Mihaela Rădulescu a iniţiat o campanie de informare virală în legătură cu oportunităţile de voluntariat din România. Am adăugat şi eu câteva link-uri la mesajul ei şi îl dau mai departe:
Dragi OAMENI,
Multi dintre voi voi mi-ati cerut date despre ONG-uri sau fundatii cu care v-ar placea sa colaborati, pentru care v-ar placea sa va oferiti voluntari.
In toate intalnirile pe care le-am avut cu studenti de la ASE, jurnalistica, litere, politehnica sau comunicare mi s-au cerut date despre oportunitatile de a da un sprijin, de a fi voluntar pentru o zi, mai multe sau… o viata.
Am lucrat ca voluntar pentru Crucea Rosie, Salvati Dunarea si Delta, Hospice Casa Sperantei, United Way, Special Olympics si sint voluntar chiar in acest moment, de vreme ce nu m-a rugat nimeni sa fac ceea ce fac si nici nu sint platita pentru asta.
Tot mai multe companii multinationale cer, la angajare, referinte de la fundatia sau ONG-ul in care ai activat ca voluntar.
Ultima discutie pe care am avut-o cu profesorul George Pruteanu a fost exact pe marginea acestui cuvant – VOLUNTAR – il rugam sa faca un demers spre a introduce si verbul “a te voluntaria”, care nu exista in vocabularul limbii romane si de care, credeam eu, ar fi nevoie.
Din toate aceste motive, dar si pentru ca s-ar putea sa-mi multumiti intr-o zi pentru ceea ce veti simti ajutand, va pun la dispozitie cateva date care sa va ajute sa va decideti mai usor si sa gasiti mai simplu informatiile de care aveti nevoie.
Dorinta de a dezvolta o bursa a voluntariatului a aparut cu ani in urma si a fost discutata in toate conferintele CSR de pana acum. Astfel, pentru cei interesati exista :
- Reteaua Nationala a Centrelor de Voluntariat
- Gala Societatii Civile
- Romanian Donors’ Forum
- The European Volunteer Centre
- Site-ul Voluntariat.ro
- Primul Radio ONG online
- Pro Vobis
National Volunteer Centre - www.responsabilitatesociala.ro
- Cum conving o vedeta sa-mi sustina cauza
- Salvati Delta
- Tasuleasa Social
- MaiMultVerde (din 21 aprilie)
- Copacul de hartie
- Centrul Hospice – Casa Sperantei
- Fundatia “Special Olympics”
- AIESEC
- “Salvati Copiii”
- Crucea Rosie
- United Way
- Consiliul National Roman pentru Refugiati
- Habitat for Humanity
Zeci de organizatii, fundatii si ONG-uri s-au preocupat de acest subiect si cei care aveau mecanismul necesar au reusit sa puna la punct un sistem foarte eficient de informare pentru oricine doreste sa devina voluntar. Recent s-a incheiat Saptamana Nationala a Voluntariatului, care a incununat Campania Nationala “E timpul sa fii altfel”, in urma careia s-a vazut ca tinerii sunt cei mai preocupati sa se ofere voluntari, ceea ce reprezinta o veste minunata. Cateva importante multinationale, dar si companii romanesti practica firesc CSR-ul, cu rezultate remarcabile.
Ma bucur ca am putut sa contribui la o mica parte din aceste realizari si as indrazni sa va fac cateva sugestii celor care sunteti incepatori :
Lucrul cu persoane cu dizabilitati fizice sau intelectuale, lucrul cu pacienti cu boli incurabile, in faze terminale poate ca te duce intr-o lume tragica, a disperarii si a neputintei, dar te face sa te bucuri altfel de tot ce ai… Incercati Centrul Hospice – Casa Sperantei, din Brasov, unde sunt peste 120 de copii cu boli incurabile, in faze terminale – nimic nu se compara cu nevoia lor de afectiune, de prietenie…
Mergeti apoi macar la o competitie sau un antrenament al sportivilor cu dizabilitati intelectuale de care se ocupa Fundatia “Special Olympics” – e o alta lectie imensa de viata. Mergeti la sectiile de oncologie ale spitalului Marie Curie sau la sectia de arsi a spitalului tot de copii, Grigore Alexandrescu.
