First we take Busteni!

Cincisprezece dintre voluntarii care au participat la „Tabăra de Curăţenie” din Delta Dunării organizată de Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta” în perioada 1-29 iulie 2007, participă la o acţiune de curăţenie şi ecologizare la Buşteni, organizată pe cont propriu şi din proprie iniţiativă. Aceiaşi tineri au realizat acţiuni de voluntariat similare şi în cadrul Festivalului „Fân Fest” de la Roşia Montană.

Şaizeci de tineri se vor aduna sâmbăta, 3 noiembrie, ca să strângă gunoaiele şi PET-urile lăsate de turiştii neglijenţi în staţiunea Buşteni, judeţul Prahova.

Zice Ionuţ Ruscea, voluntar de mediu convins şi coordonator de grup în cadrul acţiunii Tabăra de Curăţenie” din Delta Dunării:

O să curăţăm Buşteniul de gunoaie şi, poate, de oamenii nesimţiţi. O parte din voluntarii din tabăra din Deltă deja s-au alăturat. Deci, nu stăm degeaba.

Este, din câte ştiu eu, prima dată când acţiunile „Salvaţi Delta” sunt cu adevărat multiplicate, adică altcineva preia iniţiativa, îşi face singur rost de resurse şi se pune pe treabă. Voluntarii ne-au spus în ultimul moment despre această acţiune. Nu ne-au cerut să-i ajutăm cu nimic, au vrut doar să ştim şi noi că se întâmplă.

Deci, se poate.

:: Citeste mai multe despre Tabăra de Curăţenie” si despre voluntariat:

  1. Ca unul din cei care au pus la cale treaba asta, ca unul din cei care au trudit pentru organizarea actiunii asteia, trebuie sa clarific cateva amanunte. Intr-adevar, au fost voluntari care au participat si vara trecuta in tabara de curatenie din Delta. Dar nu ei au pus la cale actiunea ce s-a intamplat in Busteni. Au fost invitati si au venit. Le multumim si ne-a facut mare placere sa ii avem alaturi de noi. Ce s-a intamplat ins ain Busteni, peste 60 de oameni si peste 2 tone si jumatate de gunoi adunat, nu a avut a face cu niciun ONG… Nimeni nu isi poate asuma lauri…mai putin cei care s-au ingropat pana in gat in mizeria si nesimtirea turistului care si-a pierdut simtul bun… Au fost voluntari minunati, veniti din mai multe parti ale tarii, cu diferite backround’uri…dar au facut o fiferenta!

  2. Cand voi strangeati zeci de mii de euro de la diverse companii (unele chiar dubioase)… noi strangeam gunoaiele din tara cu bani din pusculita proprie…

  3. Ok… Recunosc…:D M-am cam lasat dus de val si am exagerat… Dupa o ora s-a mai “racit” si imi dau seama ca m-am aruncat prea tare. Concluzia? Cat timp sunt oameni care se implica in astfel de actiuni (cu sponsorizari sau fara, din ONG-uri sau fara) avem speranta ca intr-o zi vom pricepe: gunoiul se arunca in cosul de gunoi. Asa ca nu pot decat sa sper ca vor (vom) fi tot mi multi cei implicati in astfel de actiuni pe viitor… Si imi cer scuze ptr iesirea de mai devreme…

  4. Această acţiune de ecologizare nu s-a desfăşurat sub niciun nume (ONG, partid politic, companie etc.), ci a fost acţiunea tuturor celor care încă mai speră ca se poate sa avem un mediu curat. A fost iniţiativa tuturor celor care au vrut să se implice activ şi să petreacă un sfârşit de săptămână în natură, ajutând-o sa faca fata “grataristilor” . A fost un raspuns, daca vreti, pentru tinerii blazati care spun ca nu pot face nimic fara un ONG. Sa nu excludem individul si sa-i punem in frunte un logo. Acest articol nemultumeste usor pe cei 55 de voluntari care nu au fost la actiunea organizata de Salvati Delta dar face cinste tuturor prin mediatizare si interes si poate data viitoare te avem printre noi.

