Primul britanic care m-a scos din sarite avea sange albastru. Nu pentru atata lucru asta m-a scos din sarite, ci pentru ca parea sa creada ca noua ne curge apa chioara prin vene. Noua, adica romanilor.
Cand a vazut o bancnota de 10 lei m-a intrebat daca asta i-ar ajunge ca sa cumpere tot guvernul roman si daca ar primi si ceva rest. Am zambit si i-am spus ca ar investi mai bine bancnota intr-un titlu nobiliar oferit pe sub mana de fostul cabinet Tony Blair.
Al doilea individ care era sa-mi strice ziua nici macar nu era britanic. Era un american de 21 de ani, vanzator de fructe si legume la el acasa. Dupa ce s-a interesat de paritatea monedei noastre nationale cu lira sterlina, a dedus, printr-un rationament care continua sa-mi scape, ca Romania e o tara bananiera condusa de o elita de imbuibati din tata-n fiu si m-a intrebat daca parintii mei sunt „like… very rich” de-si permit sa ma trimita la Londra.
Am ramas perplex, iar el n-a mai stiut ce sa creada cand i-am spus ca poti sa faci un drum in strainatate pe an chiar si daca nu castigi decat un salariu mediu in Romania si fara sa fie nevoie ca intreaga familie sa faca economii.
„Credeam ca Romania e din lumea a treia”, mi-a explicat el. A spus-o cu atata candoare ca nu te puteai supara pe el. Am incercat sa-i pun geografia economica in ordine: „Nu chiar, suntem o tara in dezvoltare. Nu mai suntem inca acolo, nici n-am ajuns deja aici.”.
In fine, al treilea personaj care chiar mi-a stricat cheful era grafician. M-a mirat ca se ocupa cu asa ceva pentru ca nimic nu-l descria ca un tip creativ: se imbraca, vorbea si gandea cat se poate de burghez. A fost foarte incantat sa afle ca sunt roman, pentru ca avea o fata in casa, in regim au pair, si s-a gandit ca am putea iesi impreuna, ceea ce ar linisti-o pe sotia lui, care e convinsa ca ii face avansuri fetei. Prietenul lui, tot profesor, a intrebat ce sens mai are sa tii o fata ca au pair, daca nu te poti da la ea.
Toata lumea de la masa a ras, eu insa am hotarat ca tipul a mers prea departe cu gluma si n-am ras. Cineva mi-a dat un ghiont discret si a incercat sa ma inveseleasca, asa ca am spus cu voce tare ca nu mi se pare amuzant.
Si aici s-a petrecut micul miracol. Civilizatia britanica s-a pus in functiune si n-a fost nevoie sa-i spun graficianului ca probabil lucreaza si castiga destul de prost din moment ce are nevoie de o fata au pair. N-a fost nevoie nici sa-i spun ca toata povestea asta cu fetele care vin sa le creasca copiii pe gratis pute a sclavaj modern.
Si n-a fost nici macar nevoie sa-i spun ca gandeste ca un fascist de ultima speta. Pentru ca britanicul a cedat in fata evidentei si a spus cat se poate de sobru: „Ai dreptate, nu e amuzant.”. Toata lumea a tacut un moment si cu asta povestea a luat sfarsit.
N-am povestit lucrurile astea ca sa ma plang ca am fost discriminat in Marea Britanie. Dimpotriva, gasesc ca am invatat o gramada de lucruri aflandu-ma pentru o data de cealalta parte a baricadei discriminarii. Cata vreme nu devine contondenta, recomand experienta oricui.
A fost util si revelator sa ma simt la Londra asa cum se simt probabil tiganii, homosexualii sau arabii in Romania. Cu diferenta ca la Londra, rasismul si xenofobia pot fi blamate fara drept de apel chiar si la o discutie de cafenea. La noi, din pacate, inca dau inca bine. Sa fii putin fascist e chiar chic. Se poarta…
:: text: EvZ
trist. ma asteptam la altceva de la anglia… 😐
Daca nici umorul inocent britanic nu ni se pare amuzant, te astepti ca ala grosolan sa ne faca sa ne prapadim de ras?
