Schimb de vicii, nimic anormal

Teo, tipul cu stand-up-ul misto de la Cafe Deko, sau, daca vreti, omul din spatele lui Teo, care face laba uitandu-se la pornache romanesc si fumeaza prea mult si prea multe, ma someaza sa-mi deconspir primele cinci vicii.

As fi vrut sa trisez si sa bag dintre cele vechi, dar se mai uita si prieteni pe blogul asta si nu pot sa mint cu nerusinare. Here goes…

“Chestiile sanatoase”. Asta e un viciu de tranzitie. Vine pe fondul vechiului regim de vicii: cafea, fumat, iarba, K, pilluri, cluburi, afteruri, doctorii. Dupa ce le-am lasat pe toate balta, am intrat cam tare in filmul cu “traiul sanatos” si recunosc ca sunt pe cale s-o iau razna. Nu mananc porc si vita (am inceput “lungul drum spre vegetarianism”), beau multa apa, fac sport de doua ori pe saptamana, nu folosesc liftul, ma vitaminizez, bag ceaiuri de plante etc. Asta vara mi se nazarise sa devin polifazic si inca imi doresc asta, dar imi mai dau cativa ani de viata diurna. Sunt dimineti cand ma gandesc cu groaza ca intr-o zi, scarbit de toate alimentele, o sa mor de inanitie ca profetul din Razboiul sfarsitului lumii, pisandu-ma echinacea, spirulina si ginseng.

Libertinajul sexual. Ma fascineaza tot ce e clandestin, borderline, tot ce e ambiguu si pervers. As incerca orice cel putin o data (si chiar de mai multe ori, daca merita). E un viciu care mi-a adus, intre alte lucruri placute, cateva ban-uri pe mirc si o amenda contraventionala pentru “fapte obscene in locuri publice”.

Textele mele. E un viciu vechi, in primele zile dupa publicare imi recitesc textele pana cand le stiu pe de rost si greselile de tipar, pana cand ma plictisesc de ele si incep sa mi se para boante, natangi sau prost scrise. Atunci le abandonez si refuz sa le revad cu lunile, uneori cu anii. E ridicol, dar bine ca l-am zis si pe asta, nu mai puteam sa-l tin in mine.

Nevrozele altora. Am fost multa vreme ipohondru si o faceam pe doctorul fara de arginti cu prietenii. Diagnostic, tratament, tot tacamul. Ma minunez si acum ca n-am bagat pe nimeni in spital. De cand mi-a trecut cu bolile trupului, vad in jur numai nevropati. Orice discutie se transforma intr-o sedinta de terapie ad-hoc. Problemele de serviciu, disputele politice, vremea mizerabila, toate sunt cauzate de o trauma din copilarie. Cei care se mai incumeta sa discute cu mine adauga leitmotivul “dar nu e ce crezi” dupa fiecare fraza. S-au saturat sa le spun, intr-o mie de feluri si pentru orice nimic, ca mama lor nu i-a iubit cum trebuie.

Excesul stilistic. La unii stilul e un semn de noblete, la mine e un viciu. Construiesc prea atent anumite fraze, refuz sa-mi gasesc cuvintele daca nu-mi vin in minte decat substantive comune, fac abuz de neologisme, expresii si referinte culturale, sunt pretios in cele mai nepotrivite momente. Pierd prea mult timp aducand din condei lucruri care ar trebui spuse simplu.

Si desigur, mai sunt laba, pornachele, cautarea “dragos bucurenci” pe Google, dar ele vorbesc de la sine. Nu mai rasucesc cutitul in rana.

Daca e vorba de vicii, omul cat traieste-nvata: luati un cerc, mangaiati-l… va deveni un cerc vicios! (n-am sa fac abuz de viciul nr. 5 si n-am sa va spun autorii).

Stiu ca am zis stop-joc, dar sunt vicios, nu ma pot opri, asa ca mor de curiozitate sa aflu ce vicii au (nu conteaza drogul, cand te-ngropi in ceva si-ai uitat scopul) Maria, fata pentru care nu-mi dau demisia de la Catavencu, Razvan si Florin.

  1. Deh, ce sa zic…
    Putintel socat, stiu ca toti barbatii fac laba, dar poate ca e bine sa o stim doar noi.
    Asta a fost primul gand, apoi mi-am zis ca-s ipocrit!
    Uite unul care o spune in gura mare (ma rog, pe blog!) si care recunoaste ca ar experimenta orice in materie de sex…
    Si mai interesant!
    Cat despre fumuri… ma mai gandesc!
    Dar, una peste alta, am avut un grav sentiment de inadecvare a celui care, astfel deconspirat, vrea sa polemizeze cu Plesu pe tema comunismului la tipul de dialog pe care acea polemica il cerea…
    Daca e doar impresia mea, nu trebuie sa te simti lezat… Poate doar sa cugeti si tu, din alta perspectiva, la aceeasi problema,
    Cu aceeasi sincera prietenie virtuala,
    Florin

  2. hehehe, unul dintre cele mai misto posturi ale tale de pana acum, din punctul meu de vedere.. foarte personal, foarte revealing, foarte tare 🙂

  3. Florin Grozea (Hi-Q)

    Ohooo… riiight! Ok, m-ai speriat. Poate nu trebuia sa fii atat de sincer. Sau?…

    PS: Teo ti-e prieten sau dusman? Adica ai facut misto de el la inceputul post-ului sau asa iti exprimi tu prietenia?

