Am distribuit astăzi, împreună cu ministrul mediului, 2,000 de sacoşe din material textil la supermarketul Real din Berceni. Am vrut să le atragem în felul acesta atenţia românilor asupra celor 5 miliarde de pungi de plastic pe care le folosesc (şi le aruncă) anual şi asupra noilor reglementări ale Ministerului Mediului care încearcă să limiteze distribuirea gratuită a pungilor de plastic la supermarketuri.
Detalii într-o ştire TVR şi pe site-ul MaiMultVerde.
in permanenta merg la cumparaturi cu asemenea sacose atat din spirit “verde” cat si pentru ca urasc pungile din plastic in general. la supermarket mereu lumea se uita dubios la mine cand le scot din geanta pentru a le folosi. referitor la distribuirea sacoselor de azi, nu stiu in ce fel are sa educe comportamentul romanilor care prefera sa arunce ambalajul cand ajunge acasa decat sa-l spele pentru refolosire. in Germania toata lumea foloseste asa ceva, si unde sunt nemtii comparativ cu noi? oricum, succes si felicitari!
Uite ce spun cei de la wasteonline.org.uk: “There are about 50 different groups of plastics, with hundreds of different varieties. All types of plastic are recyclable.”
Sa presupunem prin absurd ca aceasta campanie ar prinde (desi cred sincer ca prinde bine numai la inverzirea imaginii unora) ce se va intampla cu celelate plastice pe viitor?
Pentru cei care au uitat deja, multa vreme romanii au mers la cumparaturi doar cu sacose biodegradabile. Punga de plastic era o raritate si, intr-un fel, a fost si ea castigata la revolutie! Chiar credeti ca schimband designul si aducand presa o sa-i faceti pe oameni sa uite acest lucru? Eu zic sa incercati sa ii convingeti sa stea si la coada ca sa nu se faca risipa de produse…
Cred ca e o foarte mare nevoie de “mai mult verde” in Romania dar nu credeti ca banii alocati pentru aceste campanii ar putea fi cheltuiti mai bine, eventual avand mereu in minte populatie cu care lucrati (asa cum e nu asa cum am vrea noi sa fie) si un plan pe o perioada mai lunga?
O initiativa buna. Cu toate ca folosem pungile respective pe post de saci pentru resturi menajere. Acum va trebui sa cumpar altii, astept sa apara biodegradabili. 🙂
O luna fara plastic cum suna?
http://www.bbc.co.uk/blogs/monthwithoutplastic/
Te-am vazut ce sprinten erai printre rafturi(la TV)!Capitan Planet it’s alive!
De abia astept ca toate hipermarket-urile si magazine sa preia aceasta initiativa de a inlocui pungile din plastic cu cele din material textil.Felicitari!
Bravo! O sa-mi fac singura citeva sacose mai estetice din textile si o sa dau si prietenilor. Dar pungile din plastic pentru resturi menajere sint OK?
avand in vedere ca poporul roman nu va ceda niciodata la folosirea pungii de plastic gratuite, propun mai bine o taxa de plastic, iar sumele stranse sa fie indreptate catre campanii de mediu. va intrebati cat ar face 0.1 RON x 5 mld de pungi anual? vreo 140 mil de euro. am calculat de 3 ori ca nu mi-a venit sa cred
in germania pt a stimula reciclarea au fost puse taxe, inclusiv pe ambalajele din plastic tip PET – cumperi suc, platesti si x euro per amabalaj, daca il aduci inapoi ti se dau banii retur
din pacate ministerul mediului in romania este zero
vânzatoarele si reflexul lor de a-ti pune cumparaturile in punga de plastic
‘nu vreau punga multumesc’
‘dar e gratuita înca’
‘nu, va rog, ca sunt destule gunoaie’
‘lasati ca nu va costa nimic’
Cand o sa se taxeze pungile de plastic o sa ma aleg cu eticheta “Badea Scârtzan pozând in ecologist”, asta e sigur.
@Dana: mi-a placut comentariul, in special ultima fraza. Dar de ce sa te intereseze ce zice cel din spatele tau, de la coada? Sau vanzatoarea. Oricum nu o faci ca sa epatezi, nu?
Am vazut ca Billa (in Timisoara, cel putin) a introdus pungi de hartie. Dar pe alea… le-o recicla cineva? Sau tot la gunoi ajung dar nu conteaza asa mult ca reintra mai repede in circuitul natural. 🙂
A… si ce am mai vazut in Timisoara… sau n-am mai vazut… Tomberoanele speciale pentru reciclat. Erau candva si lumea incepuse sa sorteze ce arunca. Acum nu le mai vad.
Vad doar gunoaie puse la gramada.
Daca ma uit la Silviu Prigoana, sunt sigur ca reciclarea si colectarea deseurilor de acest tip e cu siguranta profitabila. Nu inteleg de ce s-a renuntat la ele.