1. Problema la noi nu e atat consumul, deoarece chiar si statele dezvoltate au consum enorm (mai mare ca la noi),ci faptul ca nu exita un minim simt civic din partea cetatenilor si o politica de mediu clara. E aiurea sa iti limitezi consumul, deoarece ai dreptul sa cumperi ce vrei, sa arunci ce vrei, insa odata gunoiul plecat de la tine de-acasa, el ar trebui colectat “cu cap”. Or la noi nu exista asa ceva. Nu se poate sa ii faci pe oameni responsabili in acest sens, daca tu ca stat nu te ocupi odata pentru totdeauna de o chestiune ca aceasta. Cum exista legi si sanctiuni pt o multitudine de comportamente sociale, de ce nu pot exista si in acest domeniu ?!…

  2. Ovi1offewest

    We love to shop so we need to trash.Wait, we really need that? Yes we need because we`re so benighted.

    Primul pas impotriva ignorantei ar fi restrictionarea folosirii cuvantului gunoi. Mai mult decat acea campanie cu “Deseurile nu sunt gunoaie” asta ar presupune atribuirea unor conotatii negative cuvantului “gunoi”. Gunoiul este un produs secundar al activitatii noastre mentale, nu a celei menajere/lucrative/educative samd.
    Gunoi este modul prin care (prea) multi oameni inteleg obiectele si materialele cu valoare scazuta. Daca am considera cuvantul “gunoi” o injuratura grosolana si le-am atrage atentia celor din jur sa nu-l mai foloseasca, atunci am produce o schimbare mai profunda decat promovarea unor containere de colectare selectiva al caror continut, cum vedem si in film, este incarcat la gramada.

    Ar fi interesanta o varianta “cenzurata” a filmului, cu un beep la fiecare pronuntie a cuvantului “gunoi”.

  3. Nu se poate defini si limita necesarul de cumparaturi al unei persoane. Dar eu cred ca societatea moderna sufera de o supra-ambalare a produselor ceea ce duce la o cantitate importanta de materiale reciclabile. Si cum romanul nu e invatat sa acorde atentie gunoiului..

    Poate ar fi util sa fie interzisa colectarea gunoiului altfel decat selectiv. Sa nu fie o optiune, ci o obligatie a fiecarei case sau asociatii de locatari. Si in acelasi timp este necesar ca materialele reciclabile sa fie prelucrate si sa se intoarca in circuitul economic. Exista probleme si in reciclarea deseurilor industriale (cauciuc, uleiuri, etc.) unde exista obligativitatea colectarii, dar nu exista centre de colectare si prelucrare.

  4. am si eu o [problema cu gunoiu..ma se strange asa repede…pff galeta deja nu mai face fatza..am luat si saci..si dai si fa naveta pana la locul de unde trebuie sal ridicea nenea aia cu masina..pfff

  5. Pe cat de bine si la obiect e realizat filmul, pe atat e de adevarata e imaginea prezentata acolo. da, suntem limitati…intelectual…am ramas cu ideea ca trebuie sa strangem, sa cumparam – mai bine sa avem, decat sa ducem lipsa…cat de consecinte…cine mai are timp de ele?!

  6. De acord cu aproape tot ce se spune in filmulet, am insa o obiectie: nu cred ca soferul e in masura sa afirme ca gunoiul are legatura cu incalzirea globala. Poate ca gunoiul are un impact enorm asupra poluarii, calitatii mediului si implicit al comfortului nostru, ceea ce reprezinta alte aspecte, dar pana la incalzirea globala… e cale lunga. Sunt multe contradictii in ceea ce priveste incalzirea globala ca si rezultat al actiunilor omului; oamenii de stiinta au multe dovezi ca incalzirea globala nu e influentata de oameni, personal am tangenta cu astfel de aspecte si stiu ce vorbesc, spre deosebire de sofer.

  7. Astept de ceva vreme sa se intample in Romania trei chestii legate de colectarea selectiva:
    1. Sa fie la tot coltul tomberoane speciale pentru plastic, sticla, hartie, metal
    2. Sa se introduca garantie si la sticlele de plastic si la dozele metalice (vezi sistemul danez)
    3. Sa se plateasca taxa la serviciul de salubritate in functie de cantitatea de gunoi pe care o produci (asta in situatia in care primele 2 conditii sunt deja indeplinite)
    Rezultatul cred ca ar fi, dupa un prim impact cu spiritul reticent si “da de ce sa dam cu var” al romanilor, un procent foarte ridicat de materiale reciclate, spre bucuria Uniunii Europene care nu mai stie cum sa ne stranga cu usa sa intram si noi in ritm cu tarile “normale”.

Leave a Reply