Acum câteva zile, preşedintele declara că eşecul referendumului nu e şi eşecul domniei sale. Am citit fraza înlemnit. Nu vorbea acelaşi preşedinte care ne chema cu mătura în mână la referendum? Atunci al cui e eşecul?
Parcă văd. Nici nu se va răci bine ultima urnă de vot şi cineva se va trezi să dea iar vina pe bobor pentru slaba participare la vot. Ştiu, n-ar trebui s-o iau personal, dar devine exasperantă această întoarcere la plebe de fiecare dată când socoteala din campanie nu se potriveşte cu apatia din târg.
N-am lipsit de la nici o alegere până acum, chiar dacă m-am dus doar ca să-mi anulez votul, dar respect alegerea concetăţenilor mei care nu vor să ştie de suspendări, uninominaluri sau de noua euro-jucărie a politicianului român.
Sunt curios cât de jos trebuie să ajungă participarea la vot pentru ca politicienii să înceteze să mai dea cu vina de gardul naţiei şi să pună mâna pe oglindă. 10%? 5%? 2%? Încă nu v-aţi prins că nu cetăţenilor le lipseşte interesul faţă de viaţa politică, ci vieţii politice îi lipseşte interesul pentru cetăţean? Alegătorii care nu merg la vot nu fac decât să răspundă cu nepăsare la nepăsare.
Până de curând, politicienii îşi aduceau aminte de noi doar atunci când le expira mandatul. Mai nou, şi-au dat seama că poporul le face trebuinţă şi pentru răfuieli politice care pot apărea de la un mandat la altul. Nu ne place mutra preşedintelui? Formăm 322 şi chemăm poporul să-l suspende. Ţinem morţiş să ştergem cu premierul pe jos? Organizăm un referendum ca să-i arătăm cine e şeful. În mintea aleşilor noştri, poporul a devenit un fel de “bă, dacă tu-l chemi pe frate-tu, eu chem poporu’ şi vă bate pe amândoi de nu vă vedeţi…”
Dragi politicieni şi domnule preşedinte, puneţi-vă o clipă in locul nostru. Cum aţi reacţiona dacă un prieten v-ar chema să-l vizitaţi doar când are nevoie de o mână de ajutor la zugrăvit? Cum v-aţi simţi dacă în restul anului nu v-ar băga în seamă şi nici măcar nu v-ar răspunde la telefon de ziua lui? V-aţi prins? Aşa ne simţit noi când ne chemaţi la alegeri sau la referendum să votăm lucruri pe care nu le-nţelegem, pe care nu vă obosiţi să ni le explicaţi, dar în spatele cărora citim interesul vostru meschin de a-i arăta celuilalt ce mari şi tari sunteţi voi cu poporul vostru.
Sunt mândru că românii nu s-au sinchisit nici de suspendarea preşedintelui, nici de europarlamentare, nici de votul uninominal. Cum vine asta? Suntem prieteni doar “la nevoie” şi, dacă lucrurile nu decurg conform planului, tot noi suntem de vină?
Într-o democraţie matură, eşecul în alegeri se soldează cu demisii la vârf şi chiar retrageri din viaţa politică. Asumarea responsabilităţii e o formă de respect faţă de electorat. După eşecul suspendării preşedintelui, nimeni nu şi-a asumat nici o responsabilitate. Conducerile PSD şi PNL s-au comportat ca şi cum suspendarea preşedintelui fusese iniţiată de reprezentantul minorităţii turce. Am aflat că tot noi, poporul, n-am ştiut să răspundem strigătului de lebădă al Republicii. Măi să fie…
Acum câteva zile, preşedintele declara că eşecul referendumului nu e şi eşecul domniei sale. Am citit fraza înlemnit. Nu vorbea acelaşi preşedinte care ne chema cu mătura în mână la referendum? Atunci al cui e eşecul? Nu-mi spuneţi, ştiu, tot noi suntem de vină…
În cazul acesta, daţi-mi voie să vă propun o soluţie. Nu e originală, puteţi avea încredere. O ştiu de la Radu Cosaşu care o ştie de la Bertolt Brecht. N-ar fi mai simplu ca Parlamentul, Guvernul sau Preşedintele să suspende poporul şi să aleagă un altul? Sau, dacă vă e mai comod, putem să ne dăm noi demisia. Ca să nu mai daţi bani pe referendum.
:: text: Evenimentul Zilei
Un articol foarte reușit!
Imi place articolul,l-am citit si ieri in Evenimentul Zilei online.Am si spus cateva cuvinte,nu puteam sa nu fiu incantata cand vad ca tot mai multi jurnalisti spun lucrurilor pe nume.Ei merita chiar mai multe.Voi,jurnalistii,scriitorii,ati putea reusi ceea ce nu s-a reusit pana acum,sa-i puneti la punct pe cei care ne-au ucis sufletele.
