Problema cu judecăţile în alb şi negru e că nu-ţi rămân prea multe cuvinte cu care să descrii pasta care se formează atunci când vopseaua neagră se varsă în cea albă.
Comunismul e rău, capitalismul e bun. Ateismul e rău, creştinismul e bun. Turnătorii sunt răi, dizidenţii sunt buni. PSD-ul e rău, CDR-ul e bun. Iliescu e rău, Constantinescu e bun. PNL-ul e rău, PD-L-ul e bun. Tăriceanu e rău, Băsescu e bun. Politicienii sunt răi, preşedintele e bun.
Schematismele astea au, precum folclorul în manualele de citire, autor colectiv, dar, spre deosebire de folclor, autorii lor nu sunt tocmai nişte anonimi. Şi, totuşi, i-am auzit atât de slab în ultimele zile încât am ajuns să mă întreb dacă s-au sufocat cumva de indignare şi nu mai pot vorbi sau dacă nu cumva lucrează febril la articularea noului binom în care vor funcţiona următorii patru ani. Poate conciliantul “interesul naţional e bun, grupurile de interese sunt rele” sau uşor resentimentarul “politicienii sunt răi, dar răul cel mic e mai bun”.
Mi-i imaginez pe marginea drumului şi a politicii, acolo unde au fost ţinuţi întotdeauna, proaspăt stropiţi de trecerea noii coloane oficiale pe ruta Cotroceni – Palatul Victoria. Se privesc nedumeriţi şi nu ştiu ce să-şi spună pentru că noroiul care i-a mânjit din cap până-n picioare nu e nici alb, nici negru. Tac, căutându-şi cuvintele, în aşteptarea unui binom salvator.
“Comunismul e rău, capitalismul e bun. Ateismul e rău, creştinismul e bun. Turnătorii sunt răi, dizidenţii sunt buni. PSD-ul e rău, CDR-ul e bun. Iliescu e rău, Constantinescu e bun. PNL-ul e rău, PD-L-ul e bun. Tăriceanu e rău, Băsescu e bun. Politicienii sunt răi, preşedintele e bun.” Asta e parerea ta? Tu chiar crezi ca nu sunt toti la fel? Chiar crezi ca cineva face vre-o diferenta fara sa-si vada interesele proprii si personale?
Plecand de la ideea ca sunt oameni inainte de orice, si cum oamenii nu sunt nici egali si nici superiori sau inferiori, suntem pur si simplu diferti si unici 🙂 Nu toti politicienii sunt corupti, tot asa cum nici parerea ta si parerea mea nu sunt verdicte definitive. E acelasi lucru cu a spune ca toti rromii sunt niste hoti, cand personal cunosc rromi care au facut facultate si au o viata superioara multor romani. Pentru aceste exceptii merita sa nu generalizam pentru ca generalizarea anuleaza si dilueaza orice posibilitate a celor ce nu accepta uniformizarea sa se afirme. Cat despre politicieni, sunt absolut sigura ca exista oameni incoruptibili printre ei, doar ca ei nu sunt la putere. Sunt sigura ca intre alb si negru exista mii de nuante de gri. Pentru ca daca viata s-ar reduce la simplismul relationarii dintre alb si negru, n-ar mai fi existat razboaie, n-ar mai fi existat extremele pentru ca n-ar mai fi existat probleme suficient de delicate incat sa nu distingem nuanta binelui si nuanta raului. E o intreaga filosofie care nu poate fi rezumata printr-o inferenta. Viata nu este o inferenta. Cand vom intelege asta, vom fi toleranti fara a simti ca facem un compromis fiind astfel.
E posibil ca aceasta gandire dihotomica (uuu, that sounds smart) sa fie felul in care ne functioneaza noua bibilica. Cel putin primitiv.
Nuantele sunt si ele trepte intre extreme – mai bun, mai rau.
Bineinteles totul pleaca de la ce definim ca bun sau rau, adica sistemul nostru de valori.
Which is quite fucked up, si nu din alt motiv decat pentru ca nu avem coerenta.
Si nu avem coerenta pentru ca depasind noi etapa comunitara conservatoare, plonjam intr-o nebuloasa de posibilitati.
Deh, al naibii liberul arbitru asta.