Jos laba de pe Muzeul Ţăranului Român!

Nişte nostalgici după Cântarea României vor iar să desfiinţeze Muzeul Ţăranului Român, fi-le-ar tezaurul folcloric de râs…

N-o să înţeleg niciodată totalitarismul acestor sfertodocţi care nu pot trăi liniştiţi dacă fiecare îşi cultivă şi îşi celebrează tradiţiile aşa cum îl taie capul. Nu le ajunge circul de la Tezaur Folcloric şi de la toate muzeeele etnografice din ţară, nu le ajung toate momentele presărate cu ştergare, “cânt popular”, “port naţional”, şi pupături plescăite pe icoane din toate emisiunile tv care simt nevoia să spună ceva despre tradiţie. Nu, dom’le! Caraghioşii ăştia vor acum să distrugă ultima urmă de discurs antropologic critic şi lucid din ţara asta şi să desfăşoare şi la muzeul din Kiseleff aceeaşi peltea plicticoasă a “tradiţiilor autentice”.

Află mai multe despre scandal aici şi semnează, te rog, o petiţie aici.

Ce m-a scos pe mine din minţi e insinuarea că ce se întâmplă la Clubul Ţăranului aruncă demersul Muzeului “în derizoriu”. Pentru împăiaţii ăştia, faptul că oamenii se mai şi simt bine în vreme ce ascultă muzică bună sau văd filme premiate e, pur şi simplu, “derizoriu”. În anul de graţie 2008. Hai sictir!

N-am blestemat şi n-am să blestem, ptiu, ptiu, ptiu, da’ să dea Dumnezeu să-i văd pe autorii raportului prezentatori la Etno TV. Semnaţi, vă rog, aici.

  1. Cred ca mai avem nevoie de inca 20 de ani pentru ca atitudinile de ”dinozaur” din cultura sa dispara…

    Am semnat petitia pentru ca in anul in care a trebuit sa lucrez in Bucuresti MTR a reprezentat o oaza de normalitate si autentic.

  2. Din păcate exemplele sunt peste tot…prin august am fost în Ţara Lăpuşului, satele cu gospodăriile vechi au fost înlocuite(rar mai vezi câte o şură acoperită cu paie).
    Construcţii din beton- kitchoase, oameni care nu au notiunea de tradiţie, doar de bere şi mici populează noul sat românesc.

    p.s pe blogul personal am publicat o scurtă poveste, imagini despre o aşezare încă uitată de modernitate.

    http://victorperdevara.wordpress.com/2008/09/

  3. Nu sunt de acord cu desfiintarea Muzeului Taranului Roman si nici a altui lacas de cultura. Noi unde ne mai ducem copiii? Doar in Mall-uri??? Dar noi, adultii, unde sa ne mai ducem cand vrem sa ne dezbracam de “branduri”?

    Il sustin pe Bucurenci, mi-e din ce in ce mai drag si o sa-i urmaresc in continuare initiativele. Pacat ca noi, ceilalti, nu facem ce face el. Adica, sa ne pese!!!

    Felicitari, Domnule Bucurenci!

    Cu drag,
    Viorica DOBRE

  4. Din lipsa de preocupare, nostalgicii s-au gandit sa scuture un pic “praful” depus pe proiectele lor de nota zero, uitand ce inseamna conceptul de cultura si la ce se rezuma. Se vede ca au ramas in urma, mai ales ca nu au reusit nici pana acum, dupa atata amar de vreme, sa gandeasca…nu distructiv, ci in termeni constructivi (ce le mai placea in acele timpuri sa construiasca…Romania lor dodoloata). Si pentru ca Muzeul Taranului Roman este o parte din cultura noastra, nu spun si de patrimoniu (caci deja, i-am bagat in ceata pe respectivii nostalgici), se impune luarea de masuri concrete.Un mic vot conteaza, mai ales ca reprezinta un pas inainte, nu un mijloc de a renega o parte importanta din cultura romaneasca. Asa ca, dragi nostalgici, lingeti-va pe botic in alta parte…nu in fata muzeului.

  5. Am avut placerea sa lucrez in cehia pt 6 luni.Acolo am vazut atatea castele conservate si cateva castele renovate de la stadiul de ruina care sunt absolut superbe. La noi se cauta sa se distruga pana si ultima urma de istorie si cultura a noastra.
    Cred ca vor sa faca un muzeu al kitchului si unul al manelelor ca sa fim intradevar ceea ce am propovaduit in afara tari de la revolutie pana acum. In ochii lor suntem tigani fara identitate culturala.

  6. felicitari domnule. E necesara o astfel de atitudine din partea dumneavoastra a tinerilor. Identitatea noastra culturala nu sta in festivismele de tip cantarea romaniei ci in adevarata filosofie de viata a taranului pe care Bernea tatal ne/a definit/o iar bernea fiul a stiut s-o puna in imagini.

Leave a Reply