Bravos, naţiune! Halal să-ţi fie…

JN a venit ieri cu o propunere stupidă şi inutilă: revenirea în administraţie la folosirea denumirii “ţigan” în loc de “rom”. Prostia în sine ar fi benignă, dacă n-ar fi pe prima pagină.

Dar motivaţia ei vine direct din anticamera fascismului: confuzia rom/român trebuie eliminată grabnic pentru că nu e drept să sufere toţi românii pentru crimele pe care le comit nişte etnici romi în Italia.

Nu, drept e să sufere toţi romii, pare să creadă autoarea articolului, şi, împreună cu ea, nenumăraţii comentatori ai articolului, bravi apărători ai neamului românesc, care dovedesc, odată în plus, că nu suntem cu nimic mai prejos de xenofobii şi rasiştii din Peninsulă.

Am semnat un drept la replică redactat de Alianţa Civică a Romilor din România şi trimis de mai multe organizaţii civice lui Marius Tucă. Îl reiau aici:

Stimate domnule redactor-şef,

Am luat cunostinţa din ediţia de ieri, 2 martie a.c., despre o iniţiativă legislativă a cotidianulului Jurnalul Naţional. Este lăudabil atunci când mass media se implică în campanii publice menite să îmbunătăţească lacunele existente în societatea noastră. Este o dovadă de implicare totală atunci când un cotidian iniţiază un proiect legislativ care va îmbunătăţi, bunăoară, viaţa a aproximativ 21 de milioane de cetăţeni români, cu naţionalităţi dintre cele  mai diverse, 19 mai exact, câte sunt recunoscute prin Constituţia României.

Profităm de acest prilej să precizăm că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României (art. 6) şi ale Convenţiei Cadru privind protecţia minorităţilor naţionale a Consiliului Europei (art.3), România recunoaşte dreptul la identitate al persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Practica monitorizării aplicării Convenţiei cadru de către Comitetul Consultativ arată fără echivoc faptul că minorităţile au dreptul să solicite autorităţilor dreptul de a le fi recunoscută denumirea pe care o doresc.

Inutil să menţionăm că prevederile unei legi nu pot “bate”, ca forţă juridică, prevederile constituţionale sau pe cele ale unor tratate internaţionale la care un stat este semnatar. Ori să amintim faptul că, într-un regim democratic autentic, un astfel de proiect legislativ nu ar primi aviz de constituţionalitate din partea Consiliului Legislativ, în eventualitatea în care s-ar strecura pe culoarele Parlamentului.

Există numeroase argumente de ordin ştiinţific, istoric şi lingvistic pentru susţinerea denominaţiei “rom” ca fiind cea corectă. În limba romani cuvântul “ţigan” nu există. Termenul ţigan nu a reprezentat niciodata autoidentificarea în limba romani a etniei romilor, ci este un exonim profund peiorativ folosit de mulţi neromi, cu scop de insultă. Termenul “ţigan” este, din perspectiva romilor, echivalentul unor termeni dispreţuitori folosiţi de publicul larg, însă nu la fel de vocal, cum ar fi “bozgor”, “jidan”, “broscar”, “poponar”, “muiere/fătucă/păsărică” ş.a. Este comun acceptat că  minoritarii maghiari, evrei, italieni, gay ori femeile nu se identifică cu denominaţiile profund jignitoare folosite de o anumită parte a populaţiei. Termenul “ţigan” este uneori folosit, din nefericire şi de unii romi, în special de cei nevorbitori de limbă romani, din necunoaştere, dar şi de unii romi vorbitori de romani, ca o formă de captatio benevolentiae, spre a mulţumi (citiţi a nu deranja) interlocutorul nerom.

Memoria colectivă a generaţiilor adulte de romi (atrocităţile Holocaustului, deportările în Transnistria şi pogromurile îndreptate împotriva romilor în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, cuplate cu stigmatul social şi marginalizarea, adâncite în perioada comunistă), i-a determinat pe aceştia, în lupta pentru supravieţuire, să internalizeze stigma şi să accepte resemnaţi un etnonim impus de populaţia majoritară.

Faptul că autoarea nu s-a documentat îndeajuns atunci când a redactat materialul, necăutând şi argumente lingvistice – atât de dragi oricărui om de litere -, mărginindu-se la asamblarea unor citate, nu îi este imputabil în totalitate. O astfel de abordare reprezintă rezultatul cel mai durabil al politicii asimilaţioniste forţate pusă în aplicare de regimul comunist în aproape jumătate de secol, prin care minorităţii rome i-a fost interzisă folosirea limbii şi i s-a negat existenţa (prin simplă ignorare sau “diluarea” în sintagma “minorităţile conlocuitoare”).

