Tăierea mieilor

Am văzut duminică un reportaj despre veşnicul subiect care ne frământă în preajma Paştilor – carnea de miel – şi m-am gândit că Săptămâna Patimilor e un nume mult mai potrivit pentru carnagiul care urmează. “Săptămâna Luminată” sau “Săptămâna Mare” sună pur şi simplu inadecvat când te gândeşti la râurile de sânge, la hălcile încă picurânde şi la ochiul fix şi sticlos care-şi va privi din galantar potenţialul consumator.

Creştinismul nu e singura religie care-şi asezonează marile sărbători cu masacre în rândul necuvântătoarelor, dar e cea în cazul căreia alăturarea pare cu totul stranie.

Următorul dialog nu mi s-ar părea deloc improbabil în această perioadă:
“Cum v-aţi pregătit anul acesta pentru sărbătoarea Învierii?”
“Am hăcuit fiecare după puterile noastre, femeile au tranşat şi ele până în zori, au mai ciopârţit şi copiii cât au putut…”

De altfel, mielul de Paşte are prea puţin de-a face cu creştinismul, este un simbol tras de păr de tradiţie. Christos le-a dat Apostolilor să mănânce pâine şi vin, nu ciozvârte, iar când le-a spus “Acesta este trupul Meu” tot despre pâine vorbea, nu despre berbecuţul înfipt în proţap.

Am subliniat zilele trecute în White Teeth un pasaj din Zadie Smith, în a cărui opinie mă regăsesc cu totul:

If religion is the opiate of the people, tradition is an even more sinister analgesic, simply because it rarely appears sinister. If religion is a tight band, a throbbing vein, and a needle, tradition is a far homelier concoction: poppy seeds ground into tea; a sweet cocoa drink laced with cocaine; the kind of thing your grandmother might have made.

  1. Asta cu taiatul mieilor de Paste mi se pare in contradictie cu Sarbatoarea in sine….din cate stiu eu, Iisus s-a definit ca fiind “mielul lui Dumnezeu”, iar noi ce facem?taiem mielul de Pasti…simbolic vorbind mi se pare chiar aiurea…nu mai zic ca e si barbar…nu mai suport reportajele in care, de saptamani intregi, ni se arata zeci de miei nevinovati care sunt ingrasati pentru taiere…cred ca daca voi deveni vreodata vegetariana (cochetez cu ideea de ceva timp) asta va fi unul din motive!

  2. Ai scris de miel, pentru ca e “sezonul”. Dar nici porcul nu are de a face cu nasterea lui Hristos. Romanul nostru, in piosenia lui ar fi in stare sa inventeze o sarbatoare religioasa pentru fiecare animal ” comestibil”. De exemplu de Sfinta Marie sa vina rindul vacilor, de Sfintul Ion sa ne delectam cu un curcan acolo iar de sfintul Vasile neaparat sa avem o gisca pe masa. Si tot asa, sa le vina rindul tuturor fiintelor cu ochi , carne, singe si suflet. Pe mine ma mira an de an cum e posibil sa iti reamintesti de sacrificiul cristic ucigind…Oare nu s-a inteles a-a-absolut nimic-nimic din ce a spus omul asta acu 2 milenii? Se pare ca nu. Barbaria continua an de an, clipa de clipa. Daca ar fi sinceri cu ei insisi si nu ipocriti, astia ar trebui sa picteze abatoarele ca pe Capela Sixtina, caci astea-s templele lor acum.

  3. Neam de creştini (a se citi pupători de icoane) cu obiceiuri păgâne… Nici nu mă mir, având în vedere că la ultimul sondaj de opinie al CCSB, majoritatea crede că trebuie reinstaurată pedeapsa cu moartea, iar criticarea religiei ortodoxe ar trebui să se înscrie în codul penal.

  4. Total de acord…E trist ca justificam un macel prin religie si traditie, amagindu-ne cu ideea ca ar fi o porunca divina..E aberant sa vezi la tv prezentatoare care zambesc tamp in timp ce prezinta reportaje despre animale ce sunt aranjate si pozate doar pentru a ajunge cat mai repede pe o taraba in piata. Dar pana la urma este una din caracteristicile fiintei umane: sa mangai si sa admiri ceva ce maine vei sacrifica fara mila. Si o vei face cu sufletul impacat, crezand ca asa trebuie sa procedeze un crestin adevarat.

  5. da, ai dreptate, traim intr-o lume ipocrita…daca luam la bani marunti toate gesturile pe care le toleram in societate? cati oameni au murit pentru adidadii nostri nike? sau cate animale de laborator pentru banalele noastre pastile de sanatate?

