Orasul maur. Fara mauri

Desi istoric e cu 30 de ani inaintea Romaniei, economic Portugalia ne-a luat-o doar cu vreo cinci ai inainte, iar Polonia, Cehia si Ungaria ii sufla deja in spate. Diviziunea nord/sud – bogatie/saracie functioneaza la fel ca si in Italia. Algarve e singura regiune din sud care o duce mai bine: britanicii au transformat-o intr-un backyard cu terenuri de golf, cazinouri si plaje ingrijite.

Vilamoura (orasul maur) e cea mai bine cotata statiune. Numele spune totul: e singura localitate din Algarve care n-are nimic maur si, de fapt, aproape nimic interesant, cu exceptia unor vestigii romane. In Silves s-a pastrat destul de bine un castel maur, iar Lagos, de unde ar fi plecat Vasco da Gama si Amerigo Vespucci, e o colectie de bibiluri, unele induiosatoare, altele doar stridente: case acoperite cu faianta colorata, stricate de invazia kitsch a magazinelor de souveniruri.

Noroc cu oceanul, care se insinueaza mereu in peisaj si compenseaza pentru uratenia turismului necontrolat cu iz de Vama Veche.

Oceanul la Vilamoura

Lagos. De aici ar fi plecat Vashcu dî Gama si Amerigu Vespucci 🙂

Castelul maur de la Silves. Perimetrul s-a pastrat aproape intact.

Silves

Castelul maur. Incinta

Calota boltita in sistem maur (caramizile sunt asezate in plan inclinat si se sprijina una pe greutatea celeilalte)

Basilica din Silves

Lagos
  1. Ma gindeam eu.
    Mi-a fost lene sa salvez pozele si sa citesc datele .exif:-).
    Foarte frumoase pozele, felicitari. Si jurnalul de de mare efect.
    Multumesc,
    Horia
    PS. Cele mai bune poze le face Nokia N73 si nu e chiar asa de scump. 3.2 Mpx.

Leave a Reply