Burma VJ

(Guest editor: Diana Georgescu, Centrul Ceh)

Ieri a fost deschiderea cu cantec a festivalului. Dar de astazi incep proiectiile filmelor, caci ce ar fi un festival de film fara filme, nu? 🙂 Dar cum arata un film ce promoveaza Drepturile Omului?

Diseara de la 18, la Centrul Ceh va fi proiectat Burma VJ. Filmat cu camera ascunsa de catre producatorii sai, documentarul vorbeste despre dictatura militara din Birmania.

“Please use your freedom to promote ours” sunt cuvintele folosite de Aung San Suu Kyi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace, inchisa de peste 12 ani.

Peste mari si tari de Romania exista o tara. Birmania pe numele ei. O tara ce traieste in teroare militara. O tara care, desi nu are dusmani externi, isi cheltuie jumatate din bugetul de stat pentru armata… O tara in care doar daca ai indrazni sa citesti acest text, ai fi arestat imediat! O tara ce seamana intr-o privinta cu tara noastra. Si ei, ca si noi, au avut o revolutie – ’88 si ’89. Doar ca noi am fost norocosi. La ei nu s-a schimbat mare lucru. Ba, mai grav, situatia s-a inrautatit.

Cum a spus aseara, Ashin Sopaka, dizidentul birmanez, cine ar mai iesi acum in strada stiind ca va fi impuscat? Stiind ca intr-o singura zi se pot omori, fara remuscari, 3000 de oameni? Cine ar mai putea incerca sa schimbe ceva acum? Cum poti sa iesi din cutiuta in care esti inchis, fara sa te ajute cineva din exterior?

Acesta e doar unul dintre cele 35 de filme, 35 de portite catre lumea exterioara. Pe celelale 34 le gasiti aici.

Later edit.
Zilele astea Avaaz.org strânge semnături pentru eliberarea deţinuţilor politici birmanezi. Citeşte aici despre torturile din închisorile birmaneze şi semnează aici pentru încetarea acestor orori.

  1. hmmm…cred ca ar fi o idee sa lansam zvonul ca sub Birmania (mah, da` nu ii zice Myanmar mai nou? mi-e lene sa dau google :P) s-au gasit niste depozite imense de titei

    sa vezi ce repede organizeaza CIA un complot si poate ar intra si armata SUA sa puna capat dictaturii

    tragicomic, stiu, dar macar incerc 🙂

    succes 🙂

Leave a Reply