Am infrant!

Dupa lupte seculare care dureaza de vreo trei ani, Asociatia “Salvati Delta” isi vede visul cu ochii.

Consiliul Judetean Tulcea e de acord cu reconstructia ecologica a amenajarilor agricole. Aceste amenajari reprezinta adevarate plagi pe trupul Deltei – sunt foste baltzi, astazi secate indiguite, pe care se practica agricultura intensiva. Renaturarea inseamna reinundarea acestor zone si refacerea controlata sub monitorizare stiintifica a habitatelor.

O veste si mai buna: CJ Tulcea e de acord si cu interzicerea pescuitului industrial, o masura propusa de Asociatia “Salvati Delta” pentru dezvoltarea turismului in Delta si rezolvarea problemei saraciei endemice din Rezervatie. Prin protejarea resursei piscicole de pescuitul industrial, atractivitatea Deltei pentru turistii pescari amatori este mult sporita, ceea ce aduce venituri atat pentru populatia locala, cat si pentru bugetele autoritatilor locale.

Zice presedintele Consiliului Judetean si mai ca nu-mi vine sa-mi cred ochilor:

“Una dintre solutiile pe care Consiliului Judetean Tulcea le considera ca fiind potrivite pentru a rezolva problema pescuitului comercial excesiv, solutie care sa armonizeze atat aspectul social cat si pe cel al protejarii patrimoniului natural, o reprezinta reprofilarea pescarilor, locuitori ai acestor areale, spre alte domenii, cum ar fi turismul si mestesugurile traditionale.
obiectiv tulcea In opinia noastra, reorientarea spre turism reprezinta si un mod de abordare care poate oferi prosperitate acestei zone, in conditiile in care reducerea pescuitului comercial nu pune problema producerii unui dezechilibru pe piata, cantitatea de peste prins in Delta reprezentand 2% din consumul din Romania. Orientarea populatiei locale spre activitati alternative impune masuri de sprijin de natura compensatorie care insa nu vor putea fi suportate din resurse locale proprii, fiind necesara sustinerea financiara prin programe guvernamentale”.


Mai multe in Obiectiv de Tulcea.

Anul acesta, Asociatia “Salvati Delta” impreuna cu Coca-Cola HBC Romania a pus bazele a 4 grupuri de lobby ecologist, care au urmarit 4 teme de lucru:

  • reconstructia ecologica a amenajarilor agricole si piscicole
  • problema pescuitului industrial
  • normativul urbanistic si arhitectonic
  • problema centralelor eoliene din Dobrogea

Pentru primele doua putem aproape sa spunem: “Punct ochit. Punct lovit!”

Afla mai multe:

Leave a Reply