Marina Sturdza

Rar mi-a fost dat să întâlnesc un destin mai spectaculos şi mai bogat.

A plecat din România pe vremea când era copil pentru a scăpa de persecuţiile la care noul regim i-ar fi supus familia. Şi-a făcut o carieră strălucită în lume, în care managementul s-a îmbinat cu televiziunea, artele plastice cu moda şi jurnalismul cu relaţiile internaţionale. A lucrat pentru UNICEF, Guvernul Canadei, a lucrat împreună cu Oscar de la Renta, a semnat în International Herald Tribune, The Globe and Mail, The Business Review.

Dar, dincolo de aceste realizări profesionale, Marina Sturdza şi-a câştigat un lung titlu nobiliar compus din participarea sa într-un număr impresionant de acţiuni caritabile.

Căci, imediat ce graniţele s-au deschis, ea s-a întors în ţară pentru ne ajuta să ne regăsim nu doar reflexele democratice, ci, mai ales, omenia.

De atunci, din 1989, face naveta Bucureşti-Londra-New York, patronând mai multe organizaţii caritabile naţionale şi internaţionale:

• „Hope and Homes for Children” (care activează în 14 ţări)
• Hospice “Casa Speranţei” – deja cunoscutul, dar, din păcate, unul dintre puţinele centre de îngrijire paliativă pentru pacienţi cu boli în stadii terminale
• „Medical Support in Romania” – organizaţie caritabilă cu baza în Marea Britanie, care furnizează echipament medical, expertiză profesională şi fonduri pentru diverse instituţii medicale din România
• Centrul de îngrijire de zi pentru copii „Sfântul Dumitru”
• FARA, (the Romanian Children Fund)

Este membră în Board-ul Fundaţiei „Pro Patrimonio”, de numele căreia se leagă conservarea şi restaurarea unora dintre cele mai importante obiective ale patrimoniului cultural şi natural din România şi membră în Board-ul Fundaţiei europene „Generation Europe”.

Toată această activitate i-a adus în 2005 o recunoaştere specială din partea Comisiei Europene, care i-a decernat premiul pentru reuşite umanitare remarcabile ale femeilor din Europa, EU’s European Women of Achievement Humanitarian Award.

Prinţesa Marina Sturdza este o femeie excepţională şi un prieten drag. Şi chiar dacă pare cetăţeanul universal prin excelenţă, ea nu este mai puţin cetăţeanul român cu care sunt foarte mândru să fiu conaţional.

A fost o mare onoare pentru mine să-i pot oferi în această seară, la Gala organizată de Avon şi revista Avantaje, premiul Femeia Anului 2008 – la categoria Implicare şi Responsabilitate Socială.

A fost o seară absolut specială, pentru că a reunit mai multe femei pe care le admir şi le preţuiesc şi care mă fac să cred că societatea românească mai are, mulţumită lor, câteva şanse.

:: Foto: The One
  1. Interesant post-ul. Sincer si spre rusinea mea nu am auzit de doamna Marina Sturdza pana acum 5 minute cand am citit pe blog-ul tau. 10 cu felicitari pentru activitatile pe care le desfasoara. Ma bucur sa citesc ca mai exista oameni care mai acorda anumite sanse societatii romanesti, asa cum ai mentionat si tu. As vrea sa spun ca aceastei doamne nu i se poate aplica vorba: a fi domn e o intamplare, a fi om e lucur mare. As vrea sa vad si eu mai multi oameni si nu numai domni si doamne. M-am saturat. Tu? Voi?

  2. nu am nimic cu doamna dar cred ca destinul ei nu este atat de spectaculos pe cat afirmi.toate realizarile sunt datorate inimii ei mari dar cred ca mare parte din timp l-a petrecut muncind la un birou.de laudat insa….

  3. alex leo serban

    dragos,

    daca o mai vezi, transmite-i si salutarile mele te rog: am vazut-o asta-toamna trecind pe str., dar eu eram la o terasa cu cineva si nu m-am mai dus s-o opresc.

