Conflictul de interese e o noţiune foarte elastică. Ochiometric vorbind, cu cât e mai citit intelectualul, cu atât e mai subţire conceptul şi, cu siguranţă, nu-l priveşte taman pe el.
Se face frecvent confuzie între abuz şi conflictul de interese. Eu cred că abuz este atunci când, luând decizii care ar trebui să urmărească interesul unui grup, iei decizii care favorizează interesul personal sau atunci când, exprimând opinii care ar trebui să fie imparţiale, tu acţionezi de fapt în numele uneia dintre părţi.
Conflictul de interese este starea premergătoare abuzului. Diferenţa dintre cele două este cea dintre şmecherie şi ticăloşie. Te afli într-un conflict de interese în situaţia în care interesul tău personal şi cel al grupului pentru care trebuie să iei decizii se intersectează. Sau atunci când trebuie să judeci imparţial, dar conştiinţa ta înclină încă dinaintea judecăţii înspre una dintre părţi.
Nimeni nu spune că orice conflict de interese degenerează într-un abuz. Dar despre cei care întreţin astfel de conflicte se spune, pe bună dreptate, că se scaldă în ape tulburi. Iar cine pescuieşte în astfel de ape nu prinde mare lucru.
Atunci când se justifică în legătură cu conflictele de interese de care sunt acuzaţi şi fac apel la încrederea publicului în conştiinţa lor aflată mereu deasupra oricărei bănuieli, intelectualii noştri se scuză, de fapt, pentru un abuz de care nu i-a acuzat nimeni. Conflictul de interese nu e o crimă în sine, e doar ceva urât. Ca şi caracterul celor care-l practică.
Andrei Pleşu e una dintre persoanele publice care a simţit întotdeauna conflictul de interese şi i-a pus de fiecare dată punct de la bun început, cu concizie şi eleganţă. A ocupat mai multe demnităţi publice şi s-a auto-suspendat de fiecare dată din calitatea de comentator. Deşi nimeni nu l-ar fi bănuit pe Andrei Pleşu că ar scrie vreodată după altă dictare decât cea a conştiinţei sale.
Horia Patapievici e un bun contra-exemplu. E de 4 ani membru al Guvernului (cu rang de secretar de stat) şi semnează săptămânal de tot atâta vreme comentarii asupra vieţii politice de la noi şi asupra activităţii cabinetului din care face parte. Nu e un abuz, dar un conflict de interese este. Un zbor în bătaia intereselor, cum i-ar plăcea eseistului să spună.
Mi-a făcut mare plăcere să citesc explicaţia lui Doru Buşcu în legătură cu încheierea colaborării Cotidianului cu Traian Răzvan Ungureanu, după ce s-a aflat că acesta va candida pe listele PD-L. Este o victorie a logicii şi a bunului simţ împotriva unui abuz grosolan. Pentru că a scrie comentarii politice în condiţiile în care un partid îţi plăteşte servicii de consiliere nu mai este nici măcar conflict de interese, este pur şi simplu un abuz. Şi este o nouă dovadă că biblioteca nu ţine loc de caracter.
Asa si-asa. Sunt ape gri, dupa cum bine zici. Daca afilierea politica a editorialistului este publica si daca politica editoriala a gazetei permite ca editorialistii sa aiba afilieri politice, atunci nu vad unde sa fie problema. Observi ca spun “editorialist” – adica om ce exprima opinii personale, ca intelectual ce se afla. Un editorialist nu e jurnalist de investigatie si nu se poate pretinde a fi detinatorul adevarului. Mai pacatos mi se pare atunci cand editorialistii (sau profesorii) au clare afilieri politice, dar nu le denunta ca atare de la bun inceput sau acestea nu sunt publice, si in plus incearca sa faca analize politice sub masca impartialitatii si profesionalismului.
falsa problema: cazul tru ar trebui sa fie un wake-up call pt cei incremeniti intr-o formula de jurnalism care nu admite schimbarea. adica innoirea. adica lamurirea & limpezirea. cita vreme – cum scrie si corina mai sus – editorialistul scrie OPINII, punctele sale de vedere (k si eventuala sa afiliere politica) nu pot fi decit subiective. sint de preferat, oricum, opiniile (subiective) asumate & declarate k atare celor pretins ‘obiective’ (dar cum pot niste opinii sa fie ‘obiective’???) care, de fapt, servesc anumite interese oculte…
altfel spus: daca se merge pe ideea k oricine este ‘omul cuiva’ (mogul, politician etc), atunci macar sa fie la vedere. get real. get transparent. do it in the open.
ps altminteri, n-am inteles niciodata dc se spune ‘conflict de interese’: corect ar fi COINCIDENTA de interese – pt k nu e niciun conflict! 😉
thanks pentru linkul la articolul lui buscu. de-acum s-a facut lumina. patronul are niste conditii pe care angajatii trebuie sa le respecte. tru nu respecta conditiile, deci out. de-acum putem sa discutam daca respectivele conditii sunt rezonabile sau nu, in genere, dar ajunge cu atata tru…