Ieşeanul de la Harvard Business School

Andrei HagiuAndrei Hagiu are doar 30 de ani, dar face cinste Iaşiului, predând la cea mai prestigioasă universitate din topul mondial. Tânărul este profesor de trei ani în cadrul Harvard University. Liceu şi universitate în Franţa, doctorat în SUA, cercetător şi consultant pentru Ministerul de Economie, Comerţ şi Industrie al Japoniei şi, mai nou, profesor titular în cadrul Harvard Business School.

Întrebat dacă ar lua în calcul să lucreze în România, a spus:

M-aş întoarce cu mare plăcere în momentul în care ar exista şi mi s-ar oferi posibilitatea de a-mi folosi capacităţile pe care le-am dezvoltat. Deocamdată ar fi ca şi cum aş încerca să promovez un program spaţial de explorare a planetei Venus în Uganda.

Citeşte toată povestea în Ziarul de Iaşi.

  1. omul de umbra

    @candid, de ce sa te simti complexat? il felicit pe hagiu, dar crezi ca pentru toata lumea e satisfactie sa ai o cariera?…
    nu stiu ce e chair important in viata…tu ce zici?

  2. daca tot ce se scrie in articol e adevarat si nu se exagereaza, mi se pare o poveste interesanta si un tip foarte destept! o fi bun de “The apprentice”…???

  3. Cum adică face cinste Iaşiului, când el nu vrea să mai audă de România ?
    Cum să progreseze România peste statutul de Uganda din punct de vedere al mentalitații, dacă cei ca el se nu se mai simt români ???

  4. Chiar imi face placere sa citesc asta. Maine plec in Germania, de tot. Cu toata experienta mea de munca de 12 ani in Romania, din care 7 in corporatii multinationale bune platitoare, facultate si masterat. Poate ca unii romanani reusesc sa devina fericiti in Romania. Altii – nu. Nu e nici o suparare, si nici o aroganta, sa constati ca statul natal nu-ti poate oferi implinirea de care ai nevoie. Poate peste trei-patru generatii.

  5. Mie imi miroase a lasitate chestia cu plecatul.
    Nu pleaca nici pentru Iasi, nici pentu Romania.
    Pleaca pentru el.
    Pleaca pentru ca vrea mai multi bani !
    Hai sa terminam cu prostii de genul “nu pot sa ma dezvolt in tara asta” ! Nu ne putem dezvolta decat ODATA CU TARA, nici inainte nici dupa.

  6. Imi place omul din umbra 🙂 nu esti cumva omul padurilor?
    Ma fascineaza oamenii care transforma rutina, banalul si non-sensul in munca! A nu se interpreta gresit, nu asociez succesul profesional cu ceea ce numim noi fericire!
    Cat despre alegerea sa, mi se pare super Ok. Omul efectiv isi cunoaste valoarea dar isi cunoaste foarte bine si tara 🙂

  7. omul de umbra

    ieseanul asta zice ca s-ar intoarce daca i s-ar oferi posibilitatea de a-si folosi capacitatile dobandite…eu cred ca are dreptate..nici la mine la facultate nu sunt lasat nici sa imi dezvolt capacitatile , nu sunt nici motivat sa o fac, din contra nici nu conteaza capacitatile mele, tot cei cu pile sunt salutati zimbind si intrebati de sanatate….ei sunt tratati normal, restul nu…
    subscriu la ce zice candid ca imi cunosc valorile dar imi cunosc si tara…

  8. Scapa cine poate. Te-ai pus vre-o clipa in pielea prastei care a facut accidentul ? Shit happends ! Hai sa ne isterizam romani !
    Daca si cu parca …
    Si daca eu plec in Hawaii (si crede-ma ca imi permit) cine le mai da salariile angajatilor mei?
    Ma dezgusta mentalitatea asta de papusi cu atzele taiate.

