Primii zece ani sunt grei…

Iar sesiune. Strâng din dinţi, trag aer în piept şi-mi spun: “E penultima, hai că nu doare…”

Anul trecut MaiMultVerde m-a ţinut ocupat 24/24 şi am cam neglijat şcoala, aşa că am plătit scump la sesiunea din toamnă: la organizaţie era încă mult de lucru, Gala Verde îmi dădea dureri de cap, iar în timpul ăsta eu aveam un examen sau un referat la una-două zile. A fost o sesiune de coşmar.

Pe lângă ea, cea de acum mi se pare o bagatella. Câteva nopţi nedormite, puţină alergătură şi trece. Hai că poţi, îmi tot zic.

Fotografiile sunt din toamnă. Una e făcută la 4 dimineaţa, cealaltă la 7.

  1. suntem destul de multi noi cei care am lucrat in program normal de 40 de ore, carte de munca etc si in acelasi timp am terminat o facultate si un master cu note de peste 9. sigur a fost greu si orele alea nedormite se simt si azi.

  2. vreau sa cred ca aveai de facut mai degraba ‘eseuri’ decat ‘referate’. 😀

    cat despre noptile astea albe-ingramadite-rasturnate haotic, cu foi si carti ravasite, nu pot spune decat ca au farmecul lor. 🙂

  3. Tin minte si acum ultimul examen din facultate la criminalistica,eram fericita ca termin dar in acelasi timp imi parea rau ca n-o sa mai fiu studenta!Asa ca enjoy cat mai poti!Bafta!

  4. @voroncas, şi eu aş fi vrut să cred că erau mai degrabă “eseuri”, dar, cu o singură şi notabilă excepţie, anul trecut am avut de scris doar referate. iar în sesiunea asta, lucrurile stau la fel.

  5. basic instinct(s)

    ce nostalgie m-a luat…si eu imi amintesc dimineti cand ma prindea rasaritul cu ochii intre desene interminabile. Atunci parea aproape un supliciu. Acum are parfumul unui vin bun.
    Bafta si multa rabdare!!!

  6. ah da…cu siguranta referate, nenorocitele de ele! la unii e penultima sesiune, la altii e prima…mult succes, dar oricum daca ai razbit doi ani merge si al treilea

  7. Saracii de voi…abia trageti de 3 ani amarati, astia trec imediat, ma gandesc daca reusiti sa retineti ceva din anii astia. As vrea eu sa stiu cum aplicati in realitate ce invatati in facultati, ca idee, sa nu se mai zica ca nu ne foloseste la nimic o facultate. Am intalnit persoane care se plang pe facultate ca nu isi asuma responsabilitatea sa plaseze studentii direct pe piata muncii. Cu toate astea ramaneti cu totii nostalgici…

  8. Citind postul tau, nu pot sa nu ma gandesc la discutiile nenumarate pe care le-ai avut cu Razvan si incercarile de a-l convinge sa-si reia studiile. Dar felul in care vorbesti despre sesiune este fix genul de scoala pe care Razvan o evita – pe fuga, la misto, sa treaca si sesiunea asta. Pentru ca, poate fara sa-ti dai seama, esti un student ca toti ceilalti. Examenul, nota, diploma, ura si la gara!

    Tu de ce o faci (pe ea, scoala), daca oricum n-ai vreme de ea?

  9. Si-nca o chestie. Vad aici plangeri conform carora ‘huo referatelor’. Scopul unei astfel de lucrari este investigatia, adica aflarea unor idei, informatii pe care le interconectezi si carora, eventual, le adaugi propria viziune (ceea ce, la mine la scoala, se numea o noua perspectiva teoretica sau un nou unghi de abordare). Fireste, este un chin cand n-ai timp sa te ocupi pe-ndelete de asta si-atunci referatul nu-i altceva decat “au mai ramas 5 pagini pana fac 10 si-l termin; dar ce informatie sa mai bag”. Spun toate astea in deplina cunostinta de cauza – meticulos, am muncit in timpul Facultatii (aia de Stiinte Politice) pentru fiecare lucrare scrisa si a fost o adevarata placere sa caut sa leg informatii si sa am cele mai neasteptate concluzii. Studiul mai depinde si de alegerea noastra – sa fie la misto sau pe bune.

  10. Cat de bine stiu starea in care tragi efectiv de ultimele forte ramase gandindu-te ca mai ai putin, putin pana cand… o iei de la capat. Dar nah, nu toate “capetele” sunt la fel de grele 🙂 Succes de la examene!

  11. @Andreea
    – ce-nseamna ‘student ca toti ceilalti’? pentru ca sunt destui studenti si ‘altfel’, care urmeaza o facultate din/cu pasiune. (din fericire, ma numar printre ei.)
    – poti sa crezi sau poti sa nu crezi in scoala – si sa-i opui un spirit autodidact-intreprinzator etc. la fel de valabil. iar daca-ti asumi – deci abordezi perfect constient chestiunea – ca din scoala asta nu extragi nimic relevant pentru tine, in afara unei diplome (care nu are valoare in sine, ci contextuala) atunci nu vad nici o problema. nu stiu cum naiba vine treaba asta ca la noi – si nu numai, probabil – cea mai mare parte a invatamantului te face sa nu (mai) crezi in el si-n acelasi timp sa ai nevoie de el – formal vorbind. exemplu clar ar fi: ai gasit un super-master afara, iar la noi n-ai nici o facultate ca lumea in sensul asta; pana la urma, ca sa aplici la master tot iti trebuie o diploma de licenta! (care, in cazul asta, nici nu prea conteaza cum e obtinuta, intrucat pentru tine e doar un mijloc sa ajungi unde tinteai de fapt.)
    – cat despre ‘referate’… insist – acolo unde e cazul, vezi ‘umanioare’, cu precadere – sa le numim ‘eseuri’, ‘studii’ (eventual); adica alea pentru care trudesti cu nasu’ in carti si-n biblioteci, te informezi, cercetezi, selectezi, digeri, analizezi, asociezi, gandesti, creezi sau inovezi c-o perspectiva etc. (ce ziceai si tu, de altfel.) 🙂