    PS2: Multumesc de leapsa, eu am “prestat” deja.

    5 Secrete”

  4. ptr florin grozea…
    Nu e cazul, nici pentru una, nici pentru alta, in cazul lui Teo…
    S-a expus singur, pe propriu-i blog, dragos b. nu a facut decat sa-l citeze si sa raspunda provocarii, la fel de sincer, in opinia mea, ca si teo…
    Pe cand aceleasi revelatii si despre tine, florin?
    Hai noroc!
    (tot) Florin

  5. imi placeai mai mult socialist :D…asta ce e: viciu, tulburare de comportament, rebranding (ne)inspirat, un pic din fiecare :P? apropo, ce-am scris mai sus e dovada clara ca mama nu a prestat la standard!

  6. “sunt dimineti cand ma gandesc cu groaza ca intr-o zi, scarbit de toate alimentele, o sa mor de inanitie ca…”

    nu crezi ca asta e un motiv suficient pentru a reveni la perfect sanatosul joint ocazional?

  7. Amuzant post, chiar mi-a placut. Insa nu cred ca esti nici pe departe vicios. Ce ai enumerat tu sunt mici obsesii personale care in general nu sunt autodistructive, imorale, degradante sau ofensatoare… Singurul cred ca ar fi libertinajul sexual, dar aici banuiesc ca este mai mult o bravura sau o bomboana aruncata fanelor/fanilor. Fantezii avem cu totii, sa fim seriosi. Iar laba e asa un moft, ca doar nu iesi din emisiune la TVR sa faci repede una mica la toaleta…Hahaha, tare nu?!

  8. ok..ce e de mirare in ideea cu libertinajul sexual? doar daca esti atent la unii autori favoriti (brumaru, kundera), ca sa nu mai spun de Dali, e evidenta imediat atractia asta ;)…in rest raspunsurile sunt date foarte destept, iar somnul polifazic e chiar o idee buna, dar greu de pus in practica…bine ca am aflat cum se cheama, fiindca auzisem de el si inainte, fara nume insa…

  9. Bring out the next book for fuck’s sake…Vreau sa retraiesc senzatia lui RealK ‘nu vreau sa las cartea asta din mana, nu, nu ies afara pana n-o termin, nu, mom, nu vin la masa acum, nu, nu am coborat din pat azi, da, as vrea un pachet de tigari ca nu mai am’. 🙂

  10. Dragos Bucurenci

    a doua carte o sa apara in toamna daca sunt parolist si o scriu pana-n aprilie, mai. dar nu va avea nici o legatura cu realk, nici ca tema, nici ca scriitura. o sa fie mai mult o carte pentru copii.

  11. Acum o luna am citit ca fumatul poate ucide. A doua zi m-am lasat.

    Acum doua saptamani am citit despre carne ca poate ucide. A doua zi am devenit vegetarian.

    Saptamana trecuta am citit ca alcoolul poate ucide. De a doua zi am renuntat la bautura.

    Ieri… Am citit ca sexul poate ucide… Incepand de azi dimineata am renuntat la citit.

  12. A children’s book for adults would be nice. Mi-aduci aminte de Carrie Bradshaw şi de tentativa ei de a scrie o carte despre fetiţa care se juca cu ţigări.

  13. Ladystarlight

    “Pierd prea mult timp aducand din condei lucruri care ar trebui spuse simplu.” – partea asta mi-e tare familiară. ori e exces de zel, ori atenţie “mult prea” deosebită la detalii. 🙂

  14. :))…prea tare…si atat de sincer!!!
    ma faci sa imi fac si eu un inventar al viciilor…dar nu stiu sigur dak am curajul sa il pun pe blog…

    hai k m-a convins vocea rebela din creieras sa il pun…sa vedem ce iese…people..don’t be shocked!!!:))

  15. pentru prima oara in ultimii 2 ani am avut ieri un moment ciudat in care mi-a incoltit in cap convingerea ca am facut o mare eroare fiind atat de deschis pe blog. pentru cine? …pentru MINE? 🙂 evident, mi-am revenit rapid. astfel, au ramas nesterse toate postarile.

    salut 🙂

Leave a Reply