E de la sine înţeles de ce în mentalul colectiv al populaţiei României – şi, implicit, şi al jurnalistei -, s-a înrădăcinat adânc şi “natural” faptul că ţiganul nu are cum să se numească altfel decât ţigan. Este rezultatul lipsei de expunere la diversitate a populaţiei şi a fost alimentată ideologic în mod constant de eficienta maşină de propagandă comunistă, populaţie care “cunoaşte” doar o faţetă a realităţii în care trăieşte, atunci când se raportează la alteritate. Este, de altfel, şi “rodul” politicii de “promovare” a diversităţii culturale şi a multiculturalismului din ţara noastră în aproape 20 de ani de ucenicie într-ale democraţiei.

Iniţiativa legislativă promovată de Jurnalul Naţional, nu poate fi interpretată decât prin prisma unui demers jurnalistic de o calitate îndoielnică, redactată cel mai probabil în grabă, pentru a prinde închiderea ediţiei, pentru ca refuzăm cu tărie să credem că Jurnalul Naţional şi trustul de presă “Intact” au abdicat de la principiile deontologiei profesionale, lăsându-se pradă partizanatului politic, ori încercând, în goana după audienţă/tiraj, cu falsa premisă că oferă “poporului” ceea ce ar dori să audă – asocierea etniei cu fenomenul infracţional, folosită cu apetenţă de mass media în ultimii ani. Drept mărturie stau comentariile rasiste şi homofobe şi idolatrizarea criminalilor de razboi care se înmulţesc ceas de ceas pe forumul www.jurnalul.ro, de la publicarea “propunerii” Jurnalului Naţional a unui “banal” proiect legislativ, care va contribui, de bună seamă, la rezolvarea marilor probleme ale naţiunii şi a relaţiilor bilaterale ale României cu statele europene.

Refuzăm să-i credem pe cei care afirmă că jurnaliştii profesionişi pot cădea în capcana politicienilor interesaţi de alimentarea în spaţiul public a unor atitudini intolerante împotriva minorităţilor de orice fel şi de promovarea principiului inegalităţii.

Organizaţiile membre ale Coaliţiei Anti-Discriminare şi susţinătorii acestui demers, invită instituţiile mass media la responsabilitate şi profesionalism în reflectarea subiectelor de presă care pot amplifica fenomenele de intoleranţă în societatea noastră.

De asemenea, organizaţiile semnatare încurajează instituţiile mass media să deruleze campanii de promovare a multiculturalismului şi recuperarea istoriei recente, în beneficiul întregii societăţi.

  1. Este o propunere stupida dar utila. Utila xenofobiei, a gandirii simpliste si paguboase prin care unii prefera sa dea vina pe altii decat sa-si asume propriile greseli si defecte. Si bine spus :”nu suntem cu nimic mai prejos de xenofobii şi rasiştii din Peninsulă.”

  2. helpthegrass

    Cu tot respectul si consideratia nu inteleg legatura dintre tigani si bautura alcoolica din trestie de zahar.
    Grafia oficiala este RROM, daca te referi la un etnic pe care popular il numim tigan.
    Este doar o paranteza, o bagare in seama, tema nefiind una de interes pentru mine.
    Imi place sa iti citesc blogul si o voi face in continuare.
    O zi buna.

  3. ce trist articol. suntem asa de incordati in negarea faptului ca am fi un popor de violatori si hoti, incat ne scapa din vedere ca violam si furam cu creionul pe hartie in prime-time.
    pe mine m-a socat insa bannerul pe care l-au produs in laboratoarele de arta vizuala (c)JN. pare un trailer de la ‘episode 3 – attack of the rroms’. prostie epocala, dar marketing bine targetat totusi.

  4. De ce ar fi diferiti tiganii din Romania de cei din Basarabia sau Franta? Stim cu totii ca sunt peste tot, nu doar in Romania. De ce in romania s-ar numi altfel? De ce ar fi asa o mare discriminare, din moment ce au alt stil de viata si alte obiceiuri? De ce ar fi atat de tragic sa se numeasca tigani asa cum li s-a spus dintodeauna? De ce ne-am ascunde dupa colt si i-am vorbi urat, din moment ce suntem impotriva comportamentului lor? Acceptam pe oricine atata timp cat au un sens si au un comportament civilizat, nu? Poate sa se numeasca in orice fel, tot aia sunt.

