Presedintele tuturor romanilor? Huo!!

Recent reconfirmat in functie, Traian Basescu s-a dedat in Piata Universitatii la un discurs emotionant in care le-a multumit tuturor romanilor pentru ca au venit la vot.

Cu putin timp inainte, presedintele nu se sfiise s-o numeasca pe o jurnalista de la Antena3 “tiganca imputita”.


Dupa ce i-a smuls telefonul mobil cu care aceasta l-a filmat la cumparaturi, Traian Basescu a luat mobilul cu el in masina, uitand sa-l inchida. Aparatul a inregistrat conversatia dintre presedinte si sotia lui, iar SPP-istii au omis sa stearga si memoria telefonului:

Jurnalista: Ce procent aveti pentru diseara, pentru maine?

TB: Mai, pasarica, n-ai si tu treaba azi?

(Presedintele smulge telefonul ziaristei si intra cu el in masina)

Maria Basescu: I-l dai?

TB: Da… Cat era de agresiva, tiganca asta imputita!… Nu stiu, Maria, da’… trebuia sa i se intample o data.

Maria Basescu: Asta o sa fie stirea…

TB: Sa fie…

Inregistrarea o aveti editata aici. Brutul il puteti urmari mai jos (fraza infamanta o gasiti la minutul 3:03):

La ora asta, doar Antena3 si Jurnalul National au preluat stirea. Sper ca macar maine presa va vui.

Probabil ca o sa vorbim si despre asta maine dimineata, la 11 AM, la Deschide lumea, pe Realitatea TV, cu Andrei Gheorghe si Emil Hurezeanu.

Maine am sa port un tricou inscriptionat TIGAN IMPUTIT. Presedintele tuturor romanilor? Huo!!!

Later edit:

Gafa presedintelui vine dupa o gafa regala. Intr-un interviu acordat PROTV saptamana trecuta, MS Regele a spus ca ceea ce se intampla la ora actuala in politica romaneasca e “tiganie”. Ca sa vezi de unde sare iepurele, nu Traian Basescu sau vreun grande liberal ori din Opozitie ar fi sursa actualei crizei politice, ci Madalin Voicu ori vreun cetatean necunoscut de etnie roma. Pacat de vorba proasta, Majestate…

Radu Umbres mi-a semnalat si el o vorba proasta de-a lui Marius Chivu, intr-un interviu pe Metropotam. “E o prejudecata ca Giulestiul e un cartier rau plin de tigani. Nu sunt mai multi decat in celelalte cartiere.”, zice criticul literar.

Later edit:

Am vorbit azi dimineata la Deschide lumea, cu Andrei Gheorghe si Emil Hurezeanu, despre gafa presedintelui. Emisiunea poate fi vazuta aici.

Later edit

CNCD l-a sanctionat cu avertisment pe presedinte pentru sintagma discriminatorie.

Presedintele a replicat dur intr-un comunicat de presa, acuzand CNCD-ul de practici specifice fostei Securitati. Presedintele a anuntat ca va contesta decizia in instanta.


Miercuri seara, la Robert Turcescu, am discutat despre decizia CNCD si reactia presedintelui cu Mircea Toma, Csaba Asztalos si Valeriu Turcanu: rezumat / video

O barfa pentru care aproape bag mana-n foc spune ca, daca se va ajunge in instanta, avocatul celor care sustin decizia CNCD va fi Renate Weber. Cam tare…

  1. mai dragos,dar tu chiar te asteptai la altceva din partea lui?eu una,chiar daca eram convinsa ca o sa gafeze la un moment dat,nu ma asteptam sa o faca acum,imediat dupa ce a aflat ca se intoarce si intr-un mod atat de brutal…e buna ideea ta cu tricoul..

  2. intre cel care danseaza vara prin terase cu cine apuca si cel care are o asemenea atitudine nu este nicio diferenta. acum ca are si un milion de voturi in plus…. o sa fie si mai arogant.

