Spaţiile verzi în pericol

Scrisoare deschisă adresată dnei Roberta Anastase, Preşedintele Camerei Deputaţilor

Stimată doamnă Preşedinte,

În numele Asociaţiei MaiMultVerde doresc să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2007. În urma modificărilor propuse de Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, această ordonanţă pune în pericol viitorul spaţiilor verzi în România şi implicit chiar sănătatea românilor.

În condiţiile în care Uniunea Europeană recomandă 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii 50 de metri pătraţi pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor umane, media suprafeţelor verzi pe cap de locuitor în România este mult mai mică: Galaţi – 2,67 m2, Deva – 3,38 m2, Constanţa – 5,1 m2, , Arad – 5,21 m2, Călăraşi – 5,85 m2 (*). În aceste condiţii este foarte important să păstrăm spaţiile verzi care există în prezent, şi să facem tot posibilul pentru a încuraja apariţia altora.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2007, prin articolul 71, prevede interzicerea schimbării destinaţiei spaţiilor verzi urbane. Amendamentele propuse de Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic schimbă acest articol şi interzic schimbarea destinaţiei doar în cazul spaţiilor verzi incluse în registrul spaţiilor verzi al localităţilor. În condiţiile în care 95-98% din localităţile din România nu şi-au întocmit încă acest registru al spaţiilor verzi, modificarea articolului 71 nu are bază o reală şi înseamnă a da mână liberă celor care doresc să distrugă spaţiile verzi.

Ataşat acestei scrisori găsiţi textul iniţial al articolului 71 al OUG 114/2007, precum şi modificările aduse în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.

În baza acestor informaţii, vă solicit să nu aprobaţi votarea în plenul Camerei Deputaţilor a modificărilor aduse OUG nr. 114/2007 de către Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic şi să cereţi retrimiterea OUG înapoi în Comisie pentru o dezbatere mult mai serioasă şi mai deschisă la care să poată participa şi organizaţiile de mediu.

Cu cele mai bune gânduri,

Dragoş Bucurenci
Preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde

(*) Conform Raportului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, anul 2008

Text iniţial:

Art. 71. – (1) Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora.

(2) Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.

Text modificat:

Art. 71

(1) Protecţia şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi din localităţi constituie obligaţia şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale, a tuturor persoanelor fizice şi juridice.

(2) Administrarea spaţiilor verzi inventariate şi evidenţiate în registrele locale ale spaţiilor verzi, întocmite de autorităţile administraţiei publice locale, se face cu respectarea legislaţiei specifice privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din localităţi.

(3) Registrele locale ale spaţiilor verzi, prevăzute la alin (2) trebuie corelate cu prevederile planurilor urbanistice generale şi ale regulamentelor de urbanism întocmite conform legislaţiei specifice din domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului.

(4) Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi autoritatea publică centrală pentru amenajarea teritoriului, urbanism şi arhitectură si lucrări publice sunt responsabile de elaborarea strategiei referitoare la conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi, ca parte integrantă a Strategiei de dezvoltare teritorială a României.

  1. Cam ce despagubiri si-ar permite statul sa plateasca din banii nostri pentru proprietarii privati ai unor terenuri carora autoritatile le interzic schimbarea destinatiei pe motiv ca un nenea birocrat le-a declarat spatii verzi? Oameni care au redobandit proprietati castiga procese daca li se rastrange dreptul de a dispune de acestea fara a primi juste despagubiri. Exista decizii CEDO in mai multe spete de care si judecatorii romani trebuie sa tina cont. Statul nu ne poate oferi tuturor un mediu mai curat fortandu-i pe unii sa plateasca din proprietatea lor. O poate face cu terenurile publice, dar tocmai acestea au fost transformate adesea din spatii verzi in betoane cu avizul autoritatilor

  2. Cam ce despagubire ar trebui sa cerem noi statului pentru ca nu ne asigura minimul prevazut de spatiu verde?!
    Ma mir ca nu este tras aproape niciodata la raspundere pentru larghetea cu care ne ignora nevoile.
    Bafta si te sustin!

  3. adidelavalcea

    nu am nicio problema cu fostul primar de la Valcea, acum arestat, dar a distrus un parc si a facut un mall, a distrus alt parc si a facut supermarket, a asfaltat spatiile verzi dintre blocuri si a facut parcari. A facut, adevarat, dar cu ce costuri? nu conteaza! as fi vrut sa spun ca am prins vremuri grele, noi, dar din pacate noi romanii am avut mereu in istoria asta o atitudine aiurea.

Leave a Reply