Criză şi variaţiuni

Mă număr printre cei cărora nu le e frică de recesiune. Nu din bravadă, ci dintr-un calcul cât se poate de logic. Teama nu e justificată decât faţă de ameninţările cu care ne aflăm în acelaşi timp şi în acelaşi loc. Nu ne sperie ursul din pădure şi nici maşina care a trecut cu cinci minute înainte pe zebră.

La fel şi cu recesiunea. Atunci când ea va lovi restaurantele simadicoase şi hotelurile de lux, cluburile îmbibate cu şampanie şi concept store-urile exclusiviste, noi, oamenii cu scaun la cap, ne vom fi refugiat de mult din calea ei, lăsându-le pe toate acestea pradă noilor îmbogăţiţi ai crizei, mafiei ruseşti şi turiştilor japonezi. Să vedem atunci pe cine va mai spolia criza asta…

Să nu crezi că glumesc. Când vine valul, primul lucru pe care e bine să-l faci ca să nu te doboare e să mergi puţin cu el. Strategia pe care o propun e un fel de sărăcire preventivă. Şi creativă, în cel mai bun sens al cuvântului.

Am alcătuit mai jos un reţetar de criză, lucruri pe care poţi să le faci cu mai puţini bani, dar cu la fel de multă bună dispoziţie. Sărăcia n-a omorât pe nimeni, dar lamentaţia în legătură cu sărăcia e născătoarea acelui gen de plictis despre care se spune că e soră cu moartea. Reţetele de mai jos garantează că n-ai să te plictiseşti foarte curând de recesiune.

Nu ştiu când ai fost ultima dată cu metroul, dar chiar dacă eşti preponderent o călătoare de suprafaţă, merită să încerci să îmblânzeşti o dată amintirile cu pereţi de tunel pe care se preling infiltraţii şi cu parfum de transpiraţie din vagoane.

Ia-ţi prietenii, dotează-i cu şerveţele, tacâmuri, mâncare sănătoasă şi băuturi nealcoolice, totul transportat într-un coş de răchită cu capac şi încearcă să organizezi un picnic într-o staţie de metrou. O să-mi zici că nu e salubru. Ok, n-ai decât să adaugi în coş şerveţele îmbibate cu bactericid. Mai degrabă teme-te că vor interveni bodyguarzii. Abia aici se va dovedi cât de bună negociatoare eşti. Un sfat: dacă nu cedează în faţa şarmului, te poţi lega de faptul că regulamentul Metrorex interzice mâncatul în vagoane, nu şi în staţii.

E posibil ca, cel puţin o vreme, să fii nevoită să răreşti prânzurile şi cinele la restaurantele cu vedere la lac sau la fântâna arteziană, unde se fac guvernele şi unde orice fel de mâncare vine garnisit cu o porţie de paparazzi. Nu e câtuşi de puţin cazul să disperi. Această activitate recreativă poate fi înlocuită cu succes de o vizită la cantinele studenţeşti din oraş. Nu te sfii să te îmbraci cel puţin la fel de chic cum o făceai şi pentru ieşirile la restaurantele cu ştaif. Ideea e să te distrezi, iar dacă se mai distrează şi alţii în jur, cu atât mai bine. Abţine-te, totuşi, să-ţi asortezi accesoriile cu tava, tot ce-i prea mult strică.

Nu ştiu să-ţi spun nimic despre provincie, dar, cel puţin în Bucureşti, ultima dată când le-am verificat, se putea mânca omeneşte în cel puţin două dintre cantinele studenţeşti, cea de la Drept şi cea de la Rosetti.

Dacă ai cunoştinţe din Orientul Apropiat care au venit să pună umărul la construcţia capitalismului de Dâmboviţa, încearcă să le smulgi adresele câtorva cantine arăbeşti. Dacă la cele studenţeşti, mersul e un moft, o fiţă, o marghiolie, vizita la cele libaneze îţi va emoţiona papilele gustative până la lacrimi. În plus, peisajul e absolut cinematografic. Ştiu două astfel de cantine, una lângă Calea Moşilor şi una pe 1 Mai. Mai era una la Rosetti, care s-a închis. Dacă mai afli vreuna, spune-mi şi mie.

Apoi, în loc să ieşi seara la un “drink” undeva în centru, ce-ar fi să încerci puţină variaţie? Pe cât punem pariu că, dintre toate comunele din jurul Bucureştiului, nu eşti deloc sigură care e pe ieşirea spre Giurgiu, care pe Călăraşi şi care pe Piteşti.

Ce-ţi propun nu e un test de geografie (n-ai decât să foloseşti GPS-ul), e un test al barierelor sociale. Un fel de safari al periferiei. Încearcă într-o seară restaurantul din Jilava sau birtul din Adunaţii Copăceni, fă-ţi ziua la Bragadiru sau organizează o lansare de produs la Chitila. N-o să dai de barmani care ştiu să facă show cu shaker-ele şi nici de bodyguarzi spilcuiţi la intrare, dar e posibil să cunoşti câteva personaje care fac cu succes concurenţă celor mai excentrici petrecăreţi din nordul Capitalei.

Ultima recomandare nu-mi aparţine, o ştiu de la un prieten. Ştefan Cosma frecventează de destul de multă vreme târgul de vechituri care se organizează în fiecare sâmbătă la intersecţia dintre B-dul Timişoara şi Valea Cascadelor. Şi-a luat de toate din târg: lămpi, bicicletă, mănuşi din piele pentru condus, tricouri, genţi, chiar şi mobilă (un pat Louis XVI cu 2 milioane jumate – încă nu l-am văzut, dar Ştefan pretinde că e “o bijuterie”). Tu ce mai aştepţi?

