Patria mia

(Guest editor: Diana Georgescu, Centrul Ceh)

Azi. 23 martie. Ultima zi a festivalului One World Romania 2009. Ultima zi in care puteti vedea niste documentare ce prezinta viata din paradigme culturale diferite de cea a noastra. Ultima sansa de a privi lumea si prin ochii altor persoane, de a iesi din cutiuta noastra si de a intelege mai bine realitatea in care traim.

Pentru sfarsit, recomand filmul documentar Patria Mia – Nomad Direction, realizat de Duska Zagorac, care se intoarce in tara sa natala, Bosnia, dupa 15 ani in care a trait in exil in Londra. In tot acest timp, observa schimbari in randul minoritatilor locale, dar nu si la nivelul mentalitatii oamenilor. Dupa razboiul din Yugoslavia, apar mici comunitati chineze ce incearca sau nu sa se integreze in noua societate pe care si-au ales-o. Patria Mia – Nomad Direction ne ofera perspectiva imigrantilor asupra propriei situatii, asupra alegerii facute.

Un film realizat de catre o persoana ce a ales sa traiasca in exil intr-o minoritate etnica. Un film despre oamenii aflati intr-o situatie similara in patria sa. Va invit cu drag, astazi la Cinema Union, la ora 18:00 la acest film si la o discutie cu regizoarea.

Leave a Reply