  3. Acum sa nu ne ascundem dupa deget, tiganii sunt tigani si rromii sunt rromi. Ei insisi au cerut sa se faca aceasta diferenta.
    Asta nu scuza cu nimic gestul presedintelui. Cum zicea maestrul Yoda: “Fear leads to Anger. Anger leads to Hate. Hate leads to suffering.” In cazul in care citatul de mai sus i se aplica celui mai ales dintre romani, simt un usor fior rece pe sira spinarii. Ca un preview la Becali-presedinte.

  4. TB a avut o interventie salutara fata de ziarista care i-a intins o capcana, incercind sa obtina o declaratie nepermisa de lege in ziua si in timpul votarii: prognoza scorului. Ca si-a descarcat (scurt si de fapt cu un oftat) tensiunea, intr-o discutie cu sotia, dupa hartuiala evidenta la care a fost supus, bine a facut. Orice psiholog ar spune asta.

    Inregistrarea a fost facuta in spatiu si context privat , izolat de public (se vede clar in clip ca geamurile masinii sunt inchise complet, in miscare se vad reflexele), prin mijloace nepermise. TB nu poate fi acuzat nici de neglijenta, chiar Antena 3 confirmind ca inregistrarea a fost stearsa.

    Multumesc Dan Mihu pentru introducere. Nu exista formal o etnie cu numele “tigani” in Romania. Rromii numesc tigani pe cei care insala, fura, adica ei, ca si noi, folosesc acest cuvint ca epitet, definind un anume comportament, sens inregistrat si de DEX:
    — (vezi 3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele. Sursă : DEX’98 (19637)
    – 3) peior. Persoană cu apucături urâte. Sursă : NODEX (358117).
    Cu acest sens cuvintul este liber la utilizare si nu are conotatii rasiste.

    Inregistrarea a fost facuta in spatiu si context privat , izolat de public (se vede clar in clip ca geamurile masinii sunt inchise complet, in miscare se vad reflexele), prin mijloace nepermise. TB nu poate fi acuzat nici de neglijenta, chiar Antena 3 confirmind ca inregistrarea a fost stearsa.

    Antena 3 a “recuperat” stergerea si a difuzat-o, presupun cu acordul acelei Andreea Pana. E lipsa de responsabilitate din partea redactiei care fabrica o victima si o expune publicului. Presupun ca dupa asta o vor da si afara. Ati remarcat ca nu a reusit sa citeasca din prima titlul cartii?
    Atentie: clipul editat si chiar “brutul” sunt “lucrate pentru a convinge”, prin combinare de sunet si imagini din inregistrari diferite. Am cronometrat timpii si rezulta ca in 120 de secunde TB a iesit din magazin, a discutat cu ceilalti reporteri, a descarcat cumparaturile in portbagaj, a pornit masina si a iesit din parcare. E TB un fel de Speedy Gonzales? Ce auzim nu este un original de necontestat.
    In timpul dialogului incriminat se aud semnalele sonore de mers inapoi. Va spune asta ceva? Omul plecase.

    N.B. Daca episodul avea loc trei zile mai devreme TB mai lua un million de voturi. , Omul normal se simte reprezentat de un om normal. Asa, doar A3 a mai cistigat un brand.

  5. The Hobbesian

    Groaznic. Fara sa stiu multe despre Basescu, de la distanta, mi s-a parut mereu un om ok. Dar cuvintele astea sint gretoase rau – “pasarica” si “tiganca imputita”??

    Combina misoginismul si rasismul (vezi “nappy-headed hoes” al lui Don Imus pentru un exemplu absurd similar care a fost pedepsit prompt pe alte meleaguri) intr-una bucata performanta de toata rusinea.

    Domnule presedinte, dorim niste scuze – nici femeile nici minoritatile nu merita cuvinte de acest fel.

