Duminica faptelor bune

Am primit următorul mesaj pe adresa MaiMultVerde în legătură cu campania România prinde rădăcini:

Am o intrebare: de ce nu planificati activitatile astfel incat sa nu fie numai in ziua de Duminica? Sunt crestin ortodocsa, asemeni majoritatii populatiei Romaniei…cum sugereaza si recensamantul din 2002 – peste 80%…85%. Excluzandu-i pe cei care sunt crestini ortodocsi ca asa s-au nascut si de fapt sunt aproape atei, cred ca tot raman undeva peste 60% crestini ortodocsi. Nu vreau sa spun ca acestia merg in fiecare Duminica la biserica si de aceea nu pot contribuii. Este suficient sa aiba un anumit respect si o serie de principii, asemeni mie care de cand sunt nu bat nici macar un cui Duminica. Va intreb pentru ca atunci cand puteam si aveam timp sa contribui, m-am lovit de acest aspect.

Expeditoarea a primit un răspuns oficial din partea organizaţiei. Simt, însă, nevoia să-i dau şi un răspuns personal atât ei, cât şi celor care sunt bântuiţi de nelinişti ademănătoare.

Răspunsul se află în Evanghelia după Luca, în capitolul 6:

6. […] în altă sâmbătă, a intrat El în sinagogă şi învăţa. Şi era acolo un om a cărui mână dreaptă era uscată.
7. Dar cărturarii şi fariseii Îl pândeau de-l va vindeca sâmbăta, ca să-I găsească vină.
8. Însă El ştia gândurile lor şi a zis omului care avea mâna uscată: Scoală-te şi stai la mijloc. El s-a sculat şi a stat.
9. Atunci Iisus a zis către ei: Vă întreb pe voi, ce se cade sâmbăta: a face bine sau a face rău? A scăpa un suflet sau a-l pierde?

şi în capitolul 14:

1. Şi când a intrat El în casa unuia dintre căpeteniile fariseilor sâmbăta, ca să mănânce, şi ei Îl pândeau,
2. Iată un om bolnav de idropică era înaintea Lui.
3. Şi, răspunzând, Iisus a zis către învăţătorii de lege şi către farisei, spunând: Cuvine-se a vindeca sâmbăta ori nu?
4. Ei însă au tăcut. Şi luându-l, l-a vindecat şi i-a dat drumul.
5. Şi către ei a zis: Care dintre voi, de-i cădea fiul sau boul în fântână nu-l va scoate îndată în ziua sâmbetei?
6. Şi n-au putut să-i răspundă la acestea.

  1. basic_instincts

    important este ce gand pui cand faci un lucru. cred ca daca este spre odihna (a se intelege linistea, binele)celorlalti poate fi facut si duminica daca in alta zi nu se poate.

  2. respectarea unor astfel de dogme (sabatul, etc) merge de fapt impotriva spiritului invataturilor lui Iisus. Iisus a fost un revolutionar, ridicandu-se impotriva bisericii ca institutie si impotriva normelor vremurilor sale, propovaduind un mesaj de mila si toleranta. din pacate, majoritatea celor care, chipurile, vorbesc in numele lui, par sa uite acestea.

  3. O actiune care se poate planifica din timp trebuie evitat a se planifica Duminica. De asemenea, Isus vorbea fie de vindecarea bolnavilor (lucru care nu e bine sa se amine, n’asa?) fie de “scoaterea boului din fantana”, o chestiune urgenta care de asemenea nu poate fi aminata.

    Dumnezeu a binecuvintat ziua a VII-a, si a sfintit-o (zice in Geneza), iar Leviticul spune “Aceasta să fie pentru voi o zi de Sabat, o zi de odihnă, în care să vă smeriţi sufletele. Aceasta să fie o lege veşnică.”

    Deci – ziua Sabatului sau Duminica sunt zile binecuvantate pentru smerenie si pentru Slava lui Dumnezeu. Orice altceva nu ar trebui facut in aceasta zi, decat chestiuni urgente. Plantarea de pomi e o actiune mai mult decat pozitiva, dar nu are nicio legatura cu smerenia, imho…

    Iar treaba cu “Isus era un revolutionar” si ca a fost impotriva bisericii… S-o lasam pe altadata… 🙂

    However

Leave a Reply