  5. Eu nu cred ca denumirea rrom/roman se confunda afara.Am vazut destule reportaje pe televiziuni italiene sau din UK unde se spune clar fie gipsy fie zingaro. E mai usor sa incerci sa te descotorosesti de ceva decat sa-ti asumi niste responsabilitati.
    Revenind la rrom/tigan, cred ca marea majoritate spun despre ei ca sunt tigani, in nici un caz rromi. Initiativa de schimbare a denumirii insa ar trebui sa fie a lor a tiganilor

  6. prefer să se revină la denumirea Ţigan.
    şi ştiu şi ţigani care sunt de acord, şi nu se simt insultaţi absolut deloc. “perspectiva romilor” te asigur că e cu totul alta.

  7. u’re missing the point. discutia nu e daca sa se numeasca tigani, girafe sau hobbiti. motivatia din spatele initiativei este cel putin bolnavicioasa.
    pornind de la asta, prevad un major brakethrough in medicina in momentul in care vom redenumi cancerul in “flori de mai” si ne vom preface ca s-a vindecat de la sine. come on..

  8. basic instinc(s)

    ce si cum despre tigani… pardon, rromi. sa zici ca nu sunt romani si ca de fapt vin din alta galaxie e chiar aiurea. si daca este scris in constitutie nu te crede nimeni. sincer, termenul tigan imi sugereaza o lume a parte cu bune si rele. de la ghiul, fuste largi, cozi impletite, coviltir si pana la cutitul scos la manie. pentru rrom trebuie intai sa deschid un dictionar si sa ma gandesc din ce organizatie or face parte 🙂

  9. Domnule Bucurenci,

    Citesc de ceva vreme blogul dvs, si chiar imi facea placere. Din pacate, incepand de astazi, voi renunta sa fac acest lucru.
    Atitudinea dvs. fata de tigani (nu, nu romi, ci tigani) este jignitoare pentru mine, ca roman.

    Peste tot in lume ei se numesc gipsy…adica tigani. Toata Europa ne blama ca nu respectam drepturile lor. Acum, dupa ce s-au deschis frontierele…vad si ei cum e. Meseriile lor? Cersetori, hoti, violatori…
    In sfarsit, Bucurestiul e mai sigur. De ce? Nu pentru ca ar fi facut ceva minunata noastra politie. Doar pentru ca eu plecat tiganii la plimbare in lume.
    Umblati prin oras, domnule Bucurenci. Mergeti in centrul vechi. Sa vedeti casele abuziv ocupate de ei…si cum iti e frica sa treci pe langa ei.

    Sa fiu sincer….sunt extrem de dezamagita de atitudinea dvs. Drept pentru care…v-ati pierdut un cititor…si un potential sustinator al proiectelor dvs (chiar vroiam sa particip ca voluntar, tocmai pentru ca imi placea ce citesc aici).

  10. @Daniela: 2 critici la adresa comentariului dumneavoastra

    1. Democratia este acceptarea alteritatii celuilalt si capacitatea de a lupta pentru dreptul lui la alteritate chiar daca nu iti place felul in care el este diferit. O societate care nu reuseste sa gestioneze democratic fie si numai o fateta minora a vietii sale, se cheama ca nu este democratica. Daca alege sa reactioneze nedemocratic, trebuie sa se pregateasca pentru invazia nedemocraticului in oricare alt aspect al vietii cetatii.

    2. Voluntariatul dumneavoastra se bazeaza pe faptul ca va place cum scrie Dragos? Si daca de miine Vadim isi deschide blog si scrie frumos va oferiti sa luati sabia in mina si sa plecati spre Covasna? Voluntariatul nu pleaca cumva de la convingerea puternic interiorizata ca merita sa ne sacrificam parte din timp/confort/resurse in scopuri care ne privesc de cele mai multe ori doar tangential?