  6. Intrebare: in timp ce filma cu telefonul mobil, gracila victima a avut onestitatea de a declara ca o face in calitate de jurnalist? E posibil ca B sa isi fi dat seama de acest lucru abia in momentul in care i s-a adresat intrebarea ref la procentaj, de unde si reactia pe care o analizezi atat de transant si fara drept de apel. Ca unul care stie atatea despre manipulare prin imagini (si imagine), ai putea sa incerci putina prudenta. In rest, de acord, apelativul nu ii face cinste.

  7. Alex. Leo Serban

    Ati instituit politia gindului?! Ce faceti aici, ‘monitorizati’ derapajele verbale? Rushine sa va fie VOUA! Nu ma mira din partea lui Basescu, este intr-adevar o remarca anti-rroma, dar cita vreme era in spatiu PRIVAT – wtf!? Dar termenul folosit de MS Regele MIhai este ABSOLUT harmless: in limba romana (nu rroma!), in caz ca nu stiati, exista ACEST termen, cu sensul pe care-l stim; trebuie evacuat din dictionare & spiciuri pt ca a venit la putere corectitudinea politica??? Sinteti niste FASCISTI ai limbii!

  8. Cred că îngrijorător este faptul că noi toţi ne aşteptam la aşa ceva din partea PREŞEDINTELUI NOSTRU… Adică şi eu fac parte dintre cei care au ridicat din umeri când au auzit injuriile gratuite ale lui Băsescu. Nu a indiferenţă, ci pentru că am înţeles după mult timp că MAI MULT NU POATE !!!
    Şi ştiţi ce mă mai îngrijorează ???
    Faptul că reuşeşte să ne facă să vorbim ca la mahala : “Ai auzit, fată, ce a zis Băse ieri?”, când bubele sunt cât casa în capul nostru de ţară neglijată şi înapoiată.
    Sunt de acord că nu e bine, dar va trece peste asta ca şi în cazul Găozarul… cu simpatie de la semidocţi, care, apropo, sunt din ce în ce mai mulţi, după cum înţeleg de la BEC.
    A, mai era ceva, nu cred că trebuie făcută analogie cu cele spuse de MS Mihai I, pentru mai multe motive… Dintre ele, cel mai important este acela că teama de discriminare sărăceşte vocabularul, doar aşa, ca să ne legăm de un cuvânt. “Ţigănie” e un cuvânt din limba română ca oricare altul şi fiecare îi dă nuanţa pe care vrea să i-o dea. Eu nu-l pot bănui pe rege de o asemenea simplitate.
    Iar pentru partea cu “păsărică”… nu mă cobor la nivelul de a o mai comenta şi pe asta!

  9. Getsul lui TB este condamnabil pentru ca a devenit public. Daca discutia ramanea in maisna respectiva si nu se afla, nu era nicio problema. Este ca si cum ai merge la restaurant: chelnerul poate sa scuipe cat vrea in ciorba ta, atat timp cat nu-ti dai seama. Dar daca il vezi ca pune mana pe paine, e var si-amar de el, iar tu ceri indignat alta chifla (care, cel mai probabil, matura podeaua bucatariei inainte sa ajunga in farfuria ta).
    Condamn gestul lui Basescu pentru ca “asa trebuie”, pentru ca astfel de manifestari nu trebuie incurajate, dar il inteleg perfect.

  10. Ca orice om Basescu are si el defectele lui , ca nu se poate abtine asta tine de trecutul si de educatia sa .Bineinteles modul in care s-a comportat e josnic si nedemn pentru un presedinte iar pentru asta trebuie blamat.
    Cu cea mai mare placere voi achiesa la conceptul acestui tricou atata timp cat pe spate va sta scris “puscarie pentru Iliescu” , pe maneci “17 ani de regres cu Coca-Cola inca 13 cu Vodafone” si firma sa se cheme 322 de pacalici records.