Delicioasa incursiune in civilizatia britanica. Mi-au placut atat de mult replicile lui Dragos incat am salvat articolul pentru “future reference”, cred ca este de mare ajutor pentru cei care sunt romani si straiesc printe strainii “civilizati”.
britanicii au avut parere proasta despre romani si sunt surprinsi sa intilneasca romani civilizati; romanii au avut parere buna despre britanici si sunt surprinsi si ei in sens invers, cind ajung sa ii vada mai bine. britanicii sunt britanici. vorba lui gonzo: “what did you expect? rachmaninow?”
Hmmmmm
Din pacate chiar suntem in lumea a treia privind prin ochii lor… si prin ai mei daca ma gandesc la ultima remarca a lui Dragos. Evident mai am si multe alte motive…
Trist?
Majoritatea femeilor din Romania ajunse in vest sunt curve, barbatii hoti, criminali, spargatori in cel mai bun caz mana de lucru ieftina. Pentru oamenii obisnuiti care traiesc in general cu prejudecati Romania si romanii nu pot fi mai mult. Mai mult decat atat acesti romani au ajuns si literatura (nu folclor)
Cam dubioasa totusi experienta si mi se pare de mirare atitudinea intalnita… poate scria cumva pe tine “roman” (verde:)), ca altfel nu imi dau seama cum s-au putut gandi la modul asta despre romania vorbind cu tine. In al doilea rand, nu cred ca aroganta britanicilor este targetata catre noi mai mult decat catre altii din zona. Eu am avut mai degraba probleme la Nisa cand am incercat sa vb cu ei pe limba lor si m-au luat de rus:)), si resentimentele lor in acest caz mi s-au parut perfectly understandable:).
Cezar
Punctul de vedere al acestor comentare mi se pare polarizat, si ca atare nu foarte realist. Hai sa vedem lucrurile si asa:
Ce stie un individ x din natiunea X despre natiunea Y si, intr-un caz particular, despre individul y pe care il are in fata si care este membru al acelei natiuni? Succesiv: 1. Nimic. 2. Stereotipuri. 3. Apreciaza natiunea si individul in mod just si detaliat. Stereotipurile vesticilor despre Romania si romani erau intr-adevar negative pe la inceputul anilor 90. Asta pe baza “preistoriei” (50 de ani de comunism, saracie & Co.) si a valului de emigranti care, lasind la o parte aspectele (i)legale, nu cunosteau sau aveau o imagine gresita despre cultura respectiva si despre felul in care se poate intra in dialog cu ea. Cu timpul, aspectele (i)legale s-au atentuat, tabloidele au gasit subiecte mai interesante, iar romanii care au mers in Vest au invatat sa se poarte. Dupa parerea mea, situatia la ora actuala este OK — drept care nu pot sa fiu de acord cu afirmatia lui Cezar Nicolescu, cum ca majoritatea femeilor din Romania ajunse in Vest ar fi curve etc.; generalizarea nu este legitima si jigneste.
Ma bazez aici pe obeservatiile cotidiene pe care le-am facut vrind-nevrind in Germania in ultimii 17 ani. Cind am ajuns aici, am inceput sa lucrez si am inchiriat un apartament, facind cunostinta cu vecinii de palier, mi s-a spus: Ach, sunteti roman? Eu credeam ca romanii sunt mai bruneti. — Asta in conditiile in care eu eram brunet pe vremea aceea (intre timp am inceput sa albesc, deh 😉 si, intilnirea fiind prin toamna, probabil ca eram si destul de bronzat. Acei vecini ne-au devenit prieteni apropiati dupa ce ne-am cunoscut mai bine.
