerat. Daca mai hiperbolizam un pic o sa ne credem la fel de “europeni” ca si ungurii si mai ceva ca bruxellezii. Ca doar omul face locul, nu-i asa?
    Si parca, enumerand atatea cluburi si terase, nu mai esti un produs atat de antipatic societatii de consum. Doar ca idee, ca doar toti ne intrecem in consum.

  3. Dragos,
    Am citit textul asta si, intr-un fel mi s-a facut sila…
    Asa gandeste cineva de 25 de ani care traieste in Bucuresti?
    Ma rog, poate… desi e atat stil obosit de Dilema veche in textul asta ca abia l-am putut parcurge.
    Dar ceea ce m-a infuriat de-a dreptul este ideea ca iti chemi prietenii la local “pentru vaiatiune”.
    Dragos, n-as vrea sa fiu prietenul tau, pentru nicio “variatiune”…, ma-ntelegi…
    Iar faptul ca Irina Nicolau ti-a fost buna mentora si prietena nu inseamna ca trebuie sa mergem toti la Muzeul Taranului Roman…
    In ceea ce te priveste, sincer as fi ramas la personajul elegant si simpatic din documentarul despre Mircea Eliade pentru imposibila emisiune talmes-balmes “Mari romani”. Se vede insa treaba ca unii chiar nu se pot opri la timp…
    Mai vorbim!

  4. tudor ivanescu

    …dur Florin. si la obiect. cat despre text, mi s’a parut mai mult o descriere a “ce mai poti face prin targ” decat a “ce ar face Dragos prin targ”. s’ar putea sa ma insel. sau nu. lectura usoara. de buzunar, cum era si cazul pentru o astfel de descriere.
    cat despre jeriko: nu inteleg bine ce inseamna in conceptia ta: “european”. ei au o cultura mai vasta? gandesc mai bine? se “distreaza” mai abtir?
    europenizmul, daca poate fi denumit asa, ti’l formezi tu, in tine si in anturajul in care tu alegi sa fii. ca nu te simti bine in Romania, si oriunde altundeva, cred ca este vina ta. ca nu ti’ai gasit inca oamenii printre care sa te simti ca pestele in apa. eu ma simt mai european ca ungurii si mai ceva ca bruxellezii, na! sic!
    Dragos, sunt curios sa dau de RealK.
    … convingatoare pledoaria pentru Mircea Eliade. din pacate nu am mai putut vota. am depasit 6 voturi de la acelasi IP.

  5. Tudor, nu intelegi ce vreau sa spun prin “european”, dar in acelasi timp spui ca europenismul “ti-l formezi tu in tine”. Sunt curios ce se intampla la granita dintre “europenizmul” tau si “balcanismul” celor din jurul tau. Sau poate umbli intr-un fel de capsula izolatoare ca Bubble Boy?? (Un nou gadget, vreau si eu!) Nu trebuie sa fii depresiv si singur ca sa observi niste diferente atat de vizibile. (Mai) da o fuga pana la Budapesta si uita-te bine in jurul tau. Asta daca nu faci precum o cunostinta de-ale mele care s-a intors din Paris si mi-a zis foarte relaxata – “Tot ce au ei avem si noi. Nu m-a impresionat nimic”. Imi amintesti de rapoartele despre recolta de grau din telejurnalele ceausiste. (“Avem de toate”). Dar eu credeam ca Planeta Moldova glumeau dom’le cu chestia asta, huh!?!
    Sunt insa de acord cu Dragos ca stam mai bine ca Sofia. Asta ca sa nu se mai ofenseze nici un fudul ca am fi pe ultimul loc la toate.

  6. tudor ivanescu

    mai Jeriko, din pacate nici eu nu am gasit inca un Bubble Boy… si nici nu este cea mai buna solutie. foarte reala “prapastia” intre “europenizm” si “balcanizmul” celor din jur, dar… ce faci? iti pui streangul de gat?!? nu ca nu ai tendinta asta cand vezi subincultura promovata de aproape tot ce este in jurul nostru. dar, frate! sunt in acelasi timp “fudul” ca suntem, unii dintre noi, diferiti de balcanistii astia. fara modestie. cine ma obliga sa stau cu ei? ca mai interactionam cu ei cand suntem obligati sa o facem, asta este. cea mai buna solutie este sa “reactionezi” cu “intelepciune”; cine stie, poate mai dai peste vre’unul putin mai european si il “europenizezi” mai tare. fara patetism…
    pe curand!

  7. broken_angel

    Apropo de imaginea din MNAC, ai vazut “Saga”? E superbă, cea mai frumoasă şi impresionantă expoziţie pe care am vizitat-o.am fost de 3 ori şi mai merg.

Leave a Reply