Sa votati bine!

Am fost ieri seara, impreuna cu Traian Razvan Ungureanu, la “Tu decizi”, un format hibrid care i-a reunit, timp de 2 ore, pe Robert Turcescu, Andrei Gheorghe si Corina Dragotescu.

Emisiunea poate fi vazuta aici, pe site-ul Realitatea TV.

Reiau mai jos cele doua articole care rezuma pozitia mea in legatura cu criza politica si cu referendumul de maine:



La sfarsitul emisiunii, am fost rugati sa scriem pe o foaie din background 3 dorinte (e vorba de proiectul derulat de Realitatea TV zilele acestea – “Ce-si doresc romanii?”).

Dorintele mele sunt:

  1. Din pacate, la emisiunea aceasta ati aparut ca un snob curatel, pueril minuitor de sofisme. A-l critica pe Traian Basescu inseaman a ataca institutia prezidentiala? Starea parlamentului la un moment dat poate fi criticata? Sau orice critica este sinonima cu a critica insitutia Parlamentului? Iar daca poate fi criticat, are acest drept si presedintele Romaniei?
    E amuzant rationamentul prin care a critica intreg Parlamentul inseamna a ataca institutia Parlamentului. Aproape la fel de amuzant ca judecata dupa care a cere reinoirea componentei Parlamentului trece drept atac la adresa institutiei Parlamentare. Din cite stiu, legitimitatea Parlamentului e data in primul rind de faptul ca este ales. A echivala alegerile anticipate cu o negare a institutiei parlamentare este absurd.
    Actualul Parlament se face vinovat in intregul sau. Nu doar pentru felul in care a procedat in cazul suspendarii presedintelui, cit pentru ca nu a decis nici o sanctiune atunci cind unul dintre membrii sai a incalcat flagrant o institutie mai fundamentala, daca pot spune asa, pentru democratie decit insusi Parlamentul: votul. Ma refer, desigur, la cazul acelui deputat PRM care a votat cu voiosie de doua ori, in fata camerelor de luat vederi. Cind Parlamentul accepta o asemenea situtatie, lamentarile membrilor sai vis a vis de erodarea credibilitatii Parlamentului sint ridicole.
    Nimeni nu vrea desfiintarea Parlamentului. Dimpotriva, se doreste un Parlament autentic, nu o caricatura.

  2. Iliescu in parnaie & piste pentru biciclete, de trei ori da. Il duc eu pe ghidon pana la Jilava :D!

    Cu a treia, ce sa zic, horribly snobbish as it may sound, nu cred ca-i pentru toata lumea. M-as multumi si cu decriminalizarea consumului :).

  3. Dragos Bucurenci

    N-a fost loc sa detaliez, dar numai de consum era vorba. Competitia crescatorilor de cannabis din Olanda in producerea de soiuri cu concentratii din ce in ce mai mari de THC m-a convins ca nu e bine, vorba unui amic, cand drogurile sunt lasate pe seama horticultorilor.

  4. V-am vazut in emisiunea lui Turcescu in care erati aparatorul stangii. Sunteti real? Chiar exista tineri in Romania care cred in ideile de stanga? Stiu ca in Europa nu e o rusine sa fii de stanga…Imi place cum va sustineti intotdeauna ideile cu argumente si nu va lasati intimidat de agresivitatea interlocutorilor.

  5. Cele trei dorinte pe care ti le-ai pus dovedesc inca o data, daca mai era nevoie, ca esti un doar pusti teribilist care nu a trecut de nivelul unei pubertati dificile. Imi aduc aminte de tine prin scoala primara cum faceai pe desteptul la ora de citire. Vazandu-te acum prin emisiuni observ ca nimic esential nu s-a schimbat. Doar ca ai ajuns director fara studii, scriitor fara talent si ideolog fara argumente. In rest, distractie placuta in continuare!