Problema este, dupa parerea mea, mai putin felul in care vesticii ii vad pe romani, ci in primul rind felul in care romanii ii vad pe vestici, mai exact parerea prea (!) buna pe care o au despre ei, de unde si asteptarile prea mari (uneori nejustificate) pe care le au. Romanii, constat, se asteapta ca nemtii sa fie un popor curat si disciplinat, englezii cultivati, bine educati si cu un excelent simt al umorului, francezii amanti perfecti, italienii mafioti etc., etc. Pusi in fata realitatii, posesorii acestor stereotipuri si asteptari reactioneaza negativ: Vai ce mizerie e in Germania, vai ce neamuri proaste sunt englezii s.a.m.d. Mai rau, niste replici mai mult sau mai putin intimplatoare si fara vreo semnificatie speciala sunt luate uneori ca atacuri la persoana si se ajunge la conflicte de durata. Este IMHO cauza pentru care unii din romanii emigrati nu reusesc sa se integreze.
Ar mai fi multe de spus. Ca sa nu ma mai lungesc (si comentarul meu sa nu poata fi citit la cosul de gunoi ;-):
1. Oamenii sunt oameni, unii mai buni, alti… asa cum sunt. Haideti sa incercam sa ii vedem ca oameni, fiecare in parte, si nu ca natie idealizata. Adica sa incercam sa depasim faza stereotipurilor.
2. In aceeasi ordine de idei, putem foarte bine sa facem, fiecare dintre noi, ceva pentru o mai buna imagine a romanilor in strainatate: Sa ne purtam civilizat, si in acelasi timp sa nu facem in secret din faptul ca suntem romani.
Am avut si noi, la ORICUM, experientele noastre cu britanicii in primavara, cand cativa britanici ne-au ajutat sa jurizam competitia de design Filter.
Oameni foarte, foarte OK. Mi-a placut de ei.
Dragos, este dupa impresia mea prima ta experienta intr-un cerc multicultural… si te rog sa o iei ca atare. Ia-o ca o experienta si invata din cele vazute si traite. Poti fi bucuros daca bagajul tau cultural si de istorie contemporana esteuropeana este mai bogat decat cel al britanicilor pe care i-ai intalnit. Cu diplomatie si tact reusesti sa nu-i ridiculizezi pe partenerii tai de dialog si sa le explici circumstantele… nu este vorba de o pozitie defensiva, sau umila… ci de una obiectiva, rationala. Comentarile tale sunt pripite si astept ca ele sa se maturizeze, sa devina obiective in sensul occidental al cuvantului, adica raportat la niste valori care sunt valabile in Europa si nu in Romania. Te rog sa fi constient de pozitia pe care o ai in mass media si in societate, poti la fel de bine sa surprinzi oamenii cu luciditatea ta, ca si cum sa-i dezamagesti cu comentarii simple si nefondate…cateodata umorul este umor.. este intotdeauna un joc intre obiectivitate si subiectivitate, pe care trebuie sa-l nimeresti inaintea pulsului societatii.
Salutari,
Stefan
Dragos, baietas draga,
Te-am ascultat cu placere si satisfactie la realitatea tv , mi-a placut cum vezi viata; imi place ca vorbesti frumos de Ro.pe unde mergi.
Dar tu sti f.bine ca exista 2 doua Romanii; cei cu care ai intrat in contatct ti-au vorbit de Romania, de unde fetele in casa la ei , pleaca de la vatra lor propire ca nu mai au ce pune pe ea,si se duc sa fie la cheremul strainilor.
Deci nu putem spune ca Romania nu e o tara controversata… :))
in sfarsit o povestioara care suna natural, fara emfaza si rezoane…dragut. Si chiar mi-am schimbat putin parerea despre tine. mi-as dori sa vad o reactie ca asta la mai multi romani. si e bine daca privim lucrurile putin mai inteligent si suficient de obiectiv ca sa distingem prostia in nesfarsitele ei forme culturale. si sa nu mai spunem ca majoritatea romanilor care pleaca sunt in mod necesar curve, hoti si altele, cand la fel de bine am putea spune ca si ‘civilizatii’de dincolo sunt pur si simplu prosti. nu uitati ca peste tot sunt oameni! ok dragos. mi-ai trezit interesul acum. mai vorbim