E bine sa-i duci si pe copiii tai in astfel de locuri, tocmai pentru a-i face sa inteleaga mai bine ce inseamna norocul, sanatatea, familia, copilaria, zambetul, respectul pentru munca si atatea alte notiuni pe care le pricep vag sau mult prea tarziu – orfelinatul infiintat de Ion Tiriac la Brasov, centrele “Salvati Copiii” sau orice alt asezamant unde copiilor le-a fost furat zambetul…
Cu cat esti mai disperat, mai nefericit, mai bantuit de depresii, cu atat cred ca e mai indicat sa te duci sa dai piept cu adevaratele tragedii ale vietii (asta nu inseamna ca daca esti perfect echilibrat nu e la fel de indicat…). Te asezi altfel in matca ta…
Intra in legatura cu fundatiile care sunt preocupate de sanatatea mintala si afla cum poti sa dai o mana de ajutor celor care traiesc in alta lume. Macar incearca sa le afli povestile zguduitoare.
Sunt ONG-uri care au nevoie de voluntari pentru plantat pomi prin diverse paduri ale patriei – e o bucurie, o relaxare si o satisfactie ce merita traite. Altii te invita sa strangi gunoaie sau sa plantezi copaci – am incercat si bucuria asta si m-am trezit cu un mare zambet pe fata dupa ce o feliuta dintr-un mal al Deltei, curatat de tone de gunoaie, imi zambea la randu-i – Salvati Delta, Tasuleasa Social, MaiMultVerde, proiectul AIESEC, Copacul de hartie si altele…
Daca esti convins ca poti ajuta pe termen mai lung si vrei sa te inscrii in clasica formula de voluntariat, apeleaza la Crucea Rosie, la United Way, la “Salvati Copiii”, la Consiliul National Roman pentru Refugiati, la Habitat for Humanity si la multe altele pe care le vei gasi foarte usor accesand informatiile de mai sus sau cautandu-le pe net.
Daca ai bani de daruit nu-i da cersetorilor, ci afla care sunt proiectele importante pe termen lung, care chiar pot produce o schimbare in bine si doneaza pentru ele, oricat de putin. Continuu sa cred ca adevaratele schimbari vin numai daca facem cat mai multi oricat de putin, nu daca fac doar unii mult. Un exemplu – la teledonul pentru spitalul de copii “Marie Curie” am reusit sa adun 650 000 de euro din donatii de 1 euro sau 2 euro, de la oameni obisnuiti si, mai mult ca sigur, cu venituri modeste.
Sunt mult mai multe oportunitati si modalitati de a deveni voluntar decat cele pe care vi le-am descris. Le-am abordat pe acestea pentru ca le cunosc, am lucrat si lucrez cu aceste ONG-uri si fundatii. Fara sa folosesc vorbe mari, va asigur ca a fi voluntar e o bucurie. Va rog sa o incercati si sa dati aceste informatii cat de departe puteti. E prima forma de voluntariat de care ar fi nevoie.
Ii mai rog pe colegii din presa si din televiziuni sa acorde o mai mare importanta actiunilor de responsabilitate sociala, evenimentelor caritabile cu greutate si actiunilor eficiente din punct de vedere social. Deasemenea ii rog respectuos pe jurnalisti sa verifice informatiile care ajung la ei in urma balurilor caritabile, a teledonurilor sau a diverselor evenimente umanitare. De multe ori se minte grosolan in privinta rezultatelor si e pacat, macar in aceasta zona ar trebui sa ne purtam impecabil. Sper, de pilda, ca rezultatele de la Gala Societatii Civile de anul acesta sa fie mult mai vizibil reflectate in presa (vorbim totusi de un eveniment care reflecta, printre alte aspecte, si circulatia a peste 17 milioane de euro !!).
Iar pe cei care stiu la fel de bine ca si mine despre ce vorbim ii rog sa completeze aceste date cu ceea ce stiu in plus despre oportunitati de voluntariat, din propria lor experienta de voluntari.