    Domnule Bucurenci, sa stiti ca citesc si eu de mult timp blogul domniei voastre dar daca o mai lasati pe doamna Daniela sa mai comenteze eu, sa stiti, nu o sa va mai citesc niciodata. Si o sa le spun si prietenilor mei sa nu va mai citeasca 🙂

  11. @aiureantramvai

    2. Voluntariatul meu se referea la proiectele promovate de dl.
    Bucurenci. Stati linistit, particip voluntar la multe alte proiecte, mult inainte sa fie la moda.
    Nici o grija, nu o sa mai citesc eu acest blog (asta presupunand ca va aparea comentariul 😉 )

    1. Eu accept drepturile altcuiva cata vreme nu le altereaza pe ale mele. Si presupun ca la asta se refera democratia. Dar asta e Romania, fiecare interpreteaza cum doreste. Adica, mai concret, e democratie, pot sa iti dau in cap, nu?

    Dar…dupa cum spune si nick-ul dvs…ati comentat chiar aiurea in tramvai… 🙂

  12. Daniela, comentariile dumitale sunt o colecţie din cele mai răspândite clişee pe care tot burghezul le debitează despre ţigani în soţietate. Nu e o colecţie exhaustivă: lipseşte ăla cu “eu aş pune mitraliera pe ei”.

  13. @Daniela – total de acord cu tine.

    Imi pare rau sa vad ca si un om ca Bucurenci care ar trebui sa aiba niste cunostinte de baza despre comunicare/marketing se lasa manipulat ca o mica oaie de rand. Si aici ma refer la o banala campanie de rebranding, cu o intentie clara de a parazita brandul de “roman”.

    La fel ca si produsele Abidas, dupa Adidas. Si daca asta se face la o scara foarte mare si este comunicat puternic, ajung multe persoane sa nu mai faca deosebirea intre brandul initial si cel parazit.

  14. @Daniela Democratia nu se refera doar la situatiile in care iti convine libertatea celuilalt. Este un set de reguli ale jocului care ofera libertati egale si sanse egale tuturor. Iar atunci cind o parte din oameni (minoritate luata ca grup sau individualitati separate) incalca acest set de reguli raspunsul ramine tot democratic. Majoritatea isi bate capul si vine cu o solutie prin care drepturile si libertatile unanim acceptate sint pastrate dar prin care se incearca corectarea situatiei (educatie, penalizare a infractiunilor, etc.).

    O atitudine definitiv nedemocratica este etichetarea unei grupari si asocierea in masa cu un comportament oarecare. Si asta nu pentru ca ar fi politically incorect ci pentru ca anuleaza principial prezumtia de nevinovatie. Stiu ca suna complicat si greu de instrumentat, ca face solutiile greu de gasit si inca si mai greu de aplicat dar exact asta este baza democratiei. Renuntam la ea, renuntam la democratie. Este exact motivul pentru care solutiile radicale si rapide sint mai usor de implementat intr’o dictatura luminata.

    Sa nu uitam, in 1989 eram o tara inapoiata, cu o mentalitate a muncii cumplita, lipsiti de orice reflex civic, la o distanta intergalactica de tarile vestului european. Cu toate astea, ne’au primit, ne’au dat o sansa, ne’au lasat incet, incet sa calatorim pe la ei, ne’au admis in Comunitate si apoi in Uniune. Acesta a fost un exercitiu cu adevarat democratic. Si’au asumat un risc, au definit o cale si o metoda de a ne ajuta sa ne corectam si, cumva, au reusit. Acum e rindul nostru.

    Sincer, sper sa vedeti legatura dintre cele doua situatii, sa va reevaluati pozitia fata de minoritatea rroma si sa reveniti pe blogul lui Dragos.

    P.S. Dupa ce cititi acest comentariu o sa va rog sa va mai ginditi dintr’o perspectiva mai larga la intrebarea pe care mi’ati pus’o: “Adica, mai concret, e democratie, pot sa iti dau in cap, nu?”. Exista o sansa nenula sa considerati in noul context ca nu avea ce cauta acolo.