Deci, mey, daca nu iti place, dute in America, sa fie Bush presedintele tau.
vizavi de ce numar de indivizi nu mai ai voie (nu mai e corect) sa dai calificative? care e masa critica a unei cantitati de indivizi care ii transforma in etnie sau popor intangibil? si fiindca nu stiu raspunsul la aceste doua intrebari,imi spun parerea: aveam un popor putin mai prost,mai fudul,mai puturos,mai fricos,mai mincinos decit cel pe care il avem acum.
bune remarci! bravo!! …si asa am gasit si argumentul scris ..de ce nu am fost “atras” sa ma duc la vot!
un articol super! a-ntaia!
imi pare rau sa te anunt k nu poti sa-ti dai demisia din “functia” de roman! aici te-ai nascut, esti blestemat (sa zicem) sa-ti duci crucea. buna, rea, mai lunga sau mai scurta, grea sau usoara, e crucea ta si a noastra, a celor sub 22 de milioane. si ma mir k nu te-ai invatat ink cu demagogia. eu nu mai raman inlemnit atunci cand apare boc (alias emil bobu) si spune k ar tb sa luam in considerare votul celor 4 milioane de votanti la referendum, dupa ce la referendumul pt constitutia romaniei (de prin 2004) striga in gura mare k nu se poate.. k s-a fraudat, k nu au participat 50% si tb totul anulat… mai sa fie… ce ti-e si cu politichia asta damboviteana! in concluzie: get used to it!
Păi de ce se bucură Guvernul că poporul şi-a dat demisia: La demisie nu se plăteşte şomaj.
Sa nu te duci la vot este cea mai proasta forma de protest posibila, sa o si promovezi in scris e de-a dreptul delirant. Daca tu ai senzatia ca adoptand ‘politica strutului’ o sa se rezolve ceva te inseli amarnic si ne arati la toti ce filosofie de viata ai. Probabil vrei sa ne intoarcem la epoca de aur Marxist-Leninist-Stalinista in care baietii se alegeau singuri. Stai matale acasa, nu vota dar tine-ti gura de acum. Nu mai ai dreptul sa critici sistemul atata vreme cat esti pasiv la ce se intampla. As propune sa ti se ridice definit dreptul la vot.
“Acum câteva zile, preşedintele declara că eşecul referendumului nu e şi eşecul domniei sale. Am citit fraza înlemnit. Nu vorbea acelaşi preşedinte care ne chema cu mătura în mână la referendum? Atunci al cui e eşecul? Nu-mi spuneţi, ştiu, tot noi suntem de vină…”
poate (eu spun ca e chiar foarte probabil) se refea la faptul ca poporul este cel ce va resimti efectele acestui esec. e adevarat ca 70% dintre romani nu si-au exprimat parerea despre varianta lui Basescu de introducere a votului uninominal, dar cei care au votat, au votat ‘da’. => varianta presedintelui este considerata mai buna de catre popor.
Subscriu si eu la parerea lui Andrei vis’a’vis de neexprimarea votului.
Multi vor sa schimbe multe, dar putini sunt dispusi sa faca ceva in acest sens
Intai felicitari pentru noul blog, Dragos.
In al doilea rand, felicitari pentru cel mai “cu coloana vertebrala” editorial din Evenimentul, din ziua de dupa. Mi-ar fi placut insa daca ai fi renuntat si la limbajul “pe lista”, gen “dragi politicieni”.
Cred ca adevaratul curaj este sa vorbesti “uninominal”. Sau macar “uninominal proportional” 🙂
eu cred ca adevaratul curaj e sa accepti postarile de pe propriu-ti blog,chiar daca sunt si probasesciene….sau anti leberele,domn’le.
viski tu esti ori (era sa zic)prost ori martini.
@doru, (OT)
Daca tocmai ai facut 2 comentarii pe blogul meu, sper ca ai vazut ca nu te-a impiedicat nimeni. Totusi nu pot sa nu te rog sa folosesti un nume complet daca vrei sa intram in dialog. Si aici, si oriunde altundeva.
de cind vreti voi tinerii leberali sa va murdariti de zloata anonimatului si sa ajungeti la identitatea boborului? Si ce dialog crezi ca ai putea sa ai tu cu numele meu intreg din moment ce jumatatea numelui meu a expus perspective si nu discutii intre insi?
Doamne ce bine ca nu l-am mai vazut azi pe Bucurenci in EVZ. Fa-mi o bucurie de sarbatori si zi-mi ca te-au dat afara.
invitatie/oferta:http://stoianconstantin.wordpress.com/2007/11/16/energia-electrica-o-afacere-rentabila-si-pentru-tine/