Evident, nu pot să închei fără să trag puţin spuza pe turta mea: dacă tot e recesiune şi se câştigă prost, decât să te vinzi ieftin, mai bine faci voluntariat. Nu insist, sper că ştii deja adresa: www.maimultverde.ro.

:: Elle, ianuarie 2009

  1. haha i sure wanna see you do that!! so advice from me: give up your mac book and take the sub, sell your i-phone and save the money. you never know after all

  2. Toate cititoarele tale sunt asa cum le descrii? Nu ai nicio studenta? Nicio femeie mainstream?
    Si de ce le subestimezi atat de tare pe femeile astea? Crezi ca ele nu stiu ca vor trebui sa treaca la multe produse pentru “clasa de mijloc”?

  3. tb sa recunosc ca sunt dezamagita de mesajul tau. acum lucrez la un plan de saveguard-are a unui nou stat noua membru european care e posibil sa dea faliment. poate chiar tara in care tu traiesti si voluntariezi. din pacate speranta este departe si oamenii cu scaun la cap vor fi primii care vor fi adusi cu picioarele pe pamant.

  4. basic_instincts

    @corina
    I am here :)))
    dar cum am amutit citind, o las pe alta data 🙂
    acum serios vb, io vin numai in vacante si in cate un weekend acasa, asa ca in materie de savoir vivre bucurestean am sigur oarece lacune. dar ce buni ar fi acum niste mititei de la cocosatu’…yammy
    IMAGINATIA salveaza momente penibile, valorizeaza orice, transforma. este unica idee ca ma face sa nu comentez negativ locatiile exotice amintite de dragos.

  5. poti sa ti pierzi job-ul, de asta ce zici? sa stai pe bara 6 luni, daca ai pretentii – da cu ce bani? sa gasesti alt job repede, da sa nu ti acoperi chiria cu el. sa fii de la tara, dintr un cur de sat de munte – sa te intorci acolo, la parintii tai, sa-i mai iubesti odata ca la 40 de ani, sa rada lumea de tine ca esti singur si ce treaba-i aia, sa stai 3 ani in dark and seclusion si sa te intorci cu o basina de carte hipioata in care zici ca nu-i totul pierdut.

  6. basic instinc(s)

    @corina
    contrariul. sa zicem ca am suficient de multa incat, la limita, mititeii aia fabulosi sa ii pot savura cum trebuie intr-o statzie de metrou si nu in gradina sub gazebo, asa cum mi-as dori de fapt.IMAGINATIA salveaza momente penibile.

  7. doesn't matter

    Nu locuiesc in Bucuresti, insa mesajul e valabil pentru toti. Contureaza intr-un stil (usor) sarcastic o tipologie umana supusa consecintelor crizei, si nu una intamplatoare, ci tocmai acei oameni care vor fi “demni de mila” pentru compromisurile facute. E greu cand cobori o treapta in ierarhia sociala, cand treci de la bine la mai rau, chiar si pentru o perioada; pentru asemenea personaje e de neimaginat.

    Si nu stiu cat te ajuta imaginatia sa salvezi momente penibile daca nu ai puterea sa le infrunti.

  8. Tare ca si-a gasit Cosma patul ala misto’.
    NUmai ca de la Dorobanti, la Valea Cascadelor Tirg e drum… si din pacate nu cred ca o sa il faca cineva care nu l-a facut si inainte de criza, sau daca nu are “cercuri de interese” comune cu Stefan Cosma… :p
    Iar la metou la picnic, fara verde…. mai greu putin…
    In schimb, spre Popestii Leordeni e destul de tare… macar pentru o cafea la 1 leu (1.5 depinde) la pahar de plastic (frumos ar fi sa gasiti un cos de gunoi pt el, sau la il tineti in masina pana gasiti unul).
    E o reprezentanta auto pe acolo, nu mai stiu care, treceti de ea si in stanga sunt niste blocuri in the middle of nowhere… cautati acolo un chiosc….

  9. yu-huu…? chiar nici un produs al epocii de aur pe-aici? nimeni care sa fi prins inundatia capitalei, cutremurul din ’77 sau sa fi avut mai mult de 8 ani la revolutie, ca sa fi gustat din plin deliciile acelor vremuri de trista amintire? Nici un “decretzel”? Nimeni care sa fi tanjit in copilarie dupa un pepsi de pe masa unor straini veniti cu sindicatul la Mamaia? Sau dupa o pereche de jeans veritabili, ca sa nu zic originali? Care sa fi stat ore intregi cu bunica la coada la banane, portocale si bomboane cubaneze? Care sa fi mers la liceu pe scara unui autobuz? Sau sa fi servit la cina romantica la cort, la 2 Mai, conserva de “carne de chinez” (sa nu se supere pe mine chinezii din Sos. Nordului)? ca sunca HAM era trufanda, pentru ocazii speciale… As putea scrie un roman, dar nu vreau sa-I blochez blogul lui Dragos, asa ca ma opresc… sa se consemneze ca n-am mentionat in mod deliberat salamul cu soia… 🙂
    brusc ma simt foarte singura…cred ca de fapt criza asta e doar o ultima zvacnire a odiosului, enervat ca romanul l-a uitat atat de repede, incat a inceput déjà sa-l regrete…

    p.s. se mananca f. bine la Moxa, cantina ASE

Leave a Reply