  15. @aiureantramvai

    Era o intrebare retorica intrebarea mea. Si se referea la atitudinea acestor minoritari.
    In primul rand, ei sunt cetateni ai acestei tari. Accept sa ma refer la ei ca minoritari atunci cand vorbim de traditii, obiceiuri, etc si sa le respect aceste traditii.
    Altfel, sunt cetateni ai acestei tari si ai acestei Europe, si sunt obligati sa respecte aceleasi legi ca si noi.
    Din pacate, se pare ca legile sunt facute pentru altii si nu pentru ei.
    O sa imi spuneti ca generalizez, si ca acuz o intreaga minoritate pentru faptele unora. Insa, nu sunt fapte izolate. Vorbim de incidente frecvente, violente, crime, omoruri.
    Am un prieten caruia i s-a luat portofelul in centrul vechi sub amenintarea cutitului. Greseala lui? Era beat si singur in miez de noapte, in centrul orasului Bucuresti, capitala europeana.
    O alta persoana care a inceput sa faca galagie in autobuz pentru ca i se fura portofelul a fost umpluta in sange in bataie de membri ai acestei minoritati.
    A trebuit sa merg pe alta strada intr-o zi pentru ca vecinii mei tigani au hotarat sa faca nunta in strada.
    Alta familie: fiind scosi dintr-o casa ilegal ocupata, si-au lasat lucrurile in strada cateva zile. Dupa aceea, cand treceau pe strada la cateva zile, aruncau cu pietre in geamurile casei respective.
    Am nenumarate exemple de fapte reprobabile.
    Avem atatea minoritati in tara. De ce numai tiganii ies in evidenta cu aceste fapte reprobabile?
    Iesiti din globul dvs. de cristal, din teorie, si mergeti in strada. O sa vedeti toate aceste situatii prezentate de mine si multe altele.
    Si atunci veti intelege de ce sunt dezamagita de actiunea dlui. Bucurenci.

  16. Nu mă surprinde inițiativa de linșare a jurnalistei și aștept ziua în care așa ceva m-ar surprinde, ca atare mă bucur că ați pus articolul cu pricina în lumina pe care o merită. Nu știu alții cum sunt, dar eu sunt fascinată de rromii de pe stradă, de limbajul lor, de felul în care își poartă fustele, de istoria lor, de găselnița cu egiptenii creștinați pe care au folosit-o ca să pătrundă în toată Europa. Prefer termenul de țigan pentru că nu-l găsesc jignitor și îmi e drag, dar, ținând cont de ce stă în spatele lui, nu pot să-l susțin.
    Mi-ar plăcea ca oamenii de genul ăsta, care-și reneagă rromii, să-și ducă până la capăt argumentele ca să vada unde ajung – la crimă. Cu ce obraz pot încuraja asta? Nu fac decat să trimită un val de agresivitate care ignoră orice soluție și încercare de împăcare, oricât de relativă ar fi ea, cu societatea noastră. Dupa împăcare ar urma și soluțiile reale și proiectele constructive.

  17. Mesajul ala, dreptul la replica, este un mare rahat. Intreaga argumentatie pleaca de la o premisa falsa si cu iz de “sa-i luam nitel la misto (sic!) pe romani”. Pai mai concetatenilor de alta etnie, cand vorbim romaneste folosim termeni romanesti (daca-i avem iar in cazul de fata avem cu siguranta), de unde pana unde trebuie sa folosim, cand vorbim de voi, doar cuvinte din limba romani? Cuvintele pot coexista in dictionar dar de ce trebuie sa ne faceti, pe toti romanii, vorbitori de romani (cel putin odata pe zi, de regula seara dupa emisiunile de stiri) cu forta? De ce? De ce trebuie ca in actele oficiale, sa introducem ici si colo cuvinte neromanesti, doar pentru ca asa vreti voi?

  18. @Daniela Buna doamna, din fericire nu locuiesc in nici un glob de cristal. Am copilarit in cartierul cel mai tiganesc din Braila, impreuna cu puii de tigan. Am locuit in Bucuresti, pe rind, in Ferentari, Piata Sudului, in spatele Garii Obor. Citiva colegi de servici si multi muncitori din santierul unde lucrez acum sint la rindul lor tigani.

    La fel ca si dumneavoastra, sint excedat de prostie, infractionalitate, nesimtire, lene, jeg. Cu toate astea nu sint de acord cu felul dumneavoastra de a pune problema. Il consider ingust si fara perspectiva. Si, mai ales, nedemocratic. Faptul ca o parte din cei care fac parte din etnia rroma sint infractori (ar putea fi chiar toti, pozitia mea ar fi aceeasi) este nu doar din vina lor. Dupa umila mea parere vina este mai mare de partea politiei care nu isi face treaba, de partea noastra pentru ca tremuram de frica si nu indraznim sa luam atitudine, ca nu incercam sa iesim din indignarea noastra sterila pentru a’i intelege si a ne adapta.

