Din 5 octombrie, Realitatea TV si Unilever prezinta “Romania Verde”, in fiecare vineri la 20:30 si, in reluare, in fiecare sambata la 11:30.
“Romania Verde” prezinta problemele mediului pe intelesul tuturor si iti arata ce poti tu sa faci pentru un mediu curat si sanatos. Nu ne ocupam numai cu dezastrele, cazurile disperate si accidentele de mediu, prezentam si exemple de buna practica, proiecte de succes, actiuni salutare.
Prima editie vorbeste despre acei barbati minunati si pustile lor ucigatoare, adica despre vanatori. AGVPS Tulcea tocmai si-a dat adevarata masura a interesului pentru protejarea faunei, dand startul la vanatoare in Delta cu doua luni mai devreme decat ceruse Administratia Rezervatiei. Detalii aici.
La prima editie a Romania Verde am vorbit cu zeita Artemis (Adriana Nicolae) despre faptele discutabile ale urmasilor ei din zilele noastre, am ingropat palaria bunului simt intr-un cimitir de mistreti si m-am lasat mitraliat cu o pusca de paintball, in incercarea de a le oferi vanatorilor o alternativa la sportul lor ucigas: daca renunta la gloante si le inlocuiesc cu bile de paintball, ma angajez sa conving si alti ecologisti sa joace rolul de vanat pentru a satisface instinctul de “search & destroy” al vanatorilor.
Invitat special in emisiune este Marius Vintila, unul dintre opozantii radicali ai vanatorii. Am vizitat cu Marius Muzeul Antipa si ne-am intrebat cate specii care traiesc inca in padure vor ajunge in curand exponate la sectiunea “disparute sau pe cale de disparitie”.
show_b79bd6dc874f1b(400, 326);
Pentru a putea scoate in evidenta cruzimea vanatorilor-braconierilor ar trebui sa faceti o emisiune interzisa copiilor sub 15 ani … Sustin lupta cu aceasta activitate devenita sport din pacate, atat de nociva pentru tot ceea ce inseamna viata…
Foarte tare emisiunea ta Dragos. Te felicit si in ciuda lipsei timpului incerc sa te urmaresc !
Din pacate nu am vazut aceasta emisiune cu toate ca m-ar fi interesat. 🙁
dilema ecologistului: ce te faci cand o investitie “verde” afecteaza mediul in alta privinta?
SATU MARE, 9 oct (MEDIAFAX) – Asociaţia “Coaliţia Natura 2000” protestează faţă de intenţia construirii unui parc eolian în municipiul Carei, judeţul Satu Mare, de către societatea Saer din Oradea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentanta Asociaţiei “Coaliţia Natura 2000”, Krisztina Babos, a afirmat, marţi, în cadrul şedinţei Consiliului Local Carei, că eventuala construire a unui parc eolian va afecta grav fauna din zonă.
“Practic, Careiul este înconjurat de patru zone protejate. Potrivit unor studii, păsările migratoare nu pot distinge elicea stâlpului eolian, izbindu-se de acesta. Culoarele de migraţie ale păsărilor se întind pe toată suprafaţa municipiului, astfel încât investiţia ar periclita extrem de grav existenţa faunei”, a precizat Babos.
Firma Saer din Oradea a primit, marţi, acordul de principiu al Consiliului Local Carei pentru construirea parcului eolian.
Potrivit documentaţiei înaintate Consiliului Local, investiţia firmei Saer se va întinde pe o perioadă de 49 de ani, iar valoarea acesteia va fi de cel puţin 50 de milioane de euro. Investiţia propriu-zisă va fi precedată de realizarea unor măsurători, pe o perioadă de 12 luni, pentru a se stabili intensitatea curenţilor de aer şi oportunitatea investiţiei. Firma Saer s-a angajat să vireze la bugetul local 1% din cifra de afaceri realizată din exploatarea viitoarei investiţii.
Saer SRL deţine o serie de studii efectuate de armata germană în urmă cu 70 de ani, care indică curenţi de aer favorabili în jurul Careiului.
Saer SRL Oradea are un capital social în valoare de 5.000 de lei. Firma are şase asociaţi, patru cetăţeni italieni şi doi români.
(Crina Dunca, corespondenti@mediafax.ro)