20 de ani în urmă, 20 de ani înainte (a doua parte)

Vorbeşte Stephen Beguin, vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale al Ford Motor. Vorbeşte cu calm, deschis. Inspiră încredere.

Pentru 15 ani românii au fost lăsaţi în urmă. Acum au fost regăsiţi.

Când am fost în Craiova am văzut în piaţă săgeţi care arătau spre diverse capitale europene. Şi există o săgeată care arată spre pământ şi pe care scrie “Uniunea Europeană 0 km”. Mândria pe care o au aceşti oameni de a fi membri ai EU este impresionantă.

Daniel Dăianu, una dintre cele mai strălucite minţi pe care le are România:

UE nu este o uniune în sensul în care SUA sunt o uniune. Trebuie să ne obişnuim cu asta.

UE şi statele membre trebuie să ajungă la reglementarea comună a pieţelor financiare. Este un mit că acestea se pot auto-reglementa.

Atât UE, cât şi SUA sunt “overstretched”. Acum mulţi ani se vorbea de deficitul de democraţie la nivel global. Gândiţi-vă la cât a ajuns el acum.

Cred că Turcia este tot mai puternică, atât politic, cât şi economic. Cred că Turcia poate juca un rol important şi înăuntrul şi în afara UE.

Mario Moretti Polegato este preşedintele şi fondatorul companiei inovatoare de încălţăminte Geox. Şi el citeşte. Greu de urmărit.

Robert K. Steel este preşedintele Institutului Aspen şi fost CEO la coroporaţiei Wachovia. Din 1976 până în 2004 a lucrat cu Goldman Sachs, de unde s-a retras ca vicepreşedinte. (Găsiţi aici o scurtă declaraţie video care i-a fost luată cu aceeaşi ocazie de Hotnews).

Trebuie să acceptăm că avem o mare responsabilitate pentru acei oameni care nu sunt la fel de bine poziţionaţi ca noi în ierarhia sistemului financiar.

Problema principală este cum ne asigurăm că marile instituţii financiare sunt destul de solide pentru a trece cu bine prin perioade de volatilitate financiară.

Claudio Zito este CEO şi country manager la ENEL România.

Criza globală a mărit discrepanţele între state şi între cetăţeni, între bogaţi şi săraci. Dar într-un fel a creat şi mai multă solidaritate. Băncile centrale şi guvernele au discutat mai mult cu industria, a fost mai mult dialog social.

Ar trebui să existe o abordare comună a UE legată de băncile centrale? Daniel Dăianu:

Sigur că da. Dar e puţin probabil că se va întâmpla. Degeaba avem o monedă unică, dacă politicile fiscale rămân prerogative naţionale.

Problema liberei circulaţii a forţei de muncă. Cât de importantă este? Mario Moretti Polegato, care este şi consul onorific al românilor în nord-estul Peninsulei, vorbeşte două minute fără să răspundă la întrebare. “Lucrurile se schimbă”, asta am reţinut.

Claudio Zito:

Dacă va exista libertate de mişcare dintr-o ţară în alta, va exista şi o legiferare a acestei mişcări. E importantă nu doar migraţia forţei de muncă, ci şi transferul de tehnologie.

Întrebare din public: sunt puţin îngrijorat că o politica fiscală europeană uniformă ar limita creşterea economică a UE. Daniel Dăianu:

Nu am spus “uniformă”, am spus “comună”. Cum împarţi în mod echitabil greutatea unei crize ca cea de acum dacă nu ai reglementări comune şi un supervizor comun?

I-am întrebat pe Daniel Dăianu şi pe Robert K. Steel ce scenariu li se pare mai plauzibil pentru evoluţia crizei care, cred foarte mulţi, a ajuns la cel mai jos punct: va urma o evoluţie în formă de V, de W sau de U şi care va fi traiectoria pentru estul Europei? (moderatorul a ales să răspundă altcineva)

Robert K. Steel:

Cred că recuperarea va fi diferită peste tot în lume. În unele locuri va fi rapid, în America mai lentă, în Europa încă nu ştiu.

Stephen Beguin:

Pieţele dezvoltate îşi vor reveni mai repede, cele în dezvoltare se vor recupera şi mai repede sau deloc. Nu ştiu unde va fi România în acest al doilea grup.

  1. Foarte, foarte utile aceste comentarii. Multumesc pentru ca ai impartasit pe blog discutiile avute acolo. Mai urmeaza niste parti, eventual, niste inregistrari ?

  2. sint un admirator al d-lui bucurenci(l-am vazut prima oara la o dezbatere TV imbracat cu o uniforma verde si putin de stinga in discurs ,despre delta dunarii)
    rugamintea mea este sa postati pe blog fisiere audio
    e foarte simplu- vorbesti la un microfon in loc sa scrieti
    lumea nu prea mai are rabdare sa citeasca in lumea asta multimedia- te asezi in pat si asculti/ e mult mai simplu
    daca nu va adaptati la noul val-multimedia riscati sa scrieti incontinuare si sa nu fiti cititi
    cu stima,
    rus v.

Leave a Reply