  9. Shit happens e drept, dar de asemenea e drept ca ai mai mari sanse sa scapi daca politisti iti dau primul ajutor (daca stiu sa til dea) decat daca se pisa in capul tau, cum sa intamplat in Ro.

  10. E aberant ca Andrei Hagiu sa spuna ca nu s-ar putea afirma in Romania. Daca si-ar dori sa se intoarca, cu experienta pe care o are ar putea deveni foarte usor managing partner intr-o multinationala extrem de tare… sau ar putea dezvolta modele financiare si de business noi (de la hedge funds, pana la diferite consultante). E adevarat, nu ar fi confortabil si nu ar fi lin, asa cum e viata la Harvard. Orice student american din State iti poate spune ce frumoasa e viata acolo, si de cat “uns” merge totul, dar putini se pot lauda cu construirea unui model nou (organizational, de business, intelectual) intr-o piata cum e Romania.

  11. Putini stiu, de exemplu, ca Marian Stas preda formal modelling la Harvard, de vreo 10 ani incoace. In fiecare vara. Ar fi fost extrem de comod sa ramana acolo. Dar a implementat in schimb in Romania “Liderii Mileniului Trei”, un program de educatie in leadership care a transformat radical sute de tineri, oferindu-le o sansa incredibila sa se dezvolte in viitor.

  12. Corina, cand termini de facut planu de viata omului asta, fami si mie planu pe weekend. E drept ca eu nus la Harvard Business School, dar in weekend vreau sa ma duc la zoo, vreau sa vad un film si vreau sa mananc la restaurant. Fami tu planu aici online, bine? Ca vad cati place sa te bagi in viata oamenilor unde nu te priveste.

  13. Am avut o dactilografa, care dupa ’90 a hotarat sa reuseasca in viata si a ajuns director de resurse umane la o firma de IT.
    Cand era fiica-sa in clasa a opta, a hotarat ca nu are sanse de “dezvoltare” in tara si a trimis-o la burse in strainatate. Fata locuia in gazda, intr-un sat, intr-o tara cu multi pedofili.
    Intrebare: credeti ca a meritat, ca fata cu bunicii din Urlati, sa se “dezvolte” in afara tarii unde s-a nascut?
    Eu, personal, ma opun acestui mod de gandire: sa scuipi peste tara unde te-ai nascut.

  14. @dadatroll, e al doilea comentariu pe care ţi-l şterg în mai puţin de 2 zile.

    Scrie mai îngrijit când comentezi la mine pe blog (nu mă refer la agramatisme, pe alea ţi le îngădui, Dumnezeu ştie de ce, mă refer la vulgarităţi) şi încearcă să faci comentarii asupra ideilor, nu asupra persoanelor.

    Există un avertisment general în Politica privind comentariile. Acesta e al doilea avertisment. N-am timp să-ţi moderez comentariile. Dacă nu reuşeşti să respecţi aceste reguli, am să recurg la blocarea IP-ului.

  15. O intrebare pentru Bucurenci: de ce ai simtit nevoia sa il pui pe blog?Sau vrei sa ne arati in mod subtil ca tu reusesti chiar si in Romania si chiar si fara scoala?

  16. whiteplum911

    Andrei Hagiu ca si multi alti romani care au ajuns la Harvard, Yale si alte universitati de prestigiu nu numai din Statele Unite dar si din alte tari, fac cinste acestei tari. Este trist insa ca sunt multi ca Andrei care asteapta ca Romania sa se schimbe ca el sa simta ca si aici isi poate folosi capacitatile dobandite. Mi se pare o greseala. Romania este asa cum o facem noi, nu este o masinarie care merge necontenit si trebuie doar sa asteptam momentul in care sa ne putem sui si noi in ea.
    Oamenii ca Andrei ar trebui sa isi demonstreze capacitatile venind in Romania in starea in care este acum si incercand alaturi de altii ca Dragos sa schimbe “sistemul”. Pentru americani el nu va fi decat un alt emigrant care a ajuns profesor. Pentru romani, el ar putea realiza mult mai mult. Noi avem nevoie de astfel de oameni aici, americanii nu!