  5. F fain! Dar la Tv nu am vazut nimic despre aceasta actiune …. ar trebui. Eu as fi venit cu placere. Dati-mi si mie un email pe viitor cand mai plecati la curatenie, va rog! Sunt fix omul de care aveti nevoie! Poate la primavara de ziua Pamantului …..

  6. Adina Rotocea

    Cred ca Dragos a gresit un pic pentru ca nu fost foarte clar in exprimare. In sensul ca a lasat sa se creada ca actiunea de la Busteni apartine celor care au fost in delta si nu este asa. Sunt sigura ca a fost neintentionat gestul. Dar la fel cred si ca Liviu a gresit pentru ca nu a privit mesajul dintr-un punct neutru. Nu uitati ca ceea ce ati facut voi in Delta sau in Busteni (in Busteni am fost si eu insa numai in unda din cele doua zile) ati facut pentru tara asta foarte frumoasa dar tratata cu nesimtire. Va aplaud si sunt mandra ca exista astfel de oameni.

  7. Cosmin Agavriloaiei

    Ce e pana la urma important? Ca astfel de actiuni au loc, nu? Tare as vrea sa particip si eu datile viitoare. Nu am inteles exact care este faza cu voluntarii din delta si cu cei din busteni dar nu cred ca-i mare bai si sincer sper sa pot veni si eu data viitoare. Si nu fiti nemultumiti cum spunea Ionut mai sus… Treaba pe care au facut-o baietii in delta a fost fantastica. Bis! Treaba pe care au facut-o baietii in busteni a fost fantastica. Bis!

  8. @ Liviu Verziu & ceilalţi

    Mi se pare nedrept să-mi atribuiţi intenţia de a credita “Salvaţi Delta” cu acţiunea de la Buşteni, atâta vreme cât am scris negru pe alb că ea este “organizată pe cont propriu şi din proprie iniţiativă.”

    Înţeleg ca am greşit atribuind-o integral voluntarilor care au participat în vară la Tabăra de Curăţenie, dar aşa am înţeles din mailurile trimise de ei colegilor mei din organizaţie. Pentru asta, îmi cer iertare.

    N-am vrut în nici un fel sa creditez “Salvaţi Delta” cu acţiuni care nu-i aparţin. Pur şi simplu mă bucur să văd că acţiuni pe care noi le facem de 3 ani de zile şi pe care alte ONG-uri le fac de şi mai multă vreme sunt luate pe cont propriu de indivizi şi duse la bun sfârşit fără eterna necesitate a unui cadru instituţional.

    Mi se pare firesc să atrag atenţia atunci când astfel de lucruri se întâmplă şi am de gând s-o fac şi pe viitor (cazul Pajura, cazul Casa Presei Libere).

  9. Catre Dragos Bucurenci, ceilalti si mie insumi:

    Asa cum am spus (scris) in ultimul post, imi cer scuze pentru aruncarea cu capul inainte. Trebuia sa astept mai multe posturi, mai multe reactii si poate neam fi lamurit cu totii despre ce era vorba. M-am lasat dus de val poate tocmai pentru ca ideea intregii actiuni din Busteni era sa nu apara ONG in spate in niciun fel. Mesajul consta in asta: nu e nevoie sa te afli pe lista vreunui grup ci e nevoie sa ai bun simt si sa pastrezi curat. Ziceam si mai sus ca, in cele din urma, conteaza sa apara din ce in ce mai multe “pete” de curatenie in tara asta. Ca o fac ONG-uri, ca o fac indivizi, ca e cu fonduri multe, ca e cu banii de inghetata, important este sa ne miscam.
    Cerandu-mi iertare si scuze pentru interpretarea gresita, ii felicit pe toti aceia care sunt implicati si care continua sa se implice in actiuni de felul acesta. Nu-i asa ca va aduce o placere “nebuna”?
    Pace, ganduri bune si ….curatenie!

Leave a Reply