    O sa va impartasesc acum din putina mea experienta cu tiganii. Faptul ca m’am jucat cu ei, ca am mincat la masa lor, ca am invatat cu ei in clasa, ca ne’am batut si ne’am impacat cred ca imi da putin de drept. Acei tigani despre care vorbiti sint, multi dintre ei, exact ca niste copii care nu au fost niciodata pedepsiti de parintii lor, carora nu li s’a interzis nimic. Ei pur si simplu nu stiu cum este sa te controlezi. Daca vrem sa evitam fuste in cap si pietre in geam ar trebui sa incepem sa ne gindim la o metoda prin care sa ii informam, pe limba lor, ca ceea ce fac nu este bine si ca la repetarea gestului vor fi sanctionati.

    Stiu ca o tin gaia matu’ dar unica solutie democratic acceptabila este sa tratam aceste iesiri insuportabile, ilegale si imorale individual. Legea, in democratie, este egala pentru toti. Asta este un principiu si renuntarea la principii este fatala in cazul democratiei, singurul sistem, de altfel, sensibil la astfel de derapaje.

    In incheiere, o sa va recomand sa va retrageti din cind in cind intr’un glob de cristal, turn de fildes sau ce aveti la indemina si sa va intoarceti convingerile pe toate partile, sa le criticati si sa le demontati. S’ar putea sa aveti surpriza ca unele dintre ele nu stau in picioare nici macar in fata intrebarilor dumneavoastra. Pentru ca democratie, libertate si acceptarea alteritatii nu pot exista in afara unei stari dilematice permanente si sanatoase.

  19. demersul tau este unul care se bazeaza pe premise false, ce-i drept induse astfel de textul JN. numele etniei RROME produce confuzie fiind asemenator cu numele natiunii ROMANE, iar dreptul la identitate nationala este indiscutabil. rromilor nu trebuia sa li se permita sa isi aleaga un nume care produce confuzie, fiind asemanator cu un alt nume deja existent, asadar acesta este motivul pentru care putem cere modificarea, nu altul. faptul ca rromii sunt hoti sau nu este irelevant pt discutie. nu si pt jurnalistii, care oricum nu cauta rezolvari ale situatiilor, ci doar scandal.

  20. Demersul respectiv nu este decat o punere la loc a unei situatii ridicole.Vad ca sunt destui care s-au trezit acum sa critice ….unde erau ai atunci cand a inceput magaria asta?Unde erau ei cand tigani ca Iliescu,Vacaroiu sau Nastase imbolditi de la spate de rudele lor cu ghiul au fost parte a acestei aberatii?Inca de atunci se stia clar ca scopul schimbarii numelui de tigani in rromi este clar de a se confunda cu romanii…si acum daca unii vor sa indrepte si ei ceva in tara asta pe care s-au cacat toti ii numiti xenofobi?

  21. @ Daniela
    daca dragos sterge postul si scrie altul in care matura pe jos cu nenorocitii astia de tigani infractori si violatori, il iertati? ii veti mai citi vreodata blogul?
    eu ma-ntreb, in alta ordine de idei, cam la ce foloseste aceasta titulatura (rrom) cand ea nu e decat una paralela. spunem rrom in presa si tigan acasa. iar desteptii astia cu initiativa isi inchipuie ca pot sa reglementeze confundarea rromilor cu a romanilor printr-o norma lingvistica ad hoc? ma duc la munte sa-mi gasesc o pestera draguta…

  22. basic instinc(s)

    @serban
    bine zis!!
    doar 3 explicatii pentru atractia fatala
    ca sa construiesti (cu stil) ai nevoie de idei, vointa, personalitate.
    ca sa cultivi binele trebuie sa ii apartii intai. permanenta in urat nu este mai confortabila (desi pare!!), dar este mai la indemana.
    paradoxal dorinta de disociere vine din partea unei alte minoritati 🙂 ca doar majoritatea s-au infratit deja cu tiganii/rromii. ca formula aleasa ca rezolvare e indoielnica este deja altceva.

  23. @whiteman

    Momentan este singurul post pe care il mai citesc, pentru ca apar astfel de intrebari care imi sunt adresate si mi se pare politicos sa raspund.

    Nu am nevoie sa ii atace. Nu am nevoie sa mature cu ei pe jos. Dar aceasta atitudine impotriva asa-zis discriminarii mi se pare dezamagitoare.
    Nu mi se pare normal ca o intreaga natiune sa sufere din cauza unei minoritati.

    Nu, nu am sa mai citesc acest blog. Domnul Bucurenci poate rezista insa cu siguranta si fara mine. Dar dansul face parte din acea categorie de intelectuali care contribuie la formarea unor opinii, pareri. De aceea mi se pare cu atat mai grav. Iar singurul mod de a riposta in astfel de situatii este de a nu mai citi.