  4. Adu-ne mai des aminte ca exista oameni ca doamna Marina Sturdza, altfel uitam sa mai speram ca intr-o zi va fi altfel! Adica fara ignorantii care se afla la orice pas, in orice directie ai apuca-o. Chiar si pe acest blog, vezi mai sus postarea lui Razvan.

  5. Aşa-mi place că de fiecare dată când intru la tine pe blog citesc ceva interesant despre persoane mai puţin cunoscute publicului, care au făcut lucruri remarcabile şi care te fac să fii mândru că eşti român…

    Mulţam!

  6. am baut o cafea in new york, pe 5 av, cu doamna marina sturdza. este, intr-adevar, o femeie de o eleganta desavarsita si cu o iubire pentru viata extraordinara. la vremea respectiva cred ca eram prea pustoaica, pentru ca m-am simtit oarecum coplesita de tot ceea ce imi spunea si de ce planuri avea pentru romania, incat nu am reusit ulterior sa innodam un proiect concret impreuna. dar sunt convinsa ca ni se vor mai intersecta drumurile.

  7. Multumim, este a doua oara cand te intersectezi cu noi, adica Avon “the company for women and…a few good men” cum ne place noua sa spunem, tu esti unul dintre acestia, care sprijina initiativele noastre de CSR – campania de lupta impotriva cancerului la san si campania impotriva violentei domestice. Mi-ar fi placut sa-ti spun direct, adaugand gestica pentru a ilustra ca iti foarte multumesc intr-adevar, dar n-am gasit ragazul si nici contextul. Am fost intrebata de ce am dedicat aceasta seara Avon si Avantaje femeilor obisnuite, care fac lucruri neobisnuite de care afla prea putina lume, asa cum e si cazul d-nei Sturdza, de care nu multi au auzit pana la acest eveniment, nemaipomenind femeile cu adevarat “obisnuite” care sunt capabile de gesturi largi cu promovari inguste. Simplu, pentru ca Avon “is the company for women”, pentru toate femeile si mai ales pentru femeile care sunt frumoase in interior. Cosmeticele noastre nu mascheaza, ci potenteaza. Multumim inca o data pentru ajutor.

  8. Elisabeth Hermina Hirsch

    Stimata Doamna Sturdza,

    Va suntem profund recunoscatori pentru tot efortul depus de Dvs. pentru a aduce bucurie si alinare celor aflati in suferinta.
    Cu o enorma dezamagire, am aflat de ceea ce vi s-a intamplat in Bucuresti. Sper ca sunteti sanatoasa si ca nu v-ati pierdut forta si motivatia de a lupta pentru cei care se bazeaza si au nevoie de Dvs. pentru a putea supravietui de la o zi la alta.

    Cu stima, H.H.

  9. Elisabeth Hermina Hirsch

    Stimata Doamna Sturdza,

    Va suntem profund recunoscatori pentru tot efortul depus de Dvs. pentru a aduce bucurie si alinare celor aflati in suferinta.
    Cu o enorma dezamagire, am aflat de ceea ce vi s-a intamplat in Bucuresti. Sper ca sunteti sanatoasa si ca nu v-ati pierdut forta si motivatia de a lupta pentru cei care se bazeaza si au nevoie de Dvs. pentru a putea supravietui de la o zi la alta.

    Cu stima, H.H.

  10. Povestea vietii mele :Pana sa ma imbolnavesc eram foarte bucuroasa ,eu nu m-ai stiu sa rad ,voi asteptati sa vina craciunul cu bucurie.Eu il astept cu tristete,cu spaima.Toti primesc cadouri ,au pentru ce sa fie veseli.Eu nu mai stiu sa rad,sunt trista,sunt plansa ,toti primesc cadouri si rad ,eu n-am de ce sa rad,si chiar nu m-ai stiu sa rad.De cand m-am imbolnavit m-am inchis in mine.Cand eram mica catam in fiecare seara,dar nu m-ai sa cant,m-am inchis in mine.Craciunul nu -mi aduce bucuri ci tristete.

  11. Am un ziar din 6.2. 1934 Cairo cu vizita printeselor Sturdza in Egipt,de asemenea am poze cu printesele in Franta,masina 400 Bc.Daca e cineva interesat.

Leave a Reply