Drag

Oana PelleaOana Pellea e singura femeie pe care o iubesc 24/24, în fiecare zi lucrătoare, în toate weekend-urile şi de toate sărbătorile legale. O iubesc nonstop şi îi spun prea rar lucrul ăsta. În sufletul meu există o încăpere cu mâţe care nu zgârie niciodată şi care-i torc numele.

De când am cunoscut-o, mi-am propus să mă reîncarnez în cuţu. În întâlnirile noastre nu ştiu cum să ciulesc mai bine urechile, iar perspectiva că într-o viaţă viitoare voi putea să dau vesel din coadă mă face să salivez abundent. Pentru că m-a învăţat să zâmbesc, să mă bucur şi să dau lăbuţa, am ajuns s-o iubesc pe Oana în toate lucrurile făcute cu drag pe care le aşez în mine.

Nu e nici o întâmplare că s-a născut în aceeaşi zi cu Irina Nicolau, pentru că naşterile şi trecerile nu sunt niciodată întâmplătoare. Irina m-a învăţat să fiu trebnic, să nu băltesc, iar Oana m-a învăţat să-mi văd de treabă cu bucurie, zâmbind. Ploua mic şi meschin într-un oraş gri când am pierdut-o pe Irina, dar tot o ploaie, o ploaie de iarnă târzie mirosind a primăvară m-a trezit în dimineaţa zilei când urma s-o întâlnesc prima dată pe Oana.

De când am cunoscut-o, nu mă mai mir că lucrurile se întâmplă uşor. Încerc doar ca gestul care le provoacă să fie cât mai delicat. Ca totul în viaţă, cum zice Oana. Ca ploaia. Ca Oana când joacă. Ca jocurile ei. Ca şi cum totul n-ar fi decât o joacă.

Oana plânge frumos şi râde în hohote, iar ochii sufletului ei sunt mereu umezi. Când nu e lângă mine, îmi plouă în gură a dor, a căldură şi a joacă.

O iubesc pe Oana nonstop.

O iubesc pe Oana nonstop.

O iubesc.

  1. Nu am stiut ca Dragos Bucurenci pe care-l stiu de la TV si din ziare este un baiat asa de sensibil si cu suflet mare.Sunt doar o fiinta neinsemnata ca milioane de aici si recunosc ca plang,am citit aceasta declaratie de iubire si plang intruna,nu ma pot opri.Si nu-mi este rusine sa o spun,nu-mi este rusine sa-mi arat sentimentele.E atata suferinta si durere in jurul nostru,de ce ?

  2. dragos draga si eu o iubesc pe oana vorbelor oana lacrimilor oana cautarilor oana trezirilor si eu o iubesc pe oana si iti multumesc ca mi-ai amintit sa-i zambesc

  3. Oana Pellea are tot ce-i frumos la un om! Talent, veselie, tristete, suflet mare (emisiunea Romania Verde, in care ai avut-o ca invitata, a fost emisiunea mea preferata!), iubire pentru ceea ce-i frumos in lumea noastra si e minunata pentru tot ceea ce nu ignora (incerc sa invat cat mai multe de la ea si eu!)! Iar tie, Dragos, iti urmaresc cu mare placere si interes emisiunile, te citesc…esti minunat atat in vorba cat si…in general! Succes mai departe!

  4. frumos articol, si bine garnisit cu sentimente.

    da, cred ca trebuie sa ne bucuram de oamenii ca oana, pana ii mai avem alaturi de noi. sa ne bucuram la maxim de felul in care joaca, ne vorbesc sau rad, fara sa ne mai dam timp pentru a ne gandi daca tot ceea ce fac e normal, angelic sau de o potriva fals. probabil ca mult prea mult ne-am obijnuit sa definim normalitatea si sa incercam sa includem in cadrul ei toate persoanele care sunt diferite de noi. nu. ei nu sunt diferiti, sunt speciali.

    oamenii ca oana nu trebuie studiati indelung sau criticati; trebuie doar pretuita fiecare clipa magica pe care o avem la dispozitie pentru a o vedea pe oana de la 15 cm departare, din sala de spectacol sau de dincolo de ecranul televizorului. pentru ca aceste clipe, chiar daca apar saptamanal, sunt a naibii de rare. asta pentru ca fara exceptii, tot ce e frumos tine putin ….