    Va multumesc pentru intrebari si raspunsuri. E clar ca fiecare are experientele lui, pozitive sau negative, fiecare are parerile lui. Eu nu am incercat sa va schimb parerile, si nici eu nu mi le voi schimba pe-ale mele. Am considerat insa necesar sa imi exprim parerea fata de acest post.
    Nu voi mai reveni pe acest blog, asa ca nu mai au rost alte intrebari sau raspunsuri.

  24. in sfarsit niste oameni cu capul limpede. parca toata natiunea a luat-o razna. ce usor e sa dam cu piatra intr-o etnie in loc sa-i constrangem pe politicieni sa gaseasca solutii, sa se rezolve problema analfabetismului, sa se gaseasca locuri de munca pt tigani (in afara de maturatori ai strazii) si sa fie informati si ajutati.
    campania asta ma dezgusta si sunt fericita ca dumneavoastra, domnule Bucurenci, ati inteles ca nu este vorba doar de o schimbare de apelativ in aceasta initiativa.
    un copil nascut intr-o familie de tigani nu are nicio sansa sa reuseasca in viata, sa isi depaseasca parintii, destinul sau este deja trasat, asta se cheama determinism social. dar este mai usor sa dam toata vina pe ei decat sa vedem ce este de facut pt ei!
    felicitari din toata inima pt pozitia luata de dvs! poate ca ati pierdut niste cititori, dar astazi ati castigat macar unul! deja va admiram de cand l-ati sustinut pe Eliade in campania pt alegerea celui mai mare roman!

  25. basic instinc(s)

    postarea lui Serban a disparut 🙂 Probabil tine mai mult de frumusetea tehnologiei care te lasa cand nu te astepti si mai putin de discriminarea/eliminarea opiniilor care deranjeaza cu adevarat.
    Dat fiind ca Dragos e in convalescenta trecem cu vederea :))
    Insanatosire grabnica!!!

  26. dragos, ai face poate bine sa deschizi o sectiune pe blog in care sa tii un curs elementar de logica. sa invete tot omul ca da, din faptul ca un apelativ este confundat cu altul decurge ca imaginea unora dintre ‘apelati’ are de suferit. dar daca adaugam la asta ca imaginea este intr-adevar proasta, nu inseamna ca din cauza confundarii apelativelor se-ntampla asta. e una din cele mai dese erori pe care le observ de multe vreme in logica de strada, bucuria politicienilor isteti.

  27. Problema este mult mai complexa, nu cred ca “numele” este problema, cred ca “pisica moarta” este in curtea celor care se plang aiurea de romi, daca au o problema cu ei ca fac ilegalitati sa ii bage unde le este locul in tarile unde au comis ce au comis, daca nu au loc sa ii mai bage acolo, sa construiasca pe banii Comunitatii Europene puscarii noi pana ii linistesc, mi se pare FOARTE NORMAL ca daca ne-au luat jumate din forta de munca de calitate din RO sa isi ia si jumate din problemele cu infractiunile, nu numai profiturile.
    Este ca si cum italienii sau ma rog, tarile care se plang vor doar miezul, ei bine, nu se poate fara coaja!

  28. O noua tampenie marca Jurnalul National. Si ca orice tampenie iesita din curtea voiculesciana, este si de un populism gretos.
    Cei care plang de mila caselor nationalizate ocupate cu japca sa afle ca PeCe-ul securistului a promovat legea prin care vechile imobile raman la chiriasii abuzivi, in detrimentul proprietarilor de drept.
    Salariatii de la Jurnalul – ca altfel nu pot sa le zic – sustin ca termenul “tigan” nu are conotatie peiorativa. Eu sunt curios daca in aceasta chestiune au consultat-o si pe Andreea Pana, colega lor de trust. Hai ca stiti care – “tiganca imputita”.