  11. Ce iritat esti Dragos. Mie mi se pare normala alergia la orice persoana ce are vreo legatura cu una din antene.

    De ce nu te scandalizezi la ceea ce se emite pe antena 2- 3, limbaj, injurii, magarii etc. la adresa lui Basescu.

    Te-am urmarit cand ai fost invitat la realitatea tv si am observat o atitudine iritata si iritanta.

  12. alexdromania

    Nu sunt de acord cu demersul tău Dragoş. Discuţia era între el şi soţie…plus hai să nu comentăm tonul întrebărilor puse de tipa de la Antena…care, k toţi anteniştii, îl afară că îl pupă-n c*r pe Voiculescu nu fac altceva…

  13. comentariul lui “lector” e foarte pertinent.
    sau poate nici unul dintre voi nu vorbeste urat in privat, cand e nervos?!
    pana una alta “tigan” NU este un comentariu rasist.
    si nici “pasarica” un comentariu misogin.

    imputita este situatia creata de aceasta “jurnalista” – cu ghilimele bine-meritate.

    pacat ca se minte in continuare poporul cu televizorul si cu internetul.la noi si la altii, deh…

    inainte sa ne aprindem asa, ce bine ar fi daca am trage o gura de aer curat in piept sa se oxigeneze creierul cum trebuie.

  14. Fane Scriitorul din Giulesti

    draghe, nu te mai criza atat pt ca nu ai de ce. de fapt, esti chiar penibil. basescu a facut remarca intr-o discutie privata (cu sotia, in masina personala, fara alte persoane de fata, geamuri inchise, etc, etc). daca ar fi facut remarca intr-un discurs public, ar fi fost altceva. atunci ai fi putut sa sari in ca ars in sus.

  15. Maria-Liana

    Domnule Bucurenci,
    Nu v-au oripilat niciodata “dragalaseniile” spese la adresa Presedintelui? A omului Traian Basescu, mai ales!?
    In consecinta nu vreti sa aveti si un tricou cu CHELU’, CHIORU’, etc (le stiti si dumneavoastra!)

    In graba, am cules de pe internet citeva mostre care, presupun ca v-ar scandaliza!
    C.V.Tudor a uzat si de stilul grobian care-l caracterizeaza: “Basescu, chioru’ asta cu fata de ospatar mahmur, are tendinte dictatoriale”; “La Camera mergem cu Adrian Nastase, ca nu putem sa mergem cu Mona Musca, vaduva lui Mao Tze Dun”. HotNews 21 mai 2007 Santajul lui C.V. Tudor si “moralitatea” PUR l-au impins pe Vacaroiu spre presedintia Senatului
    Galeria PSD a scuipat pe parbrizul masinii lui Basescu, la poarta TVR * Cele doua echipe de campanie au comentat dezbaterea ca pe un meci de fotbal, in sala de protocol
    A aparut Basescu, “iepurasu'”, “chioru'”, iar aplaudacii PSD simt nevoia sa marcheze momentul cu ceva spituri expediate, discret, in tablaria masinii, care, neinsotita de vehiculul Politiei – tras pe dreapta in curte, dupa sosirea lui Nastase – abia avanseaza. Poarta ramane, deocamdata, inchisa, iar Basescu nu-si poate reprima pornirea de a intra in dialog polemic cu suporterii oponentului. “Degeaba, eu nu-l votez, bai, fratilor”, le spune, razand complice, din masina. Replica vine sub forma unui carton azvarlit prin geamul deschis al portierei, care trece milimetric pe langa obrazul fostului comandant de nava, in vreme ce un scuipat infloreste pe parbriz. Traian Basescu intra val-vartej in Televiziune, secundat de Adriana Saftoiu, consilierul personal de campanie. Incidentele de la poarta l-au scos din tatani.
    Nastase se opreste in mijlocul pesedistilor ilfoveni si le strange mainile celor care, cu aproape trei ore mai inainte, scuipasera pe parbrizul masinii adversarului.
    Sursa: Adevarul, 10 Decembrie 2004
    Autor: Alin BOGDAN

