Cica poetic locuieste omul

In seara asta am ascultat pentru prima data versuri de Ioan Flora. E foarte important felul cum am ajuns la el: l-am ascultat, nu l-am citit. Poezia, in ciuda manierei scriptice in care se vede nevoita sa se inmulteasca, e totusi scrisa pentru a fi ascultata. Iar cei care l-au pus in voce pe poetul opzecist s-au ridicat la inaltimea textelor: fiica poetului, Ioana Flora si actorul Dragos Bucur. Totul s-a intamplat in Frame, la Spatenspate4, organizat de Hydra Society, si a fost cel mai frumos Spatenspate de pana acum.

S-a intamplat acum mai multi ani ca poezia sa ocupe vremelnic locul reclamelor din metroul londonez. S-a intamplat ca un poet anarhist sa-i ceara poeziei sa iasa in strada. S-a intamplat sa-mi pot ordona viata in jurul cate unui vers. Era o vreme cand invatam poezii pe de rost si le recitam prietenilor. Apoi a venit un tip cu capul pe umeri si i-a spus primului impiedicat care i-a iesit in fata: ma, tu esti cam poet! Si de-atunci traim cu blestemul asta: nevoia de a ne justifica poetii. E imposibil sa nu te intrebi, intr-o seara ca cea din Frame, la ce bun poetii intr-o tara de medici, avocati si ingineri?…


Cartile lui Ioan Flora se gasesc la Carturesti, cateva poezii puteti citi aici.

  1. am observat ca esti interesat de ceea ce crede ,,societatea aceasta de consum care te-a produs”- dupa cum tu spui- despre tine. ei bine, dupa o privire indiferenta, fara prejudecati, ba chiar cautand un tanar competent in tine, iti spun ca arati a semidoct. poate nu o sa consideri ca acest cuvant e o buna caracterizare a ta. de aceea, ti-o spun in stilul pe care se pare ca-l admiri: esti slab, bre.

Leave a Reply