Roşia Montană

Ultima oară mi-am dat cu părerea despre proiectul minier de la Roşia Montană acum doi ani, într-un editorial publicat în EvZ. Între timp, opinia mea a rămas aceeaşi, dar nu am simţit nevoia s-o reiau.

O fac acum, stimulat şi de comentariile Dacianei Sârbu în marginea unei conferinţe organizate de Roşia Montană Gold Corporation la Bruxelles despre “mineritul durabil şi responsabil”.

Uşor cu cianura prin munţi

“Cianura inseamna viata.” Asta am citit pe unul dintre fluturasii distribuiti de compania care vrea sa exploateze aurul de la Rosia Montana.

Este, trebuie sa recunoasteti, o sintagma care l-ar fi lasat visator chiar si pe Goebbels.

(…) Cred ca mare parte din incrancenarea acumulata in jurul acestui subiect vine din credinta tuturor celor implicati ca dreptatea se afla de o singura parte a baricadei. Nu ma numar printre romanii impartiali care cred ca dreptatea se afla intotdeauna la mijloc, dar nu cred ca la Rosia Montana e ceva de demonstrat. Cred ca e vorba despre estimarea unui risc, pe care trebuie sa hotaram daca suntem sau nu dispusi sa ni-l asumam.

Citeşte tot articolul.

Voi ce părere aveţi?

P.S. Ţin să precizez – vorbesc aici în nume personal. Poziţia oficială a MaiMultVerde nu este nici împotriva proiectului, nici contra lui. Dar MaiMultVerde s-a raliat protestelor care au cerut respectarea legii în toate procedurile de evaluare a impactului pe care acest proiect îl are asupra mediului.
  1. Sunt o voce pro dintr-un simplu motiv: Romania are mare nevoie de acei bani. E adevarat ca modalitatea de extragere a aurului cu cianuri poate distruge mediul inconjurator; sa ne gandim si la Petrom care acum isi curata groapa cu nisip in care s-a jucat de cand a luat fiinta…
    Rosia Montana Gold Corporation, Ministerul Mediului, societatea civila si ONG-urile de profil din Romania si nu numai, pot gasi solutii pentru ca impactul asupra mediului sa fie minim. Si de ce nu si un plan de “curatare” a solului pe termen lung.

  2. off topic :

    Te rog sa-mi permiti sa fac cunoscut acest apel umanitar.
    O tanara de 17 ani, eleva la Liceu Gh.Lazar din Bucuresti,diagnosticata cu cancer rinofaringian.Nu poate fi operata, fiind prea riscant. Singura sansa de viata este tratamentul chimioterapic in strainatate. MULTUMESC, in numele familiei ei !
    Iar daca tu vei putea face mai mult prin popularizarea cazului in mass media,Dumnezeu iti va rasplati bunatatea !

  3. Pozitia ta e una de bun simt. Nici eu nu sunt pro sau contra dar ma revolta faptul ca cei care vor sa exploateze nu sunt lasati sa-si prezinte proiectul si provocarile lor la dialog sunt ignorate. E laudabila initiativa d-nei Valean pe care o critica acum toata lumea, dar aceasta initiativa ar putea veni oricand , sau ar trebui sa vina , si din partea ONG-urilor. Avand in vedere luciditatea ta ca ong-ist care activeaza pe mediu poate ar merita o incercare.

  4. Multumesc, Dragos!
    Am trimis articolul tau, tuturor prietenilor mei.
    Imaginile pestilor din Tisa -inca atat de tulburatoare!-, fac ca orice apel la “dialog si prezentari de proiecte” sa sune cinic.

  5. off si on topic:

    Buna, Dragos!

    Ce parere ai de campania demarata de Greenpeace Romania cu privire la stoparea constructiei de reactoare nucleare la Cernavoda?
    Daca deja ai abordat acest subiect….mea culpa.

  6. Sunt impotriva proiectului, dintr-un motiv la fel de important, din punctul meu de vedere, ca si cel al folosirii cianurii: pentru ca acest proiect sa se materializeze, localitatea Rosia Montana trebuie sa dispara; la fel si muntii din jur, care ar fi “macinati” in timpul exploatarii. In timpul comunismului s-au demolat cartiere vechi pentru a se construi blocuri si nimeni nu s-a opus, pentru ca nu se putea. Acum toata lumea se poate opune, dar vindem spre demolare o localitate care este atestata de peste 1800 de ani si care are un potential turistic important. Mi se pare trist ca renuntam atat de usor la 1800 de ani de existenta; sau ca pe multe cladiri din Rosia Montana a aparut langa marcajul de monument istoric o placuta cu anuntul “Aceasta casa nu este de vanzare”.