  12. @Andreea
    Cred ca stim cu totii ce inseamna un referat, ce efort implica si ce gen de satisfactii aduce. L-am huiduit doar cu gandul la libertatea facilitata de asa-numitul eseu; studiul construieste un edificiu ce poate sustine, sau sufoca creativitatea.

  13. My granny imi povestea ca la cursul de istoria artei tinut la litere George Oprescu îsi lectura prorpiul curs cuvânt cu cuvânt. (Amfiteatrul era totusi plin pentru ca punea diapozitive în culori (oaaaaaaaaa)).
    Ala talent pedagogic.

  14. @Voroncas

    Student ca toti ceilalti inseamna majoritatea studentilor. Majoritatea studentilor de la mine din grupa, daca vrei sa fiu si mai specifica. Si-s sigura ca asa-i si majoritatea din grupele altora, de la orice facultate.

    Iti dai seama ca nu ma leg de abilitatile lui Dragos sau de ceea ce cunoaste. Ma leg strict de felul in care s-a raportat, in postul asta, la ideea de scoala. Mi se pare iresponsabil, atat. Ca sa-l citez : “Câteva nopţi nedormite, puţină alergătură şi trece. Hai că poţi, îmi tot zic”. Asta in conditiile in care el crede in beneficiul de a fi student, l-a sustinut de multe ori.

    D-aia zic ca ceea ce-a zis cu alte ocazii vs. starea pe care mi-o lasa postul asta sunt profund contradictorii.

    Cat despre referate, nu prea ma astept sa comenteze aici cineva care, de obicei, si le ia gata fabricate. Asa ca stiu ca si voi le/le-ati muncit. 😉

  15. Săracu’ de tine…
    Ce suferinţe!
    Ce martir!

    P.S. Apropo, cum mai stă treaba cu acea chirie de spaţiu pentru 700 euro / lună pe care o fluturaţi în faţa nasului sectorului civil “verde” şi “serios”?

  16. basic instinct(s)

    @io
    🙂
    stiu foarte bine ca totul este supus timpului. ma gandeam la acele lucruri care nu iti creaza surprize atunci cand le folosesti. cum ar fi sa se arda becul la fiecare 5min sau ca motorul masinii sa se opreasca la fiecare 500m? :))))

  17. Stiu ca e greu.
    Acum un an faceam master si aveam serviciu in acelasi timp, plus alte proiecte personale…si toate cer implicare. Stiti si voi cum e.
    Iar serviciul e ucigator.Cred ca din poze puteti sa va faceti o parere:
    http://www.facebook.com/album.php?aid=32266&l=e9fd8&id=774372207

    Noptile cu 3 ore de somn devenisera o obisnuinta si imi doream mereu sa termin cate un proiect sau sa vina weekendul, dar sentimentul acela de implicare absoluta si chiar de satisfactie il aveam doar in noptile cand imi scriam proiectele pentru master si nu stiam ca venise dimineata decat cand suna ceasul la ora fixata pentru a ma trezi sa plec spre serviciu.

    Acum masterul e terminat, urmeaza doctoratul si realizez ca desi am reusit in plan profesional, as dori sa mai simt iar perioada aceea de student sau masterand, cu referate si examene, dar fara atatea responsabilitati.

    Sa aveti numai succese!

  18. am fost in aceiasi oala, dragos, pana azi, din pacate ca si acasa si aici la londra las lucrurile pe ultima clipa si chiar daca rezultatele sunt bune, examenele trecute nu pot sa nu fiu suparata pe mine ca inca fuseresc: munca, munca, citit, prieteni, expozitii, si nopti nedormite in perioada examenelor, nu recomand; din fericire aici spiritul de auto-imbarbatare si tras spite in fund functioneaza mai bine ca acasa, voi incerca sa schimb felul asta de a studia, vorbim la viitoarea sesiune

  19. Si eu regret zilele alea cand nu dormeam sa invat; Bucurenci e norocos..e la a 4-a facultatea si nici p-asat n-o termina asa ca va avea parte mereu de nopti albe studentesti. .

  20. Voi toti, care sufera de nu mai pot, daca tot muriti de dorul referatelor si al proiectelor de facultate, exista o solutie! Doar intrebati si gasim si pentru voi referate si proiecte de facut! In cazul asta nu o sa mai sufere nimeni. Macar nu va mai prefaceti amarati si dormici, nici unul dintre voi nu o sa mai vrea sa faca ceva de genul asta acum, cand a scapat de tot balamucul din facultate.

    In caz in care chiar vreti gasim orice tema pentru voi! Cine are referate de facit si la ce materii? :)))))

  21. Ce-ti mai place Bucure, ce-ti mai place….

    …..

    Satya draguta, copilul nu se aseaza, copilul se creste, iar in ceea ce priveste aglomeratia casnica in care-si desfasoara activitatea, tu ce pazesti?

Leave a Reply