Am inceput filmarile la o emisiune de mediu, Linia verde, care va fi difuzata in iulie si august pe TVR1. Linia verde este produsa de Sign Factor (compania care produce si Patrula de mediu, tot pentru TVR1; producator general: Irina Luca, producator: Anca Muresan) si de Asociatia “Salvati Delta – AC” si este sponsorizata de Energy Holding.
Pentru editia pilot am fost la Valea Calugareasca, unde un munte de cenusa piritica, ramasa de la combinatul de ingrasaminte chimice, este imprastiat de vant peste satele din jur. Imaginile sunt de Apocalipsa… N-am facut decat doua fotografii, dar ceea ce s-a filmat e mult mai graitor.
Cand am ajuns la Cluj, aveam inca gatul amortit de la praful toxic inhalat jumatate de zi, toate hainele lasau in urma lor o dara rosie, iar pielea era si ea acoperita de un nisip fin si dur.
Pe autostrada, unul dintre furnalele de la Pitesti ardea cu o flacara asa de mare incat era vizibila de la vreo 40 de km. I-am facut o fotografie de aproape: flama lumina in jur ca un reflector imens si scotea nori grosi de fum, care probabil ca le fac pitestenilor viata mai scurta. Am incercat sa sun la Garda locala de Mediu, dar era 9 seara si nu mi-a raspuns nimeni…
Chiar, cate amenintari ai primit cu moartea?
super ca o sa ai emisiune de mediu! poate incet incet intra si ecologia in constiinta romanilor.
http://bloguresti.blogspot.com/2007/06/greenspam.html
raluca, o fi intrat ecologia in constiinta romanilor, da’ nu cred ca vorbim de romanii din tzara…romanii de la noi se gandesc numai la bani si la interesele de moment…”ce, imi da mie bani natura? hai mai bine sa fac o parcare sau un hotel!”
hai ca esti meserias. Felicitari pentru emisiune.
am fost si eu duminica la valea calugareasca. am ramas socat de felul in care arata combinatul. nu am vazut in viata mea o fabrica sa arate in halul asta.
sper ca vei ajunge si la galati, pentru ca zi de zi, deasupra sidex-ului este un nor negru pe care nu pot sa il descriu.
ce parere au colegii de la catavencu despre sponsorul emisiunii? 🙂
Probabil ca aceeasi parere pe care o au si despre patronul lor, cu diferenta ca noi ne-am ales sponsorul, in vreme ce ei n-au avut de ales cand li s-a schimbat patronul.
“Coproducator este Asociatia Salvati Delta – Academia Catavencu. Sunt convins ca vor aborda si subiectul energiei eoliene in zona Dobrogei si poate ca ar fi benefica o discutie mai ampla despre impactul parcurilor eoliene asupra mediului:
http://energieverde.wordpress.com/“
sper sa aiba audienta, sincer! eu una ma voi uita, pentru ca adevarul e ca nu stiu foarte concret situatia romaniei din punctul asta de vedere…
Am aflat ceva interesant despre flacara de la petrochimia din pitesti: pe de-o parte e de bine ca arde, e ca o flacara de veghe, daca toate sistemele ar fi in functiune si flacara ar fi stinsa ar insemna ca trebuie sa ne imprastiem. da’ repede.
pe de alta, ei se pare ca au niste metode de colectare a CO2-ului produs de acea flacara, CO2 care odata colectat se lichefiaza si printr-un sir mai mult sau mai putin lung de tranzactii comerciale ajunge – unde credeti – in coca-cola!
poate ne spui si noua cand se difuzeaza emisiunea ca pe site tvr nu am gasit nimic
sunt convins ca aveti material pt emisiune, trebuie doar vointa d a continua si de a fi neinfluentabili
Imi manifest si eu bucuria ca in sfarsit apare o astfel de idee in spatiul public. De altfel multumesc si pentru pontul cu schimbarea site-ului catavencian care in sfarsit arata in spiritul lor adevarat. Emisiunea Linia Verde am urmarit-o abia aseara, obisnuita fiind cu emisiunea realizata de Dl. Mihaiu pana sa intre in vacanta. Si pot sa spun ca, dincolo de faptul ca imi place ideea in sine, mi-a placut si modul efectiv de realizare a acesteia (emisiunea pilot nu am vazut-o din pacate).
Locuiesc in alt mare oras mioritic (e doar o mica viena, nu e chiar ca micul paris) si hibele ilustrate de voi pe micul ecran apar si aici, de la trafic intens si aglomeratie rutiera, pana la poluarea fonica gratuita. Ce am remarcat e faptul ca a inceput sa creasca numarul celor ce folosesc bicicleta ca mijloc locomotor – creste incet, dar, sper eu, sigur. Eu sunt adepta mersului pe jos, sanatos, poate si pentru ca asa am o falsa impresie de contact direct cu lumea – reminiscenta a faptului ca am locuit aproape jumate din viata-mi intr-un sat din Apuseni, cumva la capatul pamantului – sau cel putin asa il percep eu -, in care exista inca natura (ecologie inca nu, dar sper sa ajungem si in acel punct).
As propune ca tema de meditatie (la Cultura libre se acceptau idei novative), chiar daca a fost super dezbatuta problema, ceea ce se intampla la Rosia Montana, cred ca ar fi binevenita o analiza obiectiva exclusiv din punct de vedere ecologic (fara implicatii sociale, economice si alte blablauri vehiculate atat mult prin media; si mai ales fara “partipriuri” – chiar daca ele sunt inevitabile la un moment dat). Trebuie spus adevarul (eu nu sunt o specialista in domeniul ecologiei, cel putin nu inca, dar cred exista oameni care pot sa fac asta; si mai cred ca voi puteti incerca).
Iar adevarul nu e niciodata spus destul. Chiar daca e uneori atat de simplu.
O astfel de emisiune, pentru care as fi propus, chiar daca nu am nici un rost in ea, o deviza gen “Open your mind (’cause you have one, inspite the fact that you don’t wanna use it)” – nu imi place neaparat sa folosesc limba asta neromana, dar nu e un pacat asa de mare, atata vreme cat vrem sa intelegem un mesaj – poate sa spuna pe sleau ca, indiferent de faptul ca toata civilizatia industriala si postmoderna de astazi s-a construit pe baza modificarii distructive a mediului, nu trebuie sa continuam neaparat asa. Si cred ca unii oameni au inceput deja sa inteleaga asta, de vreme ce chiar exista, si la noi, o miscare ecologica, cel putin la nivel oengistic. Care tinde spre o ecologizare a mentalitatii.
Asa ca va tin pumnii. Si, inca o data, ma bucur ca ati initiat experimentul acesta, chiar era nevoie de asa ceva.