Am avut curiozitatea să văd cum au evoluat procentajele principalelor partide la ultimele 3 alegeri parlamentare. În tabelul de mai jos găsiţi în stânga rezultatele pentru Senat şi în dreapta cele pentru Camera Deputaţilor. Procentele reprezintă voturi obţinute la urne, nu mandate obţinute după redistribuire.
:: găsiţi aici tabelul actualizat cu ultimele rezultate
Privind tabelul, cred că marii câştigători ai alegerilor sunt, de fapt, PNL şi Călin Popescu-Tăriceanu. Să triplezi aproape procentul partidului tău în 8 ani de zile, dintre care în ultimii 4 ai fost la guvernare, asta chiar mi se pare o performanţă.
În particular, cred că atitudinea premierului în chestiunea salariilor profesorilor s-a dovedit o strategie de succes. Nu numai că nu cred că s-a sinucis politic, cum profeţea Ion Ţiriac, ci, sunt convins, a reuşit să atragă voturi în plus, rămânând ferm pe poziţii. De altfel, cred că tocmai această politică de fermitate în relaţia cu Cotroceniul, practicată în ultimii 2 ani, a adus PNL-ul la acest rezultat neaşteptat (am văzut comentatori care-i dădeau sub 10% cu puţin înainte de încheierea alegerilor).
Marii perdanţi par a fi Traian Băsescu şi PD-L. Izolarea PNL-ului la guvernare a avut un rezultat paradoxal: mobilizarea electoratului liberal şi, mai ales, atragerea unei părţi din electoratul flexibil. Dar doar “par”, pentru că noul scor poate atrage PD-L la guvernare într-o formulă mai puţin “imorală”, vorba preşedintelui, şi mult mai stabilă.
Cei care sunt pe punctul să piardă din nou alegerile pe care tocmai le-au câştigat sunt PSD şi PC, al căror procent a rămas neschimbat în ultimii 8 ani.
Dacă vă uitaţi puţin la tabel, nu se poate să nu vă frapeze o concluzie mai degrabă paradoxală: conflictul intern din Alianţa D.A. a făcut ca acesteia să-i crească procentajul cu 20%, în condiţiile în care o parte din Alianţă a fost permanent la Guvernare între ultimele două alegeri. Dacă nu i-aş şti autentic impulsivi şi certăreţi din fire, i-aş bănui pe politicienii liberali şi democraţi de o minte diabolic de ascuţită.
Şi totuşi, deşi rezultatul e sensibil diferit faţă de cel din 2004, un lucru a rămas neschimbat atunci şi acum: în seara difuzării primelor rezultate, toate partidele anunţau că au câştigat alegerile. Îmi pare rău s-o spun, dar Ion Iliescu mi s-a părut unul dintre puţinii lucizi de ieri seară.
Dragos, eu spuneam exact contrariul. Ca ma bucura faptul ca PNL nu a scazut la 10%, el avand la acel moment undeva mai aproape de 20% 🙂
Dar sondajele s-au inselat oricu. Cel putin la ora asta. PDL a preluat conducerea cu un procent si ceva. (vezi ultimele raportari BEC)
ce fan tariceanu esti
Azi nu mai ai voie sa tii cu nimeni. Cu oricine ai tine tot nu-i bine, asa ca……
Daca am numara oameni si nu procente, poate cei 8% din 2000 sunt tot cei 20% din 2008 (Carmen Harra ar avea de spus ceva inteligent, numerologic despre jocul asta de 2 si 8 in soarta liberalismului in Romania 🙂
Dubios ca, desi or murit destule babe si suficienti mosi, procentul PSD-ului o ramas constant.
Sa intelegem ca in 2012 vei candida din partea PNL? Succese maxime!
Foarte interesanta comparatia ta Dragos. Ce ma surprinde placut e ca nu pomeneste nimeni faptul ca PRMul a scazut in 8 ani de la sinistrul procentaj de 20% la nici 3%. Would you already take this for granted?
O analiza super-pertinenta. Totuşi, nu mi se pare ca tabelul este la baza discuţiei. Dupa tabel, marele câştigător pare sa fie Base – PD-L, care si-au cvadruplat procentul, spre deosebire de PNL, care numai l-au triplat. Marea victorie este tocirea naţionalismului dement si migrarea acestuia catre D.A. E ca si cum electoratul, scarbit de show-ul de prost gust care este VC Tudor, s-a ridicat si-a parasit sala. 🙂
Mitzi I can answer this bescuae my family lives down there! You are outside of my color planting schedule by about a month. The trick is, Las Vegas gets so hot in the summer, but you can grow almost all winter long. My book is really for a spring-summer-fall planting schedule. The dates I offer might work for you and others who live in warmer climates, but really have a spring-summer and a fall-winter season. I am very aware of your needs, and it’s on my list of things to research and write about. But honestly, I can’t speak from experience, only from my research. I encourage you to contact your local extension service (www.extension.org) for a recommended planting schedule.