Air for A.I.R.

Românii împărtăşesc un trecut în care nu erau capabili să-şi controleze viitorul. Astăzi trebuie să înţeleagă că viitorul e cu adevărat în mâinile lor şi că societatea civilă este un mijloc prin care ei îşi pot controla viitorul.

Aşa a zis Phillip Weller, secretarul executiv al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Dunării, la masa rotundă organizată de Institutul Aspen în Delta Dunării săptămâna trecută. Tema mesei rotunde a fost ecologia şi împărţirea responsabilităţilor pentru protejarea mediului.

Mi-a atras atenţia o poveste cu Jacques Yves Cousteau, de pe vremea când pe bancnota de 25 de lei era reprezentat Sidex-ul. “Lucrurile se vor schimba în România”, i-a spus Cousteau lui Grigore Baboianu, astăzi director executiv al Rezervaţiei, “când pe bancnotă vor fi Delta Dunării şi alte situri naturale, nu fabrici şi uzine.”

Între invitaţi s-a numărat şi ministrul mediului, Attila Korodi. Mi-a plăcut că, asemenea lui Mircea Geoană, preşedintele Aspen, şi-a rupt o zi din campanie ca să vină la discuţii. Şi asta în condiţiile în care masa rotundă nu a fost un eveniment de presă.

Matteo Codazzi de la Enel a vorbit despre programul de investiţii de 4 miliarde de euro în energii regenerabile – o cifră care face să pălească orice program de CSR din România. Mi-a plăcut şi sloganul lor, o parafrază deşteaptă la Marx:

Adevărata revoluţie înseamnă să nu schimbi lumea.
În loc să schimbăm planeta, am preferat să ne schimbăm pe noi.

Am mai reţinut:

  • “Comportamentul şi aşteptările tinerilor se schimbă. Fără engagement, companiile vor rezista foarte greu pe o piaţă din ce în ce mai cinică.” – Mircea Ţiplea
  • Expresia “a pune guler Gucci la cămaşă Braiconf” – n-am reţinut autorul
  • Deputatul Iulian Iancu vrea să lanseze un proiect ambiţios – zero emisii de dioxid de carbon la Casa Poporului. Pentru asta, va tapeta hidoasa construcţie cu panouri solare. Succes!
  • “Ne gândim mereu să adăugăm taxe, dar niciodată să reducem unele taxe în vreme ce le creştem pe altele” – Steven Borncamp
  • Viitorul distribuţiei şi producerii energiei, după Jeremy Rifkin: consumatorii privaţi vor putea vinde energia produsă în plus în locuinţă în reţeaua naţională. Noile contoare vor măsura nu doar energia consumată, ci şi pe cea produsă şi dată în reţea. – Mihnea Constantinescu (recunosc ruşinat că habar n-aveam cine e Rifkin înainte să fie pomenit, I googled him după ce am văzut că şi Korodi e fan. Aveţi aici un mic preview).
  • Ministrul mediu crede în “energia albă”, energia nucleară. Cam straniu…

Un participant a vorbit la un moment dat folosind foarte multe cifre. În medie, cam 8-10 cifre pe propoziţie. Uşor obositor. În pauza de cafea, un amic îmi şopteşte: There are 3 types of lies: lies, damn lies and statistics…

Overall, un eveniment reuşit. Au fost mai multe poziţii radical diferite, dar s-a putut discuta civilizat, fără prea multă patimă. Am avut de câteva ori senzaţia că oamenii chiar se ascultau unii pe alţii.

Leave a Reply