    Niciun mijloc de comunicare modern nu a scăpat staff-urilor de campanie ale politicienilor. Cu câteva zile înainte de alegerile din 2004, a circulat un SMS care îndemna lumea să nu mai voteze cu Adrian Nastase, poreclit “Bombo”. Acestui SMS i-a fost repede contrapus un altul, asemenator ca forma, impotriva lui Basescu, poreclit “Chioru'”. Şi acum, în plină campanie pentru referendumul din 19 mai,
    vizând demiterea preşedintelui Traian Băsescu, au apărut astfel de mesaje.
    De pe adresele de mail dapentrudreptate@gmail.com, spuneida@gmail.com
    şi demitel19@gmail.com sosesc zil-
    nic mesaje al caror sloganul merge de la “S-a veştejit ardeiul, arde-i un DA” până la “Votaţi DA şi va spun PA”. (ziare.com)

    Şi dacă ramuri bat în geam
    Şi tu votezi cu Chioru
    În 5 minute emigrez
    În Congo, cu vaporul…
    (Despre politica si facerea ei, luni 14 mai)

  16. Chiar daca nu am fost de acord cu ambele optiuni politice pentru referendum, trebuie sa respect decizia majoritatii si sa-l respect pe presedintele tarii. Acelasi lucru il doresc si din partea presedintelui meu, Traian Basescu – sa ne respecte si sa fie presedintele tuturor romanilor. Il felicit pentru rezultatul obtinut la referendum!

  17. Basescu nu este rasist pentru numele lui Dumnezeu , a folosit acea expresie la adresa jurnalistei intr-un moment de furie si dezgust (bineinteles pe fondul unui comportament total dezonorant). Sper sa gresesc insa dvs. aveti probleme grave , imi pare rau (probabil specific varstei si in urma cursurilor de branding personal urmate la Erudio) . Ori doriti sa va faceti cunoscut , erijand intr-un tanar intelectual rebel , prin faptul ca profitati de orice stire aparuta in mass-media ca sa va prezentati punctul de vedere intr-un mod cat mai transant si radical cu putinta. Ori aveti “veleitati” de jurnalist de Dambovita (nu spun ca toti jurnalistii le-ar avea) si se-ntelege de ce trebuie neaparat sa denaturati informatia.

  18. Dincolo de marlania privata – repet, privata – a presedintelui, raman cu senzatia ca lui Bucurenci putin ii pasa de jurnalista; el a vazut doar un nou prilej de a iesi in fata, de a epata in mod grosolan si ipocrit cu acel tricou. Cine e pana la urma Bucurenci si de ce ne conteaza parerea lui? Plesu si Liiceanu i-au dat cu flit, si binemeritat, dupa ce a facut apologia marxismului intr-o “polemica” in care in loc de argumente baiatul recurgea la accente retorice de genul “sa fim de acord ca nu putem fi de acord” urmate de legitimari juvenile din categoria “public enemy no. 1”. Ce important ne credem nu-i asa? Ce narcisist suntem si cat ne place sa facem pe desteptu la teve! Ce trendy suntem! Salvam Delta cu o esarfa chic la-ncheietura, ne asteapta asistenta in Smart si ne luam in raspar cu lumea cu un Apple pe genunchi. Afla totusi crudul adevar: pe cei mai multi nu ne intereseaza ce parare ai tu; citeste mesajele pe evz! Pana nu o sa scapi de acest teribilism anacronic si o sa ajungi la o maturitate, emotionala as zice, o sa continui sa te umpli de ridicol pe la emisiuni. Altfel risti sa devii prizonierul unei imagini de inadaptat adus la tv sa faca circ pentru rating in buna traditie a mediei autohtone.