  29. Cristian (altul)

    De obicei mă enervează campaniile inițiate de JN, dar de data asta sunt de acord cu ea. Iar dacă țigan nu e un cuvânt suficient de bun pentru ei, atunci să le zicem “bibistrocei” 🙂
    Stau și mă întreb unde erau deontologii lu’ pește atunci când Cioroianu’ propusese să luăm o bucată de deșert unde să-i trimitem toți infractorii care ne fac de râs. Nu cumva strigau în gura mare că e ceva discriminatoriu și de genul Auschwitz-ului, deși era vorba doar de infractori?
    Am văzut că sunt unii care au sărit sus și tare cu argumentul că trăim într-o societate democratică șamd. Păi atunci să supunem la vot. Oare ce ar ieși? 🙂 Plus că limba era parcă un organ viu în continuă evoluție. Degeaba vine Academia cu nșpe mii de reguli dacă majoritatea vorbește altfel. În cele din urmă regulile alea vor ține cont de ce se întâmplă în stradă.
    În ceea ce privește confuzia, poate că se exagerează un pic, dar de ce să ne complicăm și să ne batem cuie în talpă? Și că tot veni vorba de confuzie, cum se face că unii (nu știu numărul) țiganii se bat cu pumnu-n piept în străinatate că ei sunt români?
    Dragoș, cum crezi oare că se simt victimele țiganilor atunci când pe lângă faptul că nu li se face dreptate (deh, e mai greu cu aplicarea legilor în România), mai sunt și obligați să le zică “rromi” în loc de “țigani”? Pentru persoanele alea de ce nu se face nimic? Aaaa stai că nu mai dă la fel de bine. În loc să stea să-i educe pe români, toate asociațiile alea mai bine i-ar educa pe țigani. Să nu mai facă atâția copii, să nu mai dea muzica tare, să nu se mai bată atâta între ei și nu numai ca după aia să umple spitalele și să fie tratați pe banii mei.

    @Cristian: și pe mine m-a scos din sărite ideea aia PCRistă cu casele naționalizate, dar hai să nu amestecăm lucrurile.

    P.S.: constat că subiectul a prins la unele fătuci, nu glumă. Îmi cer scuze pentru cuvântul colorat, dar am vrut să fiu în spiritul articolului 😀

  30. Domnule Bucurenci pana mai ieri va urmaream interventile publice cu un interes crescut, astazi, vazand initiativa dumneavoastra, sau participarea la aceasta campanie, ridicola, ma intreb daca sunteti domninat de bune intentii sau doar de un terbibilism, tarziu, ce va impune sa iesiti in evidenta prin orice mijloc.
    Eu ma consider unul dintre cei mai toleranti si nerasisti oameni existenti din aceasta tara, si consider ca drepturile oricarui om, trebuie tratate si respectate in mod egal.
    Dar unde este dreptul meu la recunoastre(corecta), etnica, in momentul in care o minoritatea in mod absurd preia o denumire aproape identica cu a me?!?!.” Da, corect, din punctul Dumneavoastra de vedere totul trebuie sa fie verde! Laudabila dorinta de a impaduri pamantul, insa nu inteleg de ce vreti sa plantati copaci in padure.”
    Pana unde ne putem intinde cu interpretarea drepturilor omului? Probabil pana in zona in care criminalii vor preda drept, necrofilii vor face autopsi, zofilii se vor ocupa de animale, sadicii vor fi doctori, alcolicii soferi, pedofilii vor fi profesori si educatori, atunci satisfactia va fi atat de mare incat ne vom ruga si bucura la momentul apasarii butonului rosu din Rusia sau America .
    Toate lucrurile trebuie sa aiba o limita si ma asteptam ca Dumneavoastra mai mult decat altii sa intelegeti asta. Se pare insa ca ati picat intr-un absurd total, in care simpla noastra realitate capata culori diverse, pe un fundal de musica hindu, lasand usor sa pluteasca gandurile printr-un fum gros de inslaciune.
    Pe final eu propun ca romanii care formeaza minoritati in Anglia, Franta, America, Germania, Ungaria, Italia sa tereaca la numele de ENGLI, FRANCI, AMERICI, SCOTI, MAGY, GERRMNII, ITALI, ca numele de roman a devenit sinonim cu om superficial,hot, necivilizat, bandit sa. E dreptul lor ! Nu ???

  31. în primul rând vreau să-ţi spun că, concluziile tale sunt cam vagi sau lipsesc complet. de unde ţi-a venit ideea să judeci prpunerea Jurnalului Naţional atâta vreme cât tu nu vii cu alta mai bună pentru a nu fi numit sau băgat în aceeaşi oală cu minoritatea ţiganilor? am mai întâlnit oameni ca tine care habar nu au pe ce lume mai trăiesc dar vreau să-ţi spun că ar fi culmea să fim toţi la fel. numai bine!

Leave a Reply