Sa le facem sa circule in spirala voluntarilor.
concept Spirala – o initiativa a Mihaelei Radulescu
programul VOL
Acum cateva zile am pus un anunt pe blogul meu pentru a ma interesa de posibilitati de voluntariat (in Timisoara). Nimeni nu stia nimic, ba mai mult, discutand apoi cu mai multi prieteni, am sesizat nu doar reticenta la concept cat si nepasarea.
Ma bucur ca cineva ofera informatii de acest gen si ca se mai gasesc si oameni care sa le popularizeze. Mai mult ca sigur o sa preiau si eu acest anunt 🙂
Sunt curioasa daca in Romania se platesc cheltuielile de transport ale voluntarilor si se asigura o masa pe zi.
Multumesc,
voluntara in Londra
Nu am inteles de ce ar fi nevoie de “inventarea” lui “a te voluntaria”, care e o prostie, cand in limba romana avem constructii de genul “a fi voluntar”? Schimba cu ceva statutul voluntariatului verbul propus de M.R.?
Credeam ca a fi voluntar e o problema de mentalitate, nu de limba romana!
“Am lucrat ca voluntar pentru Crucea Rosie, Salvati Dunarea si Delta, Hospice Casa Sperantei, United Way, Special Olympics si sint voluntar chiar in acest moment, de vreme ce nu m-a rugat nimeni sa fac ceea ce fac si nici nu sint platita pentru asta.”
si nu va baga putin in depresie chestia asta? o munca asa importanta, gratis?
Eu am fost voluntar in mai multe proiecte si mi-a fost de mare ajutor la angajare. Multa bafta tuturor !
excelenta postare, dragos, bravo
Interesant. Mihaela Radulescu propune o modificare in DEX.
Daca nu ai rubrica Bancul Zilei, ar fi cazul sa o creezi acum. Tocmai ai facut rost de primul post in categoria asta.
@Mihaela unele organizatii platesc, dar doar daca acea masa a voluntarilor este inclusa in cheltuielile proiectului pentru care lucreaza.
Altfel, voluntariatul e super tare si il recomand oricui, cat timp gasiti organizatia potrivita.
Pana si un random act of kindness precum donarea de sange pentru oricine are nevoie e un lucru bun.
buna ziua, mi-am dorit mereu sa fac parte dintr-o fundatie….sa pot ajuta oamenii necajiti,batrani,copii, daca este cineva din oradea..sa-mi de a de veste si sa participam la diverse fundatii, Mihaela este minunata prin ceea ce face..putem spune ca este un unger, care nu a uita de unde a plecat si uita ca la randul ei dumnezeu a fost darnic cu ea…iar ingeru rasplateste prin bunatate si daruire….mihaela esti minunata!!!
adresa de mess., o transmit dupa acest mesaj!!!
va rog sa-mi scuza-ti greselile de ortografie…nu este o scuza dar sunt la serv. si stiti cum este!!!va multumesc ptr. intelegere!
Mihaela suntem din aceeasi zi,acelasi an….dar nu am sansa sa fiu cineva!!!
Buna ziua, eu tocmai venisem sa spun ca am pus aseara link-ul pe blogul meu, unde discutam despre o campanie anti-violenta in scoli si viata domestica, urmare unei emisiuni tv de sambata, unde Corina Cretu si Inah, au fost invitate.
@Amy, vad ca mi-ai luat-o inainte, iti multumesc.
Doresc sa implicam toti parintii in aceasta campanie antiviolenta in scoli, pe strada, in club, oriunde copilul merge singur. De asemenea violenta domestica a luat dimensiuni prea exagerate, trebuie stopata.
Toata lumea e cu ochii pe noi, e cam jenant, doar nu suntem o natie de betivani si batausi.