  7. Sunt impotriva proiectului, deoarece ceeea ce se va intampla la Rosia Montana in momentul inceperii exploatarii miniere este echivalent cu o bomba ecologica.
    Exploatarea arului se face cu cianura si prin dinamitarea muntilor din zona. Din fiecare tona de minereu se va extrage aprox. 1,56 gr. aur.
    Proiectul implica decopertarea a 4 masive muntoase, stramutarea a 900 de familii, 9 cimitire (or sa le dezgroape mortii), 8 biserici, etc.;ideea principala este ca localitatea Rosia Montana va fi rasa de pa fata pamantului.
    Cei ce considera ca Romania ar avea un avataj financiar din toate aceasta afacere se amagesc. Rosia Montana Gold Corporation S.A. este o companie mixta formata din firma canadiana Gabriel Resources care poseda 80& din totalul actiunilor, in timp ce statul roman este reprezentat de Minvest Deva cu doar 19,3&, deci ceea ce va primi statul roman sunt doar faramaituri in comparatie cu ce vor castiga canadienii.
    Planurile acestei companii pt. Rosia Montana ma fac sa rad defapt sa plang: dupa ce vor dinamita zona si vor imprastia tone de cianura se vor ocupa de “ecologizare”. E ca si cum ar vrea sa reinvie mortii.
    Tare curioasa sunt care este planul de “ecologizare” pt. iazul de decantare al sterilului care se va intinde pe cateva hectare si va avea in jur de 180m inaltime.
    Am vizitat si site-ul celor de la Gabriel Resource, intr-adevar stuatie este roz pt. ei. E ca si cum Hitler ar fi adunat toti evreii intr-o sala mare si le-ar fi facut o prezentare, frumos colorata in power point prin care ii anunta, cu zambetul pe buze, ca o sa moara toti in chinuri, dar sa nu -si faca griji ca or sa ajunga in Rai.
    Deci NU pt proiectul minier de la Rosia Montana.

  8. Alexandrina Dinga

    “Poziţia oficială a MaiMultVerde nu este nici împotriva proiectului, nici contra lui.”
    😉 deci care e pozitia MaiMultVerde pana la urma?

  9. Poziţia oficiala a MaiMultVerde este că trebuie să fie respectate toate legile în vigoare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului a acestui proiect şi în eventuala procedură de autorizare.

  10. … ma tem ca din atata “obiectiva” pasare a unei probleme atat de grave prin consecintele stiute, in spatiul -stiut de toata lumea!-, prea lunecos al legislatiei romanesti, “mai mult verde” intra in ambiguitati nu tocmai oneste.
    Asa fiind, Dragos, recunosc ca -din pacate!-, m-am pripit cu multumirile.
    In acest context, imi amintesc si replica (destul de energica) ce am primit-o, la comentariul facut candva, despre sacrificarea unei mari parti din spatiul Parcului Tabacarie-Constanta. Acesta a fost defrisat la propiu, pentru construirea unui Mall-, in folosul unui cerc de oameni de afaceri, de care Mihaela Radulescu si sotul ei de atunci, nu erau/nu sunt straini.
    Astfel de situatii imi dau de gandit, intrebandu-ma “in functie de ce, stabilesc “verzii”, cat inseamna “mai mult”? …
    Ma tem, ca avem repere diferite.

  11. Şpăgile au ajuns la hoţii ce au aprobot ditrugerea munţilor ţării,cei câţva bănuţi care vor ajunge la statul român
    vor fi papaţi de aceeaşi hoţi.Ţara va rămâne cu munţii
    distruşi,cu un lac toxic sprijinit cu un dig care poate ceda în orice moment otrăvind jumătate de ţară.
    Zona va fi vizitată doar de turiştii curuioşi să vadă unde poate duce lăcomia şi iresponsabilitatea umană,un fel de Ausschwitz ecologic.Interzicerea activităţilor economice din zonă dovedesc complicitatea celor ce ne conduc.Turismul normal ar putea salva zona ,dacă am avea conducători cinstiţi.

  12. Argumentul ca “Romania are mare nevoie de bani” nu sta in picioare dupa parerea mea. Ce se va alege de banii primiti? Cat va profita “Romania”? La gradul de coruptie care exista acum, mai mult ca sigur ca vor fi sifonati rapid… Nevoia de bani pentru dezvoltare poate fi atenuata prin o mai buna absorbtie a fondurilor UE.

    Nu stiu daca ati vazut filmul “Mine your own business”, despre Rosia Montana. Este clar, e genul mockumentary, insa eu am avut neplacuta surpriza sa il vad la NY, in cadrul unui seminar pe tema non-interventiei statului in piata (libertarians). Take a look:

    http://www.mineyourownbusiness.org/

  13. Dragos, in cele cateva randuri scrise de Ghitza777, poti citi, unde duce asa-zisa respactare a legii in Tara asta minunata, paraginita mai ales moral.
    Sa accepti decizii ce au in spate interese distrugatoare la propriu, pune desigur sub semnul intrebarii onestitatea, oricate semnaturi-basesciene ar legaliza acea actiune.
    Asa fiind, cuvintele raman intregi, iar sentimentul este unul de dezamagire. De la distanta, “mai mult verde” se vedea intr-o intensitate vie de culoare …

Leave a Reply