  19. Cum ca adica (1) s-a facut o inregistrare in sfera privata, (2) fara stirea celor implicati si (3) s-a mai si publicat in mass-media. Curat murdar! Nu stiu ce spun legile din Romania despre asta, der cele europene (si parca si Romania facea parte?) nu prea sunt de acord. Si cred eu ca nu numai cei care fac si publica inregistrarea se afla in afara legii, ci si cei care o difuzeaza si ii fac reclama pe mai departe, asa ca domnul Bucurenci, aici de fata.

    O alta morala a povestii ar fi, dupa parerea mea, lipsa de profesionalism a ziaristilor si reporterilor romani in marea lor masa. Compar cu ziarul Bild, pe care nu pot sa nu il vad in München la orice gura de metrou. Diferenta este ca cei de la Bild stapinesc mai bine gramatica, ortografia si vocabularul limbii materne. Si imi vine in minte alt cuvint decit cel incriminat aici: mahala, fie ea scolarizata sau nu.

    Pe de alta parte, sigur ca exprimarile domnului Basescu nu sunt intotdeauna cele mai galante posibil, dar cred ca stiam asta cel putin de la vizita lui Brigitte Bardot incoace. Eu unul am aflat despre cainii care “nu cu organele lor sexuale de deranjeaza ei pe noi” din Süddeutsche Zeitung. La vremea respectiva, se pare ca romanii s-au amuzat copios, iar presa (Catavencu, de exemplu) i-a tinut isonul domnului Basescu. Si nu prea vad diferenta intre situatia de atunci si cea de acum.

    In rest, ca sa citez din clasici (spre bucuria domnului Bucurenci, sper), sa auzim numai de bine!

  20. ICSULESCU :
    Stimulati de huiduiala din titlul comentariului lui Bucurenci, majoritatea celor care au reactionat pe acest blog si-au manifestat indignarea pentru atitudinea presedintelui, iar ceva mai putini – i-au gasit circumstante atenuante. Cu acestia se petrece cam ce spune C.T.Popescu azi in Gandul, ca daca Basescu ii ardea si o palma ziaristei inainte de alegeri, mai primea un milion de voturi de la romanasii nostri entuziasmati. Tare as vrea sa vad un comentariu filosofic si elevat asupra cazului din partea lui Patapievici sau a lui Plesu…
    Ceeace ma surprinde insa in blogul lui Bucurenci este ca dansul marturisea in “evz” acum cateva zile ca va vota cu NU, declarandu-se deci in tabara “baseilor”. De ce ? Pentru ca ar dori sa-i acorde presedintelui inca o sansa de reabilitare, pentru a fi presedintele tuturor romanilor. Dar iata ca aceasta sansa s-a risipit neasteptat de repede, ceeace era de presupus pentru oricine a urmarit in decursul anilor comportamentul acestui ministru, primar si in fine presedinte imprevizibil. Acum imi pun cateva intrebari : de ce numele lui Bucurenci nu figureaza la baza Apelului celor 100 de intelectuali in sustinerea lui Basescu ?; daca cu adevarat el a votat cu NU la referendum sau s-a razgandit in ultima clipa ?; daca huiduiala dansului,la nici 72 ore de la votare, poate tine loc de declaratie ca a ramas om de stanga ?
    ICSULESCU

