Craciun de Sade

Nu-i plac Sarbatorile. Il streseaza colindele. Are nevralgii pe fond de zurgalai. Sa cumpere cadouri i se pare un chin. Sa le primeasca, o ipocrizie. N-are coronita de brad la usa. La limita, nu are nici brad.

Nu trebuie sa fi citit Nick Hornby sau sa fi vazut “About a boy” ca sa stii despre cine vorbesc. Cu siguranta l-ai cunoscut si tu. Tipul care detesta Sarbatorile. Spune ca va veni la petrecerea de Craciun doar daca i se platesc ore suplimentare.

Zice ca toata isteria asta care te indeamna sa fii bun de Craciun nu e decat o dovada in plus ca oamenii sunt rai tot restul anului. Mai zice si ca nu crede in Mos Craciun, dar crede in MasterCard. Si zice toate lucrurile astea cu un ranjet pe fata.

Pe undeva, iti vine sa-i dai dreptate. Sarbatorile de iarna au destule neajunsuri: supraliciteaza consumul, produc inflatie, polueaza si, nu in ultimul rand, ingrasa. Teoretic, ai putea fi de acord cu cei care nu le iubesc, dar ceea ce nu le poti ierta este ranjetul cu care le desfiinteaza fara drept de apel. Tie poate ca Sarbatorile ti-aduc aminte de copilarie.

De familia care se aduna sa imbodobeasca bradul, de mustata Mosului care semana cu a vecinului de palier, de cadourile dupa care tanjisei atata timp si pe care acum, in sfarsit, le primeai, in schimbul a doua-trei versuri. Poate ca si lui Sarbatorile i-aduc aminte de copilarie. Poate ca de Craciun primea o mama de bataie pentru ca se incheia trimestrul si avea trei corigente.

Poate ca nu simtea nimic de Sarbatori pentru ca nimeni in familia lui nu-l invatase inca sa se bucure. Poate ca parintii lui se certau intre ei chiar si la masa de Craciun pana cand copiii plangeau si cineva ii pleznea ca sa nu mai planga. Poate ca nu exista masa de Craciun pentru ca tata castiga prea putin si nu-i mai ramaneau bani dupa ce platea datoria de la tejghea.

Poate ca nu primea niciodata cadourile pe care si le dorea. Poate ca primea o groaza de cadouri, dar parintii care i le aduceau zaboveau numai cinci minute ca sa nu intarzie la restaurant, iar el ramanea singur cu noile jucarii, speriat de umbrele pe care luminitele multicolore din brad le faceau pe perete.

Poate ca el n-a avut o copilarie fericita. Si poate ca n-are chef sa vorbeasca despre asta. Iar tu, cu elanul tau sarbatoresc, cu goana ta dupa brad, decoratiuni si sarmale, cu urarile tale care se cer mereu intoarse, nu faci altceva decat sa rasucesti cutitul in rana.

Si te mai intrebi de ce-si debiteaza zeflemeaua cu un ranjet pe fata. Nu face altceva decat sa-ti intoarca zambetul ingenuu cu care ai tupeul sa-l inviti sa-si retraiasca traumele din copilarie.

Dar eu cred ca lucrurile pot fi transate si altfel decat ca un dialog al surzilor intre un cinic si un sadic. Daca “sadicii” s-ar purta cu adevarat crestineste si n-ar mai juca tontoroiul pe suferintele celor mai putin norocosi decat ei, “cinicii” ar fi mai putin solicitati si s-ar integra mai usor in peisaj. Cu timpul, ranjetul s-ar estompa si ar face loc unui suras ambiguu, care ar face viata “sadicilor” mult mai usoara.

Nu vreau sa spun ca “cinicii” ar incepe sa creada peste noapte in Mos Craciun. Dar nici cardul lor bancar nu se va mai simti la fel de bine.

:: EvZ

  1. Cred ca pe undeva exista un tip care detesta sarbatorile in fiecare. Cui ii place Craciunul asa de comercial cum a ajuns in ultimul timp? Cui ii plac cu adevarat nebunia cumparaturilor si indeciziile in privinta cadourilor? Iar concluzia e chiar pertinenta: pana la urma totul tine de toleranta si de cat lasa fiecare de la el.