Cred ca a fost tare incantat Pruteanu cand ia bagat Mihaela Radulescu inovatia asta pe gat.
uite ca i-au scapat cateva ong-uri ; e mai bine asa nu ar fi ridicat semne de intrebare si au scapat de scandal asa
voluntarilor le place sa faca si nu sa vorbeasca
Eu recomand si http://www.greenpeace.de (ma gandesc ca toata lumea a auzit de ei). Cat am stat in Germania am completat un formular si i-am imputernicit sa imi ia din contul german 15 Euro/luna, vreme de un an, pentru salvarea delfinilor din Ärmelkanal (nu stiu cum se traduce in romaneste). E vorba despre delfinii care se prind in plasele puse de pseudo-pescari, care nu au ce face cu ei, iar apoi ii arunca morti inapoi in apa, fiindca de fapt vor sa se prinda celebra specie de peste, Loup de Mer. Pozele si textele sunt de-a dreptul cutremuratoare:
http://www.greenpeace.de/themen/meere/wale_ihre_gefaehrdungen/artikel/delfine_mitgefischt_und_weggeschmissen/ansicht/bild/2/fileadmin/gpd/
salut! eu zic ca sunt informatii utile pt cei interesati chiar daca vin de la Mihaela Radulescu. Bine ar fi sa le si vada cineva!
cine stie? daca vrei sa fii voluntar ( pe partea ecologica ) ce trebuie sa faci? care ar fi organizatia potrivita in care sa activezi? ( sunt din Bucuresti). ideea cu netul nu a dat roade. am trimis mailuri la care nu am primit nici un raspuns….deci e vreun voluntar pe aici care sa-mi povesteasca din propria-i experienta? multumesc!
In cate activitati scrise in Cv-ul tau ai fost voluntar si in cate ai primit recompense banesti ?
Fundatia Pricipesa Margareta a Romaniei
http://www.fpmr.ro/
la prima sedinta cu noii voluntari de anul asta, m-au intrebat daca 6 ani nu sunt suficienti ca sa ti se acreasca de atata munca gratis. voluntariatul da inapoi exact atat cat primeste, incepand de la a te cunoaste un pic mai mult pe tine, si terminand cu usile pe care ti le deschide la angajare. nu mai pomenim despre senzatia aia de “am facut ceva bun pe ziua de azi” pe care numai oamenii care fac ceva neasteptand nimic in schimb o au.
Nu, 6 ani nu sunt prea multi pentru toate cele de mai sus 😉
@ dumnezeueateu
“volunteer” means a person engaged in an activity which involves spending time, unpaid (except for travel and other approved out-of-pocket expenses), doing something which aims to benefit some third party other than or in addition to a close relative
despre voluntariat numai de bine!
dar e evident ca pruteanu nu avea cum sa ia in seama o asemenea gogomanie “a TE voluntaria”. in cel mai rau caz verbul reflexiv ar fi fost “a SE voluntaria” . sau mihaela chiar nu stie infinitivul verbelor reflexive ?!?!
SUNT SI EU INTERESATA SA INTRU INTR-UN PROGRAM DE VOLUNTARIAT PENTRU COPII.NU AM GASIT MOMENTAN NIMIC CONCRET ASA CA V-AS FI RECUNOSCATOARE DACA M-ATI AJUTA CU O SUGESTIE .(PT. BUCURESTI)
MULTUMESC.
Buna,
Am un mesaj pentru Miha (si oricine mai este interesat).. Draga Miha, daca doresti sa devii voluntar (intr-o asociatie cu profil ecologic si cultural din Bucuresti), poti lua legatura cu mine, intrucat sunt coordonator de voluntari in aceasta asociatie si doresc sa intalnesc oameni dornici de a schimba ceva in bine. Poti lua legatura cu mine la e-mail flaviaene@yahoo.com
А в чем смысл добавлять свой блог на FeedBurner? Траф это увеличит или еще что? (сорри за оффтопик) 🙂
Давно читаю блог. Вот, наконец, решил высказать благодарность за интересные статьи про.
Как часто публикуете новости по данной тематике?.
Админ. Хотелось бы поговорить насчёт рекламы в вашем блоге. Если вы согласны, отпишите ваши условия mixanru@rambler.ru Благодарю
Excelenta initiativa.