  21. Eu cred ca, de fapt, iti freci palmele de bucurie dupa ce Base a scapat porumbelu’ pt ca, vreo 2 luni de-aici incolo o sa aiba si brandu’ tau ce sa mestece. Erai la ananghie, blogu se usca pe picioare, comentariile se imputinasera, insurectia metro-marxista se flescaise, zaceai ca un barcaz naufragiat pe un atol, cind, hop, apare mareea, talazu, ocazia. E clar ca nu puteai s-o scapi, “pistruiatu”, “roscovanu”, “marxistu”, “scriitoru” si “efebul” din tine( si mai ales din brandu tau) nu te-ar fi iertat. Si iata-te, fat-frumos-din-brand, incercind sa rapui, cu miinile goale si tricoul proaspat imprimat, “barzaunele” rasist care-a tisnit din gitlejul presedintelui. Mai intii a fost incursiunea paranormala a lui Gheorghe in borcanul cu poncife behaviorist-electorale( soldata cu expresii de genul: “Basescu se hraneste din mase”, “intra intr-un soi de vibratie”, “e mai tare decit viata”, “sinapsele nu-i mai functioneaza”,etc.). Pe urma a inceput incursiunea ta in paralogica “de bun simt” a corectitudinii sterno-cleido-video-paranoic-mic-politice. Deci Basescu e rasist, Regele Mihai e rasist, “problemele grave” trec neobservate( ar trebui sa fii mai tolerant cu astia care au albeata pe ochi, pt ca nici tu n-ai observat dihania aia de COMUNISM care trecea provocind vibratii si trepidatii de scotea, la propriu, mortii din morminte si ne facea sa ne credeam, cum zicea Ghe, “mai tari ca viata”!). Treaba e in felul urmator: tu, vajnicule antirasist ai o problema cu perceptia, ti-am mai spus, vezi enorm, auzi monstruos si gindesti rasturnat. Adica, transformi exceptia in regula, ridici un eveniment izolat la rangul de norma, transformi un personaj in apendicele unei grohaieli defulante, consumate linga nevasta, timp de 17 de secunde. Cam pe artificiul asta isteric-hiperbolizant merg si trompetele lui Voiculescu:” Base e un monstru rasist, e Hitler, Mussolini, etc, trebuie trimis la tribunalul penal international”. Cit despre rasismul regelui Mihai, las-o balta. Ocupa-te de treburi serioase, vezi ca se aude ca Isus a fost antisemit, ca Stefan cel Mare a fost anti-roman(adica moldovean), basca se simte nevoia de a extirpa din imaginarul colectiv, mitologia, cliseele, adjectivele si expresiile alea care jignofesc animale simpatice precum liliacul, lupul, vulpea, magarul,etc. Asa ca, la treaba!!!
    P.S. Am vazut ca purtai un tricou imprimat cu inscriptia: “Tigan Imputit” (evident, fara ghilimele)intr-o emisiune televizata! Cum crezi ca s-ar fi simtit un reprezentant al etniei pe care, pasamite, o aparai daca ar fi deschis atunci televizorul, fara sa stie despre ce e vorba. Ar fi strigat ceva de genul: Huooo, rasistule!!!

  22. Mi se pare ca exagerati toata chestia asta.

    El mi se pare natural iar ea de blamat. Orice om cade la un moment dat daca il lovesti repetat, reveniti-va.

    Cred ca ar trebui sa incercam sa aratam lumii ca avem un presedinte decent, care ne reprezinta frumos, nu sa il tragem din toate partile, mai mai o sa ne faca de ras in fata tuturor. Ca pan la urma Traian Basescu in fata Lumii esti chiar tu, Dragos, si sunt eu, este colegul de palier sau doamna cu copii din parc.

    Asa ca lasati-o mai moale cu datul la gioale ca tot noua ne facem rau.

  23. Walter Sobchak

    Nu credeam ca esti asa de obtuz incat sa imi cenzurezi o postare, nu injuram, nu faceam remarci rasiste, doar argumentam un punct de vedere.

    Vad ca ai mai cenzurat o postare, pe aceeasi tema, aceea a PC. Bag de seama ca esti alergic la chestii d-astea.

    Oh well, cred ca de-acuma te las sa te branduiesti singur.

    Sper ca mesajul asta tot la cosul de gunoi ajunge.

