O problemă de ataşament

Să nu-ţi închipui că sărbătorim ziua de 14 februarie. Lasă-mă să te asigur de la bun început că îl detest pe Sf Valentin, cu inimioarele lui de pluş rozaliu, cu propaganda lui idioată pentru iubirea consumată între două Big Mac-uri.

Fii absolut convinsă că nu pentru asta m-am gândit să ieşim la un vin… Pentru că e de bon ton şi pentru că mi s-ar părea de prost gust să gândesc altfel, aş putea chiar spune că, după ziua mea, 14 februarie este cea mai puţin suportabilă zi a anului. Prin urmare, azi nu sărbătorim ceva. Facem, mai degrabă, un gest simplu de aducere aminte. Un requiem pentru o zi anume a anului trecut. Întâmplător, chiar ziua de 14 februarie.

Era seara târziu, îmi ştergeam ultimele mail-uri, când am deschis ataşamentul unui mail de la PR-ul revistei Tabu. Am făcut-o mai mult din obligaţie, ca să arunc un ochi scrutător şi să le scot apoi ochii fetelor din redacţie cu vreo greşeală de gramatică, o exprimare mai puţin fericită sau vreun slogan de-a dreptul idiot, după cum se poate nimeri de la un mail la altul.

Ataşamentul acesta era o prezentare în PowerPoint, cuprinzând o serie superbă de fotografii de cuplu semnate Cosmin Bumbuţ. Frumuseţea lor, excesivă aş spune, uşor preţioasă, m-a pus în gardă: mă aşteptam ca sub ele să curgă o naivă dulcegărie despre sentimente, iubiri, Valentini, Valentine şi alte asemenea bestii.

De data asta, însă, trebuie să recunosc, fetele de la Tabu au reuşit să mă ia puţin prin surprindere: în locul vrăjelii obişnuite din revistele glossy, cineva (şi aproape că bănuiam cine) scrisese câteva lucruri de bun simţ, dintre care unul mi-a atras cu precădere atenţia:

“Eşti educat să nu-ţi asumi riscuri emoţionale, spunea textul. «Cine nu riscă, nu câştigă» e deviza lumii moderne în orice altceva, mai puţin în dragoste. În dragoste, e o dovadă de slăbiciune. Aşa că n-ai curaj să-i spui celei pe care-o întâlneşti pe stradă, pe care-o vezi în autobuz, că o placi.

Povestea începe cu adevărat doar în momentul gestului decisiv. Pentru care ai nevoie de curaj. Curajul de a-ţi învinge prejudecăţile şi frica de refuz.”

Fără aceste consideraţii, cam nelalocul lor într-un mail, totuşi, de PR, sloganul final n-ar fi sunat mai inteligent decât cele pe care le mai întâlnisem în încheierea acestui gen de prezentări. Iar sloganul, care era cam prea puţin creativ, dar suficient de aspiraţional pentru gustul oricărui publicitar, suna aşa:

“De Sf Valentin, îţi dorim să ai curaj să-ţi mărturiseşti dragostea!”.

Cam pe-aici, pe sub jocul de lumini şi umbre din fotografia alb-negru a lui Bumbuţ, mi-a sunat şi mie un fel de “Bingo!” emoţional, venit pesemne, direct din creierul reptilian: “Sunt la sfârşitul unei zile în care îmi mi-am spus răspicat părerea în faţa câtorva oameni care nu se aşteptau la aşa ceva, iar asta nu este în nici un fel o noutate. Este ceea ce fac în fiecare zi, este mare parte din ceea ce înseamnă, de fapt, slujba mea. Dar nu sunt în stare să te scot la un vin şi să-ţi spun că, deşi mă tem că tu nu simţi nici pe departe acelaşi lucru, e totuşi posibil ca eu să mă fi îndrăgostit de tine.”

Incapacitatea de a-mi asuma riscuri emoţionale, cum spunea respectivul slideshow, mi s-a impus cu atâta evidenţă încât am vrut să pun imediat mâna pe telefon şi să-ţi formez numărul. Din nefericire, partea raţională s-a eliberat rapid de sub domnia emoţionalului şi mi-a adus aminte că ne aflam în binecuvântata zi de 14 februarie şi că nimic mai kitschos nu putea fi imaginat în această zi decât o declaraţie de dragoste.

Aşa că am pus telefonul la locul lui, pe birou, şi ţi-am evitat încă o seară compania, iar acum au trecut, iată, 365 de zile de la acest act ratat.

Pricepi acum de ce te-am invitat în seara asta: nu ca să sărbătorim, ci ca să-mi împărtăşesc cu tine aducerea aminte. O să bem vin, iar eu o să-ţi vorbesc puţin mai mult despre actele, spusele şi privirile ratate pe care n-am îndrăznit să le risc în ultimele 12 luni din viaţa mea.


