Speranta moare prima

Aflu de pe blogul lui Ioan T. Morar, plecat sa scrie o carte in Noua Caledonie, noutati despre grila de toamna a TVR 1:

„Astazi am vorbit la telefon cu Dana Deac si am aflat ca emisiunea „Lumea citeste” nu va mai fi in grila de toamna. Nu a fost scoasa, pur si simplu nu a mai fost propusa de directorul TVR 1. Pentru ca presedintele TVR a cerut o grila cu talk-show-uri politice. Nici „Nocturne”, cu Marina Constantinescu, nici „Memorialul durerii”, mi s-a spus, nu mai prind grila. (…) Acum prioritatea sunt emisiunile politice.”

Nu vreau sa comentez substraturile pe care le intrevad in decizia noului presedinte-director general al TVR. Ar fi ipocrit sa-i ceri unei conduceri numite politic sa nu actioneze politic.

Dar nu pot sa nu fiu mahnit vazand ca din caftul noii conduceri a TVR cu inamicii politici si de opinie iese invinetita vesnica Cenusareasa a TVR 1: emisiunile de cultura. Am prezentat doua astfel de emisiuni pe TVR 1, una la cinci dupa-amiaza si una la miezul noptii. Motivul pentru care n-am mai insistat sa ma implic in astfel de productii a fost tocmai audienta liliputana la care le-a condamnat ora de difuzare.

Grila TVR 1 pare sa acrediteze ideea ca telespectatorii interesati de cultura sunt oameni fara ocupatie, care-si petrec dupa-amiezele acasa si nu au niciun motiv sa se culce devreme pentru ca nu-i asteapta niciun serviciu la prima ora. Inutil sa spun ca aceasta idee este si contrafactuala, si jignitoare.

Am toata admiratia pentru Marina Constantinescu, Catalin Stefanescu si Ioan T. Morar pentru ca au continuat sa produca emisiuni de cultura pe TVR 1 sub o grila neprietenoasa si subminati de o promovare anemica. Sloganul cu care aceste emisiuni erau anuntate in toamna trecuta merita amintit, pentru ca e o mostra de ineptie antologica: „La miezul noptii, cultura isi face de cap pe TVR 1”.

In 2006 ai fi zis ca mai rau de-atat nu se poate. Ei bine, 2007 vine sa infirme acest comentariu pesimist. Noua conducere a TVR a taiat nodul gordian si a hotarat ca, decat putina cultura, mai bine deloc. Cultura si-a „facut de cap” prea mult pe postul public, ajunge!

Incerc sa vad si partea buna a lucrurilor si ma gandesc ca decizia noului Consiliu de Administratie condus de Alexandru Sassu s-ar putea sa fie mai inspirata decat pare. Pesemne ca nu sunt singurul pe care il incearca un deja-vu. In mai 1998, TVR il trimitea la pensie fara drept de apel pe Iosif Sava, dupa aproape 30 de ani de prezenta „pe sticla” cu un talk-show cultural care a facut istorie. Recuperat de Pro TV, batranul magician de televiziune si-a sfarsit zilele amarat de decizia rusinoasa a TVR, la numai trei luni dupa evacuarea din studioul „Seratelor muzicale”.

Poate ca moderatorii si realizatorii de emisiuni culturale, evacuati astazi din grila TVR 1, isi vor gasi un destin mai bun la posturile private. Nu ma-ndoiesc ca emisiunile lor vor avea mai multe zile decat i-au fost sortite lui Iosif Sava.

Dar ceva se poate, totusi, face inainte de a fi prea tarziu. Blogul „Terorism de cititoare” ne cheama maine, la ora 19.00, in fata intrarii in TVR din Str. Pangratti sa citim o carte timp de 10 minute. Ar fi interesant de vazut cati cititori se vor strange. Eu unul voi fi acolo.

:: text: EvZ

:: Continuarea: Ba lumea citeste

  1. avand in vedere ca vorbim despre televiziunea nationala mi-se pare normal ca in grila de programe sa existe emisiuni adresate tuturor treptelor sociale,astfel incat nu mi-se pare ca excluderea emisiunilor de cultura are o justificare

  2. salut salut!
    fa-mi, te rog, bucuria si vino vineri-sambata-duminca seara in clubA, la o baie de multimi literare alternative:
    no name festival.
    [in blogul meu vei gasi si programul]

    auguri!

Leave a Reply