  17. mai de mult ati scris in Ieseanul despre ceea ce a facut Corneliu Rusu Banu !!!…. V-ar interesa sa mai scrieti despre el si ce face in prezent ?? daca da , contactati-ne pentru ca detinem documente care dovedesc un grav abuz , realizat cu concursul unor institutii ale Statului

  18. comentariul meu vine cam târziu, dar asta este…
    Domnul de faţă se plânge că în ţară nu i se poate valorifica potenţialul, iar cineva de mai sus a spus ceva de lipsa posibilităţilor(dacă nu mă înşel) – el a plecat la 14 ani şi făcând un calcul rapid, înseamnă că totul s-a întâmplat in 1992 – deci şi în concluzie dacă aici n-au fost vorba de nişte pile serioase, atunci nu ştiu ce a fost.
    Am colegi care au plecat în străinătate şi mi-au spus că ceea ce făceam noi lejer în clasa a8a este de-a dreptul incredibil pentru un american aflat chiar la facultate, aşa că nu cred că această întâmplare este atât de uimitoare. Nu doresc să minimalizez reuşitele românului nostru, dar alţii ar fi putut la fel de bine să facă ceea ce a făcut el.
    Asta vine ca răspuns şi pentru cei ce denigrează “creierele migratoare”. Am avut acum ceva timp opţiunea unei universităţi prestigioase din străinătate şi aş fi plecat cu ochii închişi(aş face asta şi acum), dar nu am avut bani. Aşa că acum mă învârt în mirobolanta noastră Românie, pe care unii vor să o vadă scoasă din rahat – dar de alţii, nu de ei – cu niciun fel de speranţă la orizont.

  19. eu nu inteleg de ce e toata lumea atat de surprinsa si contrariata ca nuuu omul asta care s-a realizat undeva nu vrea sa se intoarca in tara sa salveze romania de la pierzanie. fiecare isi face propriile alegeri, andrei hagiu este profesor la harvard “la cea mai prestigioasă universitate din topul mondial”. sincer nu vad de ce ar vrea cineva sa plece de acolo. sa fim seriosi.
    plus ca nu poti judeca pe nimeni ca a plecat din tara, poate lui nu i-a oferit nimic romania si poate pe el nu il leaga nimic de ro. in plus nu face nici o cinste iasiului sau romaniei. tipul isi face cinste lui si familiei.
    e usor de criticat ca de ce a plecat ala din tara si de ce a facut aia, dar in momentul in care tu nu ai facut asta si ai ramas in tara sa te plangi de tot ce merge rau si ca romania e de rahat tot nu rezolvi nimic. sunt care raman ptr ca e mai simplu sa te plangi, sunt care pleaca ptr ca e mai usor sa pleci undeva unde ti se ofera totul pe o tableta argintie decat sa lupti ptr tine.(nu vb de toata lumea, dar multi fac asta.) sunt nuante si nuante. and you can’t just judge someone just because you think you’re way better.

  20. Denisa Frunza

    Da, recunosc, ma asteptam in urmatorii zeci de ani sa aud ca a facut ceva notabil. Am fost colegi de clasa in generala, si imi amintesc si acum ca era un copil ultra dotat ca si inteligenta inca de pe atunci.Ne-am reintalnit undeva la nivelul clasei a 9 a(parca), si intr-adevar afisa o siguranta de sine putin iritanta .Complexa,si ii placea asta. Stia sa intimideze. Avea insa pe drept toate motivele sa se comporte si sa se simta asa (mai arata si intr-un anume fel ) .Sa ma laud la fete ca ne-am si sarutat sub un pom in ploaie in Copou? 🙂 Orice s-ar mazgali pe aici, eu sunt mandra de el… Felicitari Andrei!

Leave a Reply