    inca o data, felicitari pentru articol.

    ps.
    articolul e excelent dar unul dintre comentarii m-a pus pe ganduri . poate ar trebui sa te puna si pe tine: “nu am stiut ca Dragos Bucurenci pe care-l stiu de la TV si din ziare este un baiat asa de sensibil si cu suflet mare” spunea g1b2i. si intradevar poate ca are dreptate: e greu sa vezi ce e dincolo de mastile pe care personajul bucurenci le schimba in fiecare zi. asta deoarece suntem noi care dam raspunsul (cum e mai bine zis: ne permitem sau indraznim?) la multe intrebari ce-l privesc pe omul dragos bucurenci; poate de aici si confuzia: este bucurenci un jurnalist mult prea acid cateodata sau unul care spune lucrurilor pe nume? este un mic che guevara sau un simplu idealist? este bucurenci un ecologist adevarat sau doar unul de imagine? sau, daca tot ne punem intrebarea daca poate fi sensibil, mai este “om” (ce cuvant mare…) pana la urma? sincer eu nu mai caut raspunsuri ….. cel mult le astept.

  5. Dragutz din partea lui Bucu pentru ca imparte cu noi bucuria nasterii unei iubiri…
    Magari suntem noi care cu greu ne abtinem (sau nu ne abstinem decat puin) sa facem glume tampe . Hai ca plec pana nu scap si eu o prostie pe marginea sentimentelor curate ale omului…

  6. Pe 18 decembrie, de la ora 18.00, Amfiteatrul Deschis Team Work va invita la o discutie libera cu cea mai buna actrita romanca a generatiei sale, Oana Pellea (foto). Discutiile se vor tine in amfiteatrul Odobescu, la parterul Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti. Intrarea este libera. Pentru mai multe informatii va rugam sa accesati pagina de web http://www.teamwork.org.ro. Amfiteatrul Deschis Team Work reprezinta oportunitatea unei intalniri intre studenti si personalitati din diverse domenii, ce pot contribui prin exemplul si experienta lor la dezvoltarea personala a tinerilor.

  7. bibliotecaru,
    spui ca “oana este cea mai buna actrita romanca a generatiei sale”;
    io nu spun ca nu e asa, si eu o respect si imi place ca actorita, insa.. LE-AI VAZUT PE TOATE.. CELELALTE ?
    dc bucurenci spune ca invata de la dansa, sunt sigur ca tot asa a auzit de insasi doamna Oana.

    in rest.. si pe tine te stimez si doar din cauza te-ai grabit la formulare

  8. Bibliotecarule asta e un fel de reclama ca sa vina oamenii la intrunire, nu? Nu imi amintesc ca Oana Pellea sa aiba titlul de cea mai buna actrita romanca a generatiei sale. Contral curentului de opinie de pe aceasta pagina as indrazni sa spun ca mie imi este chiar antipatica.

  9. Eu te iubesc pe tine, Dragos Bucurenci.
    Si ma dezamagesti. Profund. Ma ranesti.
    Stiam ca esti homosexual. Vroiam sa te agat si sa facem un cuplu fericit.
    Acum tu o iubesti pe Oana. Poate ca Oana ma iubeste pe mine. Ce te faci? Vrei sa ne iubim in trei? Ca sa fii totusi si ceea ce esti si ceea ce ai fost si sa ai ocazia sa fii si ceea ce vei fi?

    Sorin.

  10. 🙂
    Era un citat ce scriam eu acolo…
    Cred că ştiu măcar din vedere generaţia lui Oana Pellea. SĂ-mi spuneţi voi dacă o pot compara pe Oana cu… ştiu eu… Carmen Ciorcilă, Carmen Tănase, Carmen Trocan sau Marina Procopie? Nu ştiu, poate sunt eu subiectiv…
    Desigur, fiecare poate avea afinităţile lui sau, dimpotrivă respingerea faţă de cineva. Este adevărat că Oana s-a cam “vândut” cu telenovela de la ProTV. Din păcate actorii mari trebuie să şi mănânce.