  6. pe bune cat de crestina e partea asta cu masacrul mieilor?mi se pare de-a dreptul revoltator ca singura grija a oamenilor(din ultima saptamana)e ca nu-si vor permite sa puna pe masa traditionalul miel,chiar nu pot sa cred ca sarbatoarea asta e redusa la un festin grotesc de a infuleca din mult ravnitul miel.si nu imi este mila sau nici un alt sentiment pt cei care nu si vor permite miel(sper sa nu-si mai permita niciodata).si tin sa spun ca si taiatul porcului de craciun se incadreaza in aceiasi categorie.din nefericire constat a nu stiu cata oara ca fac parte dintr-n popor barbar cu apucaturi barbare si pt necunoscatori chiar exista o Declaratie universala a drepturilor animalelor adoptata inca din 1977.si inca ceva daca va permiteti si nu numai, ajutati sau salvati orice animal aflat in suferinta(din nefericire in tara asta avem de-a face zilnic cu abuzuri asupra bietelor vietuitoare).

  7. Salut!
    Pastele ,in mod normal, trebuie sa fie o sarbatoare a sufletului.De asemeni ,ca fiecare popor ,avem traditii:mielul ,ouale rosii,etc,insa eliminand traditiile nu inseamna ca am facut un lucru bun.Cred ca ar trebui sa avem mai mult autocontrol si sa nu facem dintr-o sarbatoare sfanta un prilej de imbuibare cu carne si alcool.Cate putin din fiecare cred ca e ok,mai ales ca aceasta sarbatoare vine dupa o perioada de postire (pentru cei ce au postit).
    Numai bine!

  8. Ai perfecta dreptate.. Religia ca preocupare de baza, obiceiurile astea barbare, puse in practica doar de frica, arata ca majoritatea tarilor populate de habotnici (intre care la loc de frunte este Romania) sunt la nivelul Evului Mediu si nu contribuie cu nimic la progresul omenirii, neavand ceva in comun cu civilizatia…

  9. macar de ar tine si postul (care chiar are legatura cu sarbatoarea) cei ce mizeaza atat pe traditia sacrificarii mieilor. aia e partea grea, dar cand e vorba de umplut matul toti vrem sa respectam “canoanele”.
    eu una sunt foarte furioasa pe felul in care oamenii privesc animalele ca pe mijloace ale satisfacerii propriilor nevoi. motivul principal pentru care am renuntat la carne a fost faptul ca stiam ca nu pot omori cu mana mea ceea ce mananc, iar astfel am considerat ca nu am dreptul sa ma bucur de o sacrificare.
    la fel de furioasa sunt si pe cei ce argumenteaza consumul de carne prin ideea ca fara nu ar mai da randament (bla-bla legat de superioritatea proteinelor animale) si ca oricum nu noi (generatia asta) am initiat masacrul.. numai ca cei ce l-au initiat faceau ceva mai mult efort pentru a manca un animal, comparand cu comoditatea cu care intindem acum mana pe raftul din supermarket dupa “bucatile din foste animale”

  10. Perfect adevarat! Totusi, faptul ca taierea mielului e doar o traditie si nu un ritual religios e in avantajul animalelor. UE accepta derogari de la practicile de asomare doar in cazul sacrificiilor rituale(in mod particular, in Europa doar musulmanii sacrifica). Depinde de noi sa aplicam legea si sa usuram macar suferinta animalelor.
    Pe de alta parte, citatul din Zadie Smith nu e prea inspirat. El pune la zid religia in general ceea ce cam aiurea stiut fiind ca respectul absolut pentru viata este apanajul unei RELIGII:JAINISMUL. In atitudinea lor fata de animale, jainistii ii depasesc cu mult si pe cei mai fanatici activisti pt. drepturile animalelor.

  11. Nu stiu de ce traditia a legat sacrificiile de .. religie. Ai dreptate, Iisus le-a dat paine si vin..in nici un caz carne..de miel. Iar porcul de Craciun…sa fim seriosi, asta de unde mai vine?!

  12. Mielul de Paste are legatura cu vremea lui Moise in Egipt. Evreii au fost sfatuiti sa unga cu sange de miel tocurile usilor si ferestrelor, pentru ca ingerul mortii sa nu le rapeasca noaptea pe cel dintai nascut, asa cum li s-a intamplat ulterior egiptenilor care-i asupreau. E o amintire trista a timpului in care evreii erau robi in Egipt, inainte de a fi condusi de Moise inapoi in tara lor. Pribegia lor a durat 40 de ani. Nici eu nu mananc miel de Paste si nu agreez ideea, insa asta e explicatia acestei traditii crestine a mielului pascal. Desigur, Hristos e Mielul lui Dumnezeu, care se ofera ,simbolic, spre “taiere”, pentru a anula pacatele omenirii.

  13. Sunt de acord cu dvs., toti cei ce comenteaza aici.
    Cand vine Pastele , parca innebunesc cand ma gandesc la taierea fara de rost a bietilor mieluti , taiere care n-are nicio legatura cu IIsus al nostru !
    Biserica incurajeaza acest lucru . Ea nu ne spune multe adevaruri , da’ in cerut bani ….e specialista !!
    Clerul din Cipru m-a impresionat adanc pentru ceeace incearca sa faca pentru poporul cipriot. La noi – biserica ne jupoaie ! Se cer bani -prin acatiste-pentru iertare de pacate . Dumnezeu ne iarta pe toti , insa faptele noastre nu ne iarta :: faci bine, gasesti bine; faci rau, platesti crunt .
    Sanatate la toata lumea !

Leave a Reply