Carte la Venezia

Pe straduta pe care ma ratacisem ascultandu-l in casti pe Serge Reggiani (Venice n’est pas en Italie), am nimerit in fata unui carton pe care cineva mazgalise cu un marker: Welcome to the most beautiful bookshop in the world!

Am intrat mai mult intrigat de obraznicia librarului care mazgalise cartonul. Privita de afara, “libraria” era un simplu depozit ticsit cu carti, cu nimic mai special decat hruba unui buchinist din Paris sau din Bucuresti.

Prima pisica, pe care am gasit-o torcand la intrare, am luat-o ca pe o stridenta scenografica. Urma sa apara si altele. Cartile erau aranjate intr-o dezordine atent studiata, sectiunile nu erau clar delimitate si fiecare “trecea” in cealalta prin cateva titluri strecurate “accidental” intre ele. Librarul ignorase cu buna stiinta bariera de limba: una langa alta, convietuiau volume in iataliana, franceza sau engleza.

Intre carti si printre carti, mici obiecte, ca un aide-memoire despre preocuparea librariei nu pentru cartea in sine, ci pentru cartea ca obiect.


Deja din prima incapere, senzatia de librarie-muzeu-instalatie se strecura in aer, insidioasa ca umezeala venetiana.

Librarul, un italian plinut si jovial, te imbia, asemenea unui carciumar, sa treci si in odaia cealalta. Aici, aceeasi dezordine frumoasa, doar ca actorii erau carti de anticariat. O usa lasata deschisa in buza canalului dadea o perspectiva lichida intregii scenografii. Intr-o cada de baie se lafaiau supra-realist o colectie de BD-uri si carti pentru copii. In spatele unui covor persan, probabil o mostenire de la strabunul Alladin, colectia de pornache in limba franceza. Un deliciu.


Cand m-am intors in incaperea din fata si am dat peste a doua pisica torcand indiferenta in fata casei de marcat, nimic nu mi se mai parea strident. Intrasem cu totul in atmosfera imbietoare de decadenta livresca si nu mai mai dadeam dus. M-am simtit obligat sa cumpar o carte, semn ca marketingul nu e vorba in vant. Libraria isi indeplinise cu varf si indesat promisiunea de brand: era cea mai frumoasa librarie din lume.

V-as spune cum sa dati de ea, dar chiar ma ratacisem si n-as sti sa ajung a doua oara. E pe undeva intre San Marco si Arsenale. E ca in cantecul lui Reggiani:


Venise n’est pas en Italie
Venise c’est chez n’importe qui
C’est n’importe où, c’est important
Mais ce n’est pas n’importe quand
Fais-lui l’amour dans un grenier
Et foutez-vous des gondoliers

Venise n’est pas là où tu crois
Venise aujourd’hui c’est chez-toi
C’est l’envers des matins pluvieux
C’est où tu vas, c’est où tu veux
C’est l’endroit où tu es heureux

  1. mi-a scăpat, deşi am băgat veneţia la greu, în fc. weekend cînd studiam la padova (şi başca)… dar recunosc bine stilul de negozio intimist: e genul de loc unde el îi cumpăra ei şaluri de mătase în anonimul veneţian.
    o librărie + anticariat, poate mai pe stilul jegos, ştiu în florenţa: am plecat mai greu cu vreo 10 kg de acolo.
    excelent insight, dragoşe, merită luat în seamă de către librari şi care mai sînt din industria cărţii. zi-le şi tu cnd te mai vezi cu d-ăştia…

  2. Eu am o curiozitate. De ce nu relationezi cu comment-urile de pe blogul tau? E o politica personala sau ti se pare, nu stiu, neinteresant, frivol sau cum ti s-o parea tie? Exista o explicatie?

  3. Dragos Bucurenci

    Dupa cum proabil se vede din frecventa insemnarilor, nu reusesc sa dedic blogului atat de mult timp cat mi-as dori. Citesc comentariile, unele imi plac, altele ma enerveaza, dar in general evit sa raspund pentru ca am impresia ca discutia se incheaga foarte bine si fara mine intre cititorii blogului. Nu-i vorba de o regula, ci de obisnuinta.

    Singura mea politica “no comment” este in legatura cu interventiile polemicile care se refera la mine sau la prestatia mea si este o politica mai veche decat acest blog.

  4. JUST write over and over again till u’ll reach out the 7’s novell GOOD LUCK! I supposed u’re the best now i begain to believe it is so.

    Alexandra, Iasi
    P.S If someone would like to sent U smth private, where must write the lines, the words..for u?
    🙂

Leave a Reply