  11. Oana Pellea “mananca” destul din colaborari externe, Anglia in principal unde este in Asociatia Actorilor. Deci ce vine din Romania sunt firmituri.

  12. Imi place cum scrii despre oamenii la care tii; ce nu-mi place e ca 2 comentarii nevinovate n-au trecut de moderare si nici la lada de gunoi n-au ajuns. Frumos, maestre, nimic de zis.

  13. bibilotecaru, de ce insisti? speram sa fie doar o eroare de tipar sau asa, te-a luat valu etc
    tu nici din generatia ei numai, nu cunosti toate actritele, crede-ma.. n-ai cum; nimeni n-are.
    cand ai vb de serialu de la protv trebuia mai degraba sa pui in ghilimele cuv “telenovela”, pt ca nu este telenovela si oricum nu s-a vandut; serialu e o treapta mai sus, si asa se educa publicu

  14. Bibliotecarule nu pune “mai cunoscuta, mai valoroasa: intr-o relatie de cauzalitate. ieri am aflat ca Cartarescu (scuze de cacofonie) e cel mai mare scriitor postbelic. Aseara l-am visat pe Marin Preda…

  15. @ aprozarnet
    E destul de simplu, iei generaţia 1984 de la IATC clasa Olga Tudorache. Acest lucru înseamnă generaţia Oana Pellea. Aceştia sunt Carmen Tănase, Bogdan Gheorghiu, Oana Pellea, Carmen Ciorcilă, Carmen Trocan, Marina Procopie, Mihai Verbiţchi, Radu Duda, Adrian Păduraru şi Dan Bădărău. De ce oare se complică lucrurile prea mult, mai mult decât e cazul. Dacă este cazul, pot să pun toate filmele în care a jucat fiecare dintre ei… ce sens are. În mod evident Oana Pellea este cea mai bună dintre ei. Ar mai intra în competinţie Carmen Ciorcilă şi Carmen Trocan, dar sunt mult mai mărtunţi. OK, sunt eu cu gustul meu… dar nu înţeleg ce e aşa de greu de cunoscut generaşia ei?
    Care ar fi diferenţa dintre telenovelă şi serial?

    @ Andrei
    Cărtărescu? 🙂
    Să-mi fie cu iertare, eu sunt mai bun decât Cărtărescu şi nu sunt cine ştie ce sculă în scris. Cărtărescu este idolul femeilor în prag de menopauză. Cărtărescu e jos de tot, nu sub Preda ci sub Săraru, Fănuş Neagu, George Călinescu, Camil Petrescu, Mircea Eliade, Cezar Petrescu, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi (doar este capul romanului poetic), Barbu Ştefănescu Delavrancea, Ionel Teodoreanu, Mihail Drumeş, Constantin Chiriţă, Vasile Voiculescu, Mihail Sebastian, Titus Popovici, Alexandru Ivasiuc, Mircea Sântimbreanu, … Gata, mă abţin.

    OK, aveţi dreptate.

  16. Înţeleg că la mijloc este o confuzie de termeni… nu-i bai.
    Eu prin generaţie înţeleg un triunghi format din comunitate-timp-vârstă. Desigur, accept şi alte definiţii… în acest caz însă (acceptând alte definiţii) nu mai pot continua cu nici un raţionament, ar fi absurd. Mărind generaţia pe o plajă de vârstă mai mare şi/sau localizată mai departe decât clasa ei de teatru, “clasamentul” se generalizează… în astfel de condiţii, este adevărat, nu mai pot spune că Oana Pellea este vârful de generaţie…

  17. Nu inteleg nimic din clasamente, generatii sau promotii.Oana Pellea este o mare actrita si un om superfrumos.Atit.Unii o iubesc,altii nu.Care i baiul?Ce atitea justificari si clasamente.Oricum sintem tara “10 pt romania”:)si atunci vorbiti de Arsinel!!!!!Hai sa fim seriosi!

  18. De cate ori am o stare anume…recitesc textul asta si ma bucur, ma bucur intruna ca sunt oameni pe pamant care pe langa faptul ca simt asa, sunt capabili s-o exprime in cuvinte…cu siguranta

Leave a Reply