Încotro?

În Ziarul Financiar de vineri, Florin şi Andrei Pogonaru descriu patru posibile scenarii pentru mediul de afaceri:

Scenariul A: „Merge si asa”

Este unul din scenariile pesimiste de recesiune economica, pe fondul unei crize internationale ciclice, din care economia romaneasca iese fara o transformare radicala a modului de functionare a institutiilor statului. Economia de piata romaneasca, cu ambiguitatile ei, continua sa „subziste”, motorul fiind procesul de convergenta la Uniunea Europeana – in cazul Romaniei, inca nefinalizat.

Scenariul B: „Colaps”

Al doilea scenariu descrie posibilitatea unei caderi economice dramatice, in contextul depresiunii economice mondiale si al unor institutii publice romanesti disfunctionale.

El reflecta starea de paralizie a institutiilor statului roman; acordurile cu FMI si Uniunea Europeana se dovedesc insuficiente. Criza este atat de profunda, incat insesi institutiile europene se clatina sub impactul conflictelor generate de diversele forme de protectionism si al natio­nalismului.

Scenariul C: „Lumea lui Putin”

Al treilea scenariu este cel al unei crize profunde, in care spre deosebire de scenariul B, blocurile economice isi intaresc rolul. In acest caz, Uniunea Europeana sau tari vest-europene isi asuma rolul direct de monitorizare si transformare a unor institutii ale statului roman, pentru a asigura buna lor functionare***. Denumirea scenariului nu intentioneaza sa sugereze cresterea influentei Rusiei ci o societate in care statul dirijeaza totul, „Big brother” convietuind cu economia de piata.

Scenariul D: „Restabilirea increderii”

Al patrulea scenariu este cel al unei recesiuni cu caracter ciclic din care economia romaneasca iese simultan cu modernizarea institutiilor statului sub presiunea institutiilor europene.

Aceasta inseamna pe de o parte renuntarea la populism si asumarea riscului politic de catre partidul/coalitia aflata la guvernare simultan cu o intarire a capitalului strain (care se constituie ca semnal de avertizare ca si in cazul primului scenariu). Intrarea in acest scenariu va fi semnalata si de protestele violente indeosebi din partea angajatilor publici.

Caracteristicile fiecărui scenariu sunt descrise detaliat aici. Voi ce părere aveţi? Cu care dintre ele va semăna mai tare viitorul economiei româneşti?

    • @dragosbucurenci Scenariul A: „Merge si asa”! se potriveste prea mult cu firea noastra ca sa nu-l “imbratisam”! ba pe deasupra si rimeaza!

    • @dragosbucurenci Scenariul A: „Merge si asa”! se potriveste prea mult cu firea noastra ca sa nu-l “imbratisam”! ba pe deasupra si rimeaza!

Leave a Reply