In vizuina

Am ajuns la Pestera acum doua zile, pe un soare orbitor, care parea sa sfideze toate prognozele meteo. In doua ore, a inceput sa fulguie si, in alte doua, stratul de zapada se ridicase la jumatate de metru. Furtuna de zapada a durat o zi si jumatate, pana ieri seara. Cand nu ningea, vantul viscolea zapada, cu un suier sinistru. Adapostiti in spatele peretilor cu mari deschideri de sticla, Gabriela spune ca suntem ca intr-o vizuina. Momentan suntem aparati, dar ne stim vulnerabili. O ora de somn “in vizuina” e mai odihnitoare decat zece nopti dormite la oras.

Drumurile pana la casele invecinate au devenit adevarate expeditii, pentru ca nimeni nu s-a pregatit pentru o ninsoare atat de abundenta. In vreme ce, de la Bucuresti, mi se spune ca zapada e mai mult o zloata murdara, aici stratul ajunge pana la genunchi si, in unele locuri, chiar pana la brau. Cele mai bune incaltari de iarna s-au dovedit pungile si cele mai bune aparatoare de viscol au fost ochelarii de soare.

Ieri noapte, insa, cerul s-a limpezit. Bezna s-a risipit si dealurile s-au descoperit deodata intr-o lumina viscoasa si bruna, filtrata de stratul subtire de nori. Azi dimineata m-am trezit privind pe fereastra la o “Nastere” de Bruegel. Dealurile, copacii si casele, totul era pictat doar in alb si culorile pamantului. Ridicand privirea, in peisaj au aparut si Bucegii si cerul azuriu cu cativa nori. O scena de natura sacra. O priveliste cum n-am mai vazut demult.

Priveliste din “vizuina” azi dimineata

Suntem izolati si n-avem nici o veste despre cand va veni un plug sa deszapezeasca drumul. Dar nimeni nu pare ingrijorat. In casa vorbim putin si ne miscam incet ca sa nu facem zgomot. Din cand in cand, caderea zapezii de pe acoperis ne tulbura gandurile, odihna si visele. Apoi se face iar liniste, ca intr-o biserica de tara, cand iese parintele cu Sfintele Daruri.

“Vizuina” (arh. Ion Raducanu) pe viscol

“Telefericul” (casa arh. Dorin Stefan)

Aproape Bruegel


Later edit

“Vizuina” vazuta de-aproape

“Vizuina” si “Telefericul” – vedere dinspre sud-est

Priveliste din “vizuina” in dupa-amiaza plecarii

  1. si..in astfel de momente cand viata te face sa ramai blocat pentru un timp intr-un loc…la ce te gandesti cel mai mult? Sau la ce iti face placere sa te gandesti cu minunatia aceea de imagine intinzandu-se spre liniile serpuitoare ale orizonutului?

    A.
    I.

  2. vlahuta meets ciresarii… cheesy as hell, dear dragos… inca ma mai intreb unde e tipul care scria atat de misto despre o librarie pierduta in venetia

  3. era vorba de nivelul scriiturii scolaresti, care ramane undeva la nivelul unei compuneri de clasa a 4-a, despre cum mi-am petrecut vacanta de iarna… de la cineva cu pretentii de scriitor am si eu pretentii, macar la nivelul limbii, daca nu la nivelul originalitatii

  4. Dragos, sper ca acum nu mai ai probleme de trafic si ca ti-a mai trecut supararea pe furnizorul tau de servicii de internet mobil;)

    Locatia e chiar misto, enjoy the holiday!

  5. Dragos Bucurenci

    He he, mersi, Florin! Da, acum singurele probleme de trafic sunt cele de trafic rutier. Azi dimineata a nins iar, ne-am speriat putin, noroc ca acum a iesit iar soarele.

    Tot azi am aflat ca era mai bine daca vorba cu “parintele si Sfintele Daruri” ramanea doar o metafora – am asistat la o slujba de sfintire a casei, care mi s-a parut mai mult o “de-sacralizare” a peisajului. Ca spectacol a fost sub-mediocru, ca ritual m-a lasat rece (si putin stropit). Numai eu si cu proprietarul nu ne-am facut cruce, dar cred ca localnicii au apreciat slujba si n-au remarcat lipsa gestului. La final, amandoi am pupat busuiocul, crucea si mana popii, ca sa nu contrariem. Ar fi frumos sa fie si crestinii la fel de toleranti cu ritualurile laice, dar nu e de sperat ca asta se va intampla prea curand. Am divagat…

    In alta ordine de idei, Florine, eu spun si “misto” si “cool” (si, foarte rar, “fain”) si ascult LastFm si gasesc ca pozele cu Ema sunt breathtaking…. E actrita, cantareata, some other kind of artist or what?sp

  6. Ei, acuma chiar ca m-am oprit sa iti scriu cateva vorbe…ce vrei sa ne faci, sa ne omori cu omaginile astea, cu locurile astea superbe, la care unii nu au avut acces, iar altii si-au putut luminaochii si inima. Ai vazut, Dragos, ca noi nu stim sa ne mai bucuram? Ai vazut vreodata oameni incapabili sa se bucure, sa explodeze de fericire, sa daruiasca din inima lor franturi de fericiri?

    Sa invatam sa apreciem, sa invatam sa iubim, sa cream, sa…fim…, sa cautam, sa daruim…

  7. Dar de ce si-au facut acesti doi arhitecti case una langa alta ? Ca sa fie premiate de ei insasi , si de breasla meduzata de ‘originalitatea’ arhitecturala ? Vazut-am multe case de acest gen in revistele straine : si IGLOO cand vine si el cu o casa acolo ?

Leave a Reply