:: Textul e un exercitiu de clasa de la un seminar de scriere creativa pe care l-am urmat in februarie anul trecut. Ca orice factition care se respecta, exista si o bucata de realitate. Prezentarea Tabu despre care vorbesc insotea dosarul revistei din februarie anul trecut si era ilustrat, intr-adevar, cu fotografii semnate Cosmin Bumbuţ. Fotografiile sunt, de fapt, din doua dosare ale revistei: unul dedicat cuplurilor atipice si unul cuplurilor care s-au indragostit la prima vedere. Primul slide incepea cu “Iti ocupi timpul de dupa un esec amoros stand mult la birou”. No shit! Era 11 n
oaptea si eu citeam mailuri… la birou… fara nici un esec amoros, dar totusi…

:: Am redat slide-urile cu amabila permisiune a revistei Tabu.
:: foto:
Cosmin Bumbuţ

  1. Roxana Cristina

    uffff…
    se traieste intr-un fel si ziua asta.in liceu era ziua obligatorie de chiul,eram superficiala si aveam un sentiment de autosuficienta ca in fiecare an ieseam cu alt baiat de ziua asta.
    azi nu imi mai trezeste nici o emotie,ma umfla rasul cand vad toata agitatia asta cu rosu si inimoare.dar azi il iubesc,e doar el,in fiecare zi.si va sta in fotoliu si imi va asculta rabdator cursurile de literatura germana pt examenul de vineri.

  2. De poze imi aduc aminte. Au aparut in Tabu, insa in numere diferite. Tin minte ca penultima m-a impresionat si nu din cauza situatiei tipului in scaunul cu roti, ci energiei pe care o emana. Frumos scris! (devine banal sa tot zic ‘frumos scris’, dar nu vad cum altcumva i-as putea spune :-))

  3. Care gest necesita mai mult curaj:sa-ti declari sentimentele unui om, desi stii ca nu se va intampla nimic in continuare (fie pentru ca stii ca el/ea nu te place, nu-l/n-o interesezi sau pentru orice alt motiv)sau sa-ti declari sentimentele si sa faci fata provocarii de a iubi pe cineva cu adevarat?
    Care dintre gesturi este las, care este complet nebunesc?
    Vine vreunul din egoism sau din din maxima deschidere si dedicare?
    O faci pentru a-ti demonstra cat de bine te simti cu tine si cu ceea ce simti? O faci pentru el/ea?
    Are vreo importanta pentru cine sau pentru ce o faci atata vreme cat o faci?

  4. Tudor-Calin Ratiu

    In ultimele 12 luni nu am riscat nimic in iubire, nici macar iubirea. Am cautat dintotdeauna femeia si, adeseori, am intalnit-o, dar fara sa gasesc si iubirea. Probabil ca a risca in iubire inseamna, pentru mine, a cauta iubirea, iar nu femeia.

  5. mie mi se pare ca totul e relativ…si asta cu valentine’s day…mi se pare usor ipocrita toata ‘sarbatoarea’ asta. sa dau un exemplu: intr’o saptamana oarecare daca mergi miercuri seara prin oras(sau in cluburi) nu e absolut nimeni…nimeni care se plimba/tine de mana/saruta…brusc de ‘ziua indragostilor’ ii apuca pe toti, right? eu de valentine’s day am mers la teatru cu prietenele mele dupa care am incercat sa gasim un loc intr’un local (intre tone de iubareti). toata lumea extrem de surprinsa…de ce sa iesi pe 14 febr cu altcineva decat un tip? poate pt ca eu ‘sarbatoresc’ in fiecare zi cu lumea la care chiar tin…

    ca sa trec la o alta chestie…mi se pare super faza cu asumatul riscurilor…cred in ‘metoda’asta…chiar daca nu totdeauna iti aduce ce speri…pot sa zic ca nu demult am spus ce simt, am dat cartile pe fata si m’am ales cu o ‘retragere’ f neplacuta a persoanei pe care o viza ‘declaratia’ mea…oricum nu regret ceea ce am zis…never…de ce sa’mi fie frica de something inside me?

    ca sa inchei…eu cred ca orice zi e buna sa fii cu persoana/persoanele la care tii…nu sunt de acord cu exploatarea comerciala a tot ce inseamna sa iubesti si sa fii iubit…mai cred ca nu e totdeauna ok sa play games fara sa stii cand e cazul sa treci la lucruri mai profunde si adevarate…si mai cred ca e prost inteleasa de societatea in care traim (pe care poate tot noi am facut’o sa fie asa) the whole thing of being with someone:de ce sa te crezi superior mie daca tu esti intr’o relatie si eu nu? de ce sa nu poti accepta ca unii nu se simt incompleti daca sunt singuri..poate sunt fara pereche…si mai ales, de ce sa reduci such a beautiful feeling of floating (love, i mean) la o simpla intrecere stupida sau la un lucru extrem de comun?!

  6. A trecut aproape o luna de la V day despre care am o parere cu un vaggust de ironie si un sentiment de je m’en fische. Dar nu despre asta voiam sa scriu la o luna dupa ce ai postat randurile de mai sus.
    De cateva zile cautam niste cuvinte. Pur si simplu cuvinte, formate din litere… dar care sa spuna ceva. Si nu era vb numai despre iubire, e un intreg context. Si-am ajuns sa trimit sms-uri diverselor persoane despre care stiu ca, de obicei, spun lucrurile intr-un anumit fel, asa… cu suflet (dar un suflet sentimental-obiectiv). Trimiteam sms-uri cu rugamintea de a-mi trimite “cuvintele de care am nevoie” (fara o situatie anume… asa, pur si simplu). Ideea e ca post-ul asta mi-a adus un zambet, undeva, acolo unde aveam nevoie sa-l simt. Si tot asa am simtit sa pun cateva cuvinte aici. Si atat…

Leave a Reply