  6. N.RADUCANU :
    Domnule Bucurenci,
    O remarca in legatura cu inscrierea lui Ion Iliescu, alaturi de piste pentru biciclete si liber la fumatul de marijuana, printre dorintele dvs. cele mai fierbinti (credeam ca si curatirea deltei intra printre ele, dar probabil o considerati deja la realizari). Un om “de stanga” ce il vrea pe Iliescu la puscarie poate fi animat de doua idei : ca fruntasul social-democrat este pentru el fie prea la stanga, fie ca nu e destul de la stanga, adica este prea poluat cu liberalism. In ambele cazuri, bagarea unui om politic si fost sef al statului in dosul gratiilor este o masura ce nu are nimic comun cu democratia.
    Prima dintre ipoteze (ca ar fi prea la stanga) arata ca atunci dvs. nu mai sunteti deloc la stanga. In cea de a doua ipoteza (ca el nu ar fi destul de la stanga) ma tem ca extrem-stangismul este un teribilism tineresc ce risca sa va duca, ca in multe alte cazuri de maoisti in occident, pe pozitii de extrema dreapta. Atitudinea dvs. nu poate fi acceptata nu numai de un social-democrat, ci nici macar de un marxist ce repudiaza comunismul si care are o anumita idee despre libertatea opiniilor. In orice caz pe mine m-ati dezamagit.

  7. Dragos Bucurenci

    draga domnule raducanu,

    dorinta mea de a-l vedea pe ion iliescu executand o condamnare penala nu are legatura cu optiunile sale ideologice, ci cu mineriada din 13-15 iunie.

    oficial, peste 1300 de arestati, 746 raniti si 7 morti. neoficial, 188 de morti.

    ion iliescu (14 iunie): “V-am rugat pe dumneavoastra, minerii, care sunteti grupati, organizati, sa va indreptati in coloana pe bulevard, pana la Piata Universitatii, s-o ocupati definitiv dumneavoastra (urale prelungite)”

    ion iliescu (15 iunie): “Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. (…) Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela!”

    RIP

  8. Alex. Leo Serban

    Subscriu (cu amin2 miinile!) la ce a scris runbaby 😉
    Ca tot veni vorba dspr consum, cum vi se pare mai corect: consumism sau consumerism? (N-are rost sa cautati in dictionar, it’s land of confusion out there…) Eu pledez pt ‘consumism’.

  9. Alex. Leo Serban said…

    “Ca tot veni vorba dspr consum, cum vi se pare mai corect: consumism sau consumerism? (N-are rost sa cautati in dictionar, it’s land of confusion out there…) Eu pledez pt ‘consumism’. “

    din octombrie tot o tii ca e consumism. abia astepti sa-i dai lui mocanu peste nas, 7 luni apres.

  10. Nu prea esti original! Cica: 1.“Iliescu la puscarie;2. piste pt biciclisti;3. legalizarea marihuanei”! Trebuia sa ceri si tu ceva de genul:”1. Informarea populatiei despre homosexualitate in lumea animala; 2. Eliberarea piticilor de gradina; 3. Vadim Tudor sa vina la urmatorul scrutin cu ochelari de scafandru(in locul celor de sudura, pe care-i poarta in mod normal) . Renunt sa ma mai intreb, in ce calitate ai fost invitat si sa-mi raspund, singur, ca e o prostie sa ma mai intreb, din moment ce oamenii destupati stiu ca pt a te lafai pe sticla, tre’ sa cunosti pe unu, pe altu, sa tragi ceva sfori, sa ai si tu acolo, un brand, etc, etc. Constat doar ca, odata cu aparitia ta, sezatorile patronate de Gheorghe si Dragotescu intra intr-o noua dimensiune, adica, mai precis, in zona crepusculara, in feng-shui, psihanaliza, poza, coincidentia-opositorium, poza, nirvana, pax-romana, poza si bineinteles, stand-down comedy. Intii de toate, am vazut ca reusesti sa te autoanulezi perfect(evident, poza ramine), ii mixezi bine de tot pe yin si yang, pt a respecta prima lege bucurenciana: “in raspar cu toata lumea, fara sa suparam, insa, pe nimeni”. Te intrebi, retoric, ce-a facut Basescu in plus fata de ailalti si dupa 5 minute te pomenesti ca dai singur raspunsul; ne explici cit de abuziv, de paranoic si de “imbecalizant” e Base, pe urma, ne indemni sa-l votam. Apoi, te trezesti psihanalizind intelectualii care-l sustin, ii dezlegi la ochi pe copilasii Liiceanu, Patapievici, Traian Ungureanu si ceilalti, care jucau baba oarba cu lupul cel rau, crezind ca joaca “tara, tara, vrem ostasi!” cu doamna educatoare si le explici de ce complex sufera. (Curat-murdara retorica paternalista de extractie marxist-leninista). Demential! Pina si Gheorghe cazuse in extaz legitimindu-ti fabulatiile cu aerul ala de precocitate congenitala, care-l prinde asa de bine.

Leave a Reply