  2. Nici mie nu imi plac sarbatorile si sti de ce?pentru ca niciodata nu sunt cum as vrea eu:nu suport cand toata lumea asteapta “mosul”daca a fost cuminte,sa-i aduca ceva si nu ceva simbolic ,ceva de valoare cat m-ai mare.NU LE SUPORT!!!!!!!!!!!Doar in timpul sarbatorilor trebuie sa fi bun, in restul timpului nu se poate sau ce????

  3. nu puteam sa nu evoluam .. sa nu imprumutam de la unii si altii cate ceva din specificul lor de sarbatori.. unele idei sunt mai putin bune, altele de-a dreptul idioate, dar exista si lucruri bune ca in orice rau necesar..
    ideea cu bunatatea este accentuata in aceasta perioada din anumite motive, dar nu suntem obligati sa ne conformam acestei idei.. putem fi buni in orice moment al anului, cu sau fara motiv, cu sau fara un impuls extern.. de ex. eu nu consider ca am fost mai buna cu ocazia craciunului.. dah poate am facut cadouri, poate le’am facut o surpriza placuta celor dragi si ne’am simtit bine impreuna si tot ce-am facut a fost sa apreciez clipele petrecute impreuna, fara sa fiu mai rea sau mai buna ;)).. am fost eu si asta e tot ce’a contat.. cu credintele mele, cu visele ne/implinite.. siii..

  4. da…corect, buni putem fi mereu. iar pe deasupra, anul asta nu am simtit deloc k ar fi craciun. nu zapada, nu atmosfera, absolut nimic care sa sugereze ca e craciun. era 25 iar eu abia daca realizam ce zi era…foarte ciudat anul asta. mai mult am simtit comemorarea, sincer.

  5. Cristian Roman

    dragos, esti tu in acest text si sint si eu. e corect. inca ceva: si din cauza serviciuluui, care nu-mi permite liber din 20 dec. in 10 ian. cum au unii, nu simt sarbatorile. era altceva cind eram copil.

  6. Este bine sa adaptezi totul structurii personale.Craciunul inseamna altceva pentru fiecare; daca nu vrei sa insemne copilarie, gaseste-i alt inteles…
    Bunatatea nu e calendaristica si nu incepe cu primul cadou cumparat.Adevarul e ca sarbatorile nu mai schimba nimic in noi…Resimtim doar batranetea unui “Mos Craciun” plictisit sa tot caute cadouri prin magazine, sub privirile mustratoare: mai slabeste dom’le si vezi cum scapi de costum ca roshul nu mai e in trend de ceva vreme.

  7. Fixatia ta pt Craciun isi schimba cam des compozitia.Mai intii ne-ai demonstrat ca,in nimicnicia lui bulimico-insidioasa,Craciunul e lamentabil,detestabil,abominabil(remember “Craciun sincer”).Cind,insa,spiritul sarbatorii,subversiv precum cuiul lui Pepelea,ti-a produs o mica escoriatie pe constiinta,ti-ai “dus” repede nihilismul la eufemizat.Asa ca iti bricolezi un mic alter ego(cinicul)pe care vrei,pasamite,sa-l “integrezi”, reconciliindu-l cu euforia “bolinda”a “sarbator-etzilor”.Asta cu conditia ca noi sa digeram niste poncife freud-iene altoite stingaci pe o asumptie nevertebrata,deghizata in certitudine.Deci,oameni buni,daca vreti sa-l salvati pe D Bucurenci din ghearele cinismului(asa cum spiritul Craciunului l-a salvat pe Mr Scrooge din ghearele meschinariei)nu fiti “sadici”,nu-l asasinati cu urari anamnezico-traumatizante,”nu jucati tontoroiu pe suferinta lui”oferindu-i cadouri!Mai bine ciopirtiti bradul,spargeti globurile,incendiati cadourile.Salvati doar cartile de credit.Pe astea o sa le distruga el,dupa ce-si va psihanaliza definitiv demonii si se va prabusi,hohotind, la pieptul lui Mos Craciun.

Leave a Reply