  24. @ lector, si nu numai

    NU stiu ce spune DEX-ul, dar daca spune ce ai scris tu, e gresit. Toate dictionarele serioase – in primul rand din spatiul anglo-saxon – pun semn de egalitate intre gipsy and roma. Limba este denumita romany. Termenul de gipsy a fost introdus din greseala – s-a crezut ca tiganii veneau din Egipt, in loc de Nordul Indiei, cum este corect. Nevertheless, dictionarele se misca in campul real al limbilor vorbite, nu ar trebui sa fie complet rupte de ceea ce populatia vorbeste. Daca ma intrebi pe mine, dar sunt si membrii ai etniei cu pricina care au aceeasi opinie, termenul de tigan e mai mult decat OK: de ex. traditia vorbeste de muzica tiganeasca( nu rroma), avem in spate o intreaga literatura romana de valoare care nu trebuie si nu poate fi rescrisa – nu ma pot gandi la un titlu mai frumos pentru nuvela lui Eliade “La tiganci”. Am mai scris intr-un mesaj care vad ca nu apare, cred ca spatiul public romanesc, ca si cel din America, sufera din cauza ipocriziei si a stridentelor de comportament venite pe fondul grijii excesive pentru minoritati. Tiganii care fura ajung la parnaie, cei ca Ion Voicu dau concerte la Londra, Paris , New York etc. E simplu, nu trebuie sa faca nimeni legi speciale, nici pentru ei, nici pentru nici o alta minoritate de orice fel…Trebuie sa “umblam” la (in)cultura tuturor, civilizatia ne lipseste, de isterici care se leaga cu lanturi de baleniere sau umbla in pielea goala pe strazile din intreaga lume nu duce nimni lipsa…

    Cristi S.

  25. Nu inteleg cum ii puteti lua apararea lui Basescu..A gresit! Cand lu’ Iliescu i-a scapat pe gura porumbelu’ si s-a adresat unui ziarist cu “mai animalule”, i-au sarit toti in cap. Ce misto s-a mai facut de el..Ce-a facut Basescu, dupa parerea mea, a fost mult mai grav.
    Aaa..si daca va deranjeaza asa de mult parerea lui Bucurenci, nu inteleg de ce il mai cititi? Santeti masochisti?
    oana

  26. Chiar nu vad legatura intre exprimarea “tiganca imputita” a lui Basescu si utilizarea substantivului “tiganie” de catre Majestatea sa Regele.

    Una este o insulta cu tenta xenofoba, deci prezumand intoleranta, si alta e un cuvant, care, in dex, are un sens de baza, nesimtire, mitocanie etc.

    N-are nicio baza polical corectness-ul asta de stangisto-socialist ! N-o sa rescriem acum dexul sau limbajul cotidian (cum n-a mers nici reformarea naturii umane si a societatii dupa biblia marxista) in care chiar si cuvantul roman poate capata, in sens figurat, o conotatie peiorativa, de prost, limitat etc.

    Ai schimba si titlul unei scrieri celebre, “Tiganiada”, Dragos, de dragul corectitudinii politice si (nu imi dau seama care e legatura, dar fie) asa-numita “egalitate de sanse” ?

  27. Stimate intelectual,
    iti amintesc ca te joci cu cuvintele destul de dibaci; iti reamintesc asta, pt ca sunt convins ca o faci in deplinatatea viziunilor tale creative, de a veni lumea sa comenteze opinia ta de a da cu ‘huo’. Asta inseamna awareness pt brandul ‘bucurenci’ si mai inseamna ca ai da cu un academic ‘huo’ doar pt valorile pe care, la varsta ta, de-abia ar trebui sa se sedimenteze…
    Crezi ca e mai didactic ce faci tu pastrand axioma moralista la care faci referire? Cum Doamne iarta-ma! nu te sesizezi la alte interjectii culturale sau micisme intelectuale sau compromisuri jurnalistice… Cate tricouri personalizate ar trebui sa porti zilnic daca vrei sa fi echidistant?
    Huo! natiei care carcotasi si lasi, de obraznici si perversi, de hoti si puturosi… (aici incape